[webmastering] "Kierunek zwiedzania"

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
JOB
Kontakt:

[webmastering] "Kierunek zwiedzania"

Post autor: JOB »

Witam,
Z tego miejsca chcialbym sie przywitac. Przez dluzszy czas czytam posty na tym forum i z przyjemnoscia stwierdzam ze jest na wysokim poziomie i duza przyjemnoscia jest czytac Wasze wypowiedzi.
Nie mialem jeszcze okazji zabrac glosu w dyskusji, ale chcialbym zeby kompetentne osoby takie jak Wy pomogly mi podjac pewna decyzje.

Jestem studentem pierwszego, a za chwile drugiego roku (jesli sesja dobrze pojdzie) informatyki w WSHE w Łodzi. Kiedy wybieralem te studia nie wiedzialem czy chce byc informatykiem, ale teraz juz wiem ze to byl odpowiedni wybor. I teraz problem. Im wiecej zaglebiam sie w sfere wyzej wymienionej dziedziny tym wydaje mi sie ze mniej potrafie. Chodzi tez o to ze informatyka to strasznie rozlegla dziedzina. Ok sorry za wylewnosc przechodze do sedna :P

Skoro zdecydowalem sie na webmastering, oczywiscie bez klapek na oczach, to doradzcie jakie jezyki warto oponowac po kolei. Pewnie na pierwszych miejscach uplasuja sie HTML i XML ze slownikiem XHTML, a moze sie myle. Chcialbym znac wasze zdanie na temat czy JavaScript to przestazala technologia zastapiona przez Flash'a i ActionScrypt. Czego warto sie uczyc? Co jest przyszloscia? Wiadomo wszystkiego sie nie da, wiec co polecacie?

Myslalem ze mam troche pojecie na ten temat ale im wiecej poznaje tym wiecej sie gubie. Przepraszam jeszcze raz za wylewnosc.

Pozdrawiam
Krzysztof Sziwa

Re: [webmastering] "Kierunek zwiedzania"

Post autor: Krzysztof Sziwa »

jestes na studiach informatycznych i nie znasz html, przeciez tego juz w technikum ucza...

jak chcesz na powaznie myslec o webmasterstwie to zacznij od html -> php -> flash i acton script -> asp.net
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

Cześć
Bardzo ogólnie: albo będziesz wybitnym informatykiem, przed którym zawiadywanie programami nie będzie miało tajemnic, albo zostaniesz web-mastahem, który zna swoją dziedzinę jak własną kieszeń. Jedno i drugie ma swoje zalety i wady - sam będziesz wiedział, która dziedzina jest Ci bliższa... Nie oczekuj odpowiedzi tybu "czarne/białe", bo to Ty sam decydujesz o tym, co bedziesz robił przez resztę życia. Natomiast jeżeli czujesz, że zarówno jedno i drugie Cię przerasta, to już teraz zacznij mysleć o handlowaniu rzodkiewką i truskawkami. Przeciętni po prostu nie maja szans na wybicie się...
Pozdrawiam i powodzenia życzę...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

Niech ktos przenieśie te postu wiadomo gdzie :P. A nauka HTML polecam www.webmaster.helion.pl gora 2 dni i znasz ;] w stopniu wystarczającym..
acton script -> asp.net
Właściwie nie wiem co ma Action Script do ASP .NET :D
Prendzej programowanie obiektowe -> ASP .NET :]
JOB
Kontakt:

Chyba sie zle zrozumielismy :( Ja HTML'a znam. Chcialem sie dowiedziec jaki jest kanon webmastera. "jak chcesz na powaznie myslec o webmasterstwie to zacznij od html -> php -> flash i acton script -> asp.net", a co z JavaScript'em? Niestety w szkole jeszcze mnie nie nakierowali, wiec liczyle na wasza pomoc.
Pozdrawiam[/quote]
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

A po co ci JavaScript. Naucz sie ASP .NET. Ta technologia automatycznie generuje takie rzeczy jak sjkryppty w JavaScript zależnie od typu wykrytej przeglądarki... Jak chcesz sie mimo wszytko naumieć to polecam jakąś dobrą książke,,,
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Ucz się ASP i Javy.
JavaScript i AS, jako, że są o iele prostsze, zostaw sobie je jako hobby. Nie da się powiedzieć, który z tych dwóch języków jest lepszy. Jeden drugiego nie wyeliminuje.
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

