[PHP][Szukam] Książka dla początkujących

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
radexon

[PHP][Szukam] Książka dla początkujących

Post autor: radexon »

Witam

Mam zamiar sie wziąść za programowanie w PHP. I którą polecaliście by książkę na początek,zrozumiałą i oparta najlepiej przykladami jakimiś :)
Mateusz Bogolubow
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: [PHP][Szukam] Książka dla początkujących

Post autor: Mateusz Bogolubow »

Jak zaczynasz dopiero nauke to polecam Ci ksiazki ktore omawiaja php5 poniewaz nie warto teraz uczyc sie php4 a potem znow sie przesiadac na wersje 5. NIestety nie podam Ci kretnej pozycji ale polecam wydawnictwo helion
Hawk
Przelotem
Przelotem

Post autor: Hawk »

http://www.helion.pl

Trudno mi podac konkretny tytul bo pozycje ktore kiedys kupilem zniknely z listy (a szkoda), ale poszukaj czegos z Od podstaw w tytule i poczytaj opinie innych czytelnikow. Zwykle postepuje w ten sposob i jeszcze mi sie nie zdarzylo zle trafic :).
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Ze swojej strony mogę polecić Ci książkę Luke'a Welling'a i Laury Thomson pt. "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie". Sam posiadam wydanie drugie tego podręcznika, przeczytałem go od deski do deski i to własnie dzięki niemu opanowałem mocne podstawy języka PHP, wtedy jeszcze w wersji 4. Z tego co wiem, to najnowsze wydanie bazuje kompletnie na piątej wersji PHP i w porównaniu z poprzednimi edycjami dodano do niego nowe rozdziały. Jeżeli tylko wydanie trzecie podtrzymuje dobre "tradycje" wydania drugiego, w co raczej bym nie wątpił, to z czystym sumieniem mogę polecić Ci jej zakup :wink:
radexon

Post autor: radexon »

Ok dzieki seredeczne za porady :)
Pawko
Nowy
Nowy

Post autor: Pawko »

ja doradzam coś takiego:
http://helion.pl/ksiazki/php4ko.htm

PHP4. Kompendium programisty
dla początkujących może być niezrozumiała ale w połączeniu z kursami znalezionymi w internecie da się żyć
ODPOWIEDZ