To zależy od której strony będziesz się zajmował www.
Jeżeli od strony servera to pójdź za mną (łac. vademecum) - najpierw C, potem PHP. Dlaczego? Jeżeli zrozumiesz C to PHP nie będzie miało dla ciebie żadnych tajemnic i oba języki będą ci się wydawały proste. Jeżeli zrobisz na odwrót, nie pojmiesz do końca PHP (bo jest pisane w C (nie w c++)), a C będzie skomplikowane. Dlaczego w ogóle C? bo znając ten język mnóstwo rzeczy staje się banalne. C++ jest niewarte wzmianki - pisałem niedawno posta na forum Server-side o jego prymitywiźmie, poszukaj sobie. Jak znajdziesz wolną chwilę to pobaw się assemblerem - nie przyda ci się raczej, ale będziesz miał świadomość jak pisać bardzo wydajne programy, a przy okazji dowiesz się jak to się dzieje, że windows nie działa (zaręczam ci, to jest fascynujące) ;). ASP nie polecam.
Jeżeli chcesz się brać za elementy client-side to po HTML-u zrób pełny kurs CSS (ze zrozumieniem, nie na pamięć), a dalej polecam Javę - jest to język podobny do C++, z tą różnicą, że Java jest wspaniała (naprawdę świetnie się pisze), a C++ nie. ActionScript ma bardzo ograniczone możliwości przetwarzania danych, więc będzie użyteczny tylko jako mechanizm realizacji interaktywnych animacji. JS jest przestarzały, nic dawno się w nim nie wydarzyło, potraktuj go jako uzupełnienie - czasami zdarza się napisać dcwie linijki, ale to nic ważnego. Raczej nie będziesz go używał.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Java jest fajna ale wolna... A serwery do niej (mam na myśli JSP), a raczej ich ceny to zdrowe przegięcie nawet jak na technologie. Prawdą jest że w niej jest napisana większość dużych portali (zaczynający bodjaże od Yahoo a kończąc na Interii)...
C to języ przestarzały a nie C++. Brak obiektowości powoduje że kod przypomina spagetii. Może pisac jednym ciągem ew. podzielić na funkcje. Ale w duzych projektach ciężko będzie nad tym wszytkim zapanować...
ASP tez nie polecam. Do pisania dużych komercyjnych projektow zalecam ASP .NET 1.1.. Zwłaszcza że niedługo będzie dostępna wersja 2.0 w raz z ogromem zmian...
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

Kod: Zaznacz cały

HTML/XHTML ---> CSS ---> JavaScript ---> ASP.NET lub JSP ---> bazy danych (Oracle, MS SQL S.) ---> XML/SOAP/XML-RPC/XSLT etc.
DiDeK
Nowy
Nowy

Post autor: DiDeK »

Zobacz ogłoszenia w gazecie, internecie. Na co jest teraz popyt? Języki Java, lub C. Bazy danych Oracle, MySQL, XML , HTML, JavaScript. Troche tego jest. Ale warto się uczyć. Im większa będzie Twoja wiedza tym większe szanse na znalezenie dobrej pracy.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Nie wiem jak przeglądałem ogłosznia w internecie to "Wymagania bardzo dobra znajmość platoformy .NET ..."
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

JOB wszystkiego tego co chłopaki mówią musisz niestety nauczyć się samemu
chyba znasz opinię o WSHE :|
JOB
Kontakt:

Niestety znam opinie o WSHE. Dlatego tez zasiegam porady tutaj :-D Na maturze braklo pare punktow i jestem tu gdzie jestem. Szczerze "powiem", ze zbiliscie mnie z tropu. Wydawalo mi sie ze PHP to bardzo potezne narzedzie i w polaczeniu z flashem to juz max. Okazalo sie ze standardy i moda sie zmienia.
Dzieki za odpowiedzi :P
piotrmull
Kontakt:

Post autor: piotrmull »

PHP to potężne narzędzie i napewno warto się też go nauczyć.

Ja osobiście tak się uczyłem: HTML i CSS (dawno temu2000 rok), XHTML, PHP i MySQL i w między czasie JavaScript.

OCzywiście jeszcze kilka innych technologii, ale w podstawach.
ODPOWIEDZ