[Pytanie] Czy na www można zarobić?

Pomoc z zakresu opracowania strategii dla funkcjonowania komercyjnych serwisów internetowych, wprowadzania płatnych treści, a także uczestnictwa w programach partnerskich dla webmasterów.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [Pytanie] Czy na www można zarobić?

Post autor: Wojciech Jurewicz »

Słuchaj, każdy start jest dobry... Ale jeżeli od początku wystartujesz z reklamami, banerami i innymi tego typu bajerami za kase, chyba nie zyskasz "fanów". Najpierw powinieneś zebrać "fanów" a potem kombinować z reklamami. Takie jest moje zdanie.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Post autor: Bartosz Olszewski »

Eh. Zgadzam się! Cennika oraz miejsca na reklame nie umieszcze od razu... Tyle, że sponsor będzie musiał widzieć efekt jego inwestycji... Dlatego mam zaplanowany dobry start i rozwijanie systemu... Z góry będziemy mieli materiału na 3-4updaty a w czasie ich publikowania będą powstawać nowe.
Zapewne każdy wróci na strone jeżeli zobaczy:
Dziś dodaliśmy 100 artykułów
Jest to nasza duża praca...Mamy programiste, który chętnie pomaga... Dlatego po 6 miesiącach sądze, że można działać reklamą...

A co sądzisz o reklamie w formie radia?
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Widzę że poważnie sie do tego zabierasz... :-D To dobrze... Wszystko będzie ok, jeżeli wystartujesz bez programów partnerskich i innych tego typu naganiaczy...

No i 100 artów na raz to przesdada... Trzeba po trochu... żeby użytkowanicy nadążyli czytać... A i w newsach jak będzie widoczne że np. codziennie dodano np. po 2 arty to bedzie ładniej... :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Tyle, że ja się zamęcze tak cykając po 2 artykuły :) A zabieram się na serio. Tyle, że nasze radio polega na tym, że 24h/dobę leci muzyka dobrej jakości... Ale tu znów się zaczyna problem...Dysk twardy - mimo, że mam 80GB to bo skompresowaniu moich mp3 (4GB) to otrzymałbym w najlepszej jakości mp3 zajmujące 9GB. Mam 1300 plików. Znajomi, którzy by możliwe, że prowadzili niektóre z audycji mają po 7000 plików. Dlatego uważam, że to dobry pomysł. Oczywiście do tego:

-Pogoda
-Giełda
-Wiadomości ze Świata
-Wiadomości ze Świata technologii

Każdy nagrywa daną sobie część i puszcze a audycjach. Wyróżniałoby się to, że newsy ze strony nie są takie same jak w radiu :)

Serio myśle o zrabieniu interesu na stronie ale nie dla siebie ale dla dalszej rozbudowy. :)
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Myślę że od razu z radiem nie zaczynaj... wszystko po kolei... Te radio to już poważne przedsięwzięcie...

Na początek uruchom stronę, i nie dodawaj wszystkich artów na raz...(taka moja rada)...

A jak już na stronie zacznie się ruch, wtedy odpalaj radio... 8)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Niestety, wiem jakie jest to przedsiewzięcie... Jednak jak się przed sekundą dowiedziałem nasze Archiwa muzyczne w obecnej jakości stanowią 45GB a po skompresowaniu wzrosłyby do nawet 100GB.

Jest to codziennie 1 godzina pracy w radiu i 1 na stronie i już mamy dobrze rozwijający się serwis...

Jedynie chodzi mi czy dałoby radę odpalić i czy to dobry sposób??

Ja się codziennie budze z nowymi pomysłami :)
Jutro przedstawiłbym dokładne plany audycji i plany artykułów....
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Zaraz zaraz, chyba nie bardzo zrozumiałem.... Czy ty chcesz odpaliś swoje radio???

Jeżeli tak to... to nie wiem co powiedzieć nie znam się na tym temacie, ale jeszcze nie słyszałem aby ktoś takie coś robił...(no może mało słyszałem :-D )
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

A i owszem :) Chcę odpalić swoje radio!

Otóż zajmuje się Internetem i Komputerami co służy mi Technology World, więc wytłumacze.
Można założyć radio używając shoutcasta i go skonfigurować. :)

Jeżeli masz jakieś problem to wal na PW :) Bo to nie temat. Jutro z rana napisze plan audycji i czy miałoby to zastosowanie w sieci i zdobyło popularność.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

Żeby puścić własne radio to chyba sponsor nie wystarczy - potrzebne raczej własne POTĘŻNE łącze - podobny temat był na poprzedniej wersji forum
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Dysponuje stałym łączem Chello ale nie pamiętam szybkości - jak się dowiem to napisze. Ale wiem, że jest dość szybkie aby prowadzić radio. Sponsor to do hostingu i domeny. A reszte to my robimy... Zawsze mówię, że mam swoje sposoby :)

Plan Audycji Radiowych

Dzień Powszedni

0:00 - 15:00 Muzyka (Lista)
15:00 - 15:20 - Wiadomości ze świata
15:20 - 15:30 - Pogoda
15:30 - 17:00 - Muzyka (Lista)
17:00 - 17:30 - Wiadomości ze Świata technologii
17:30 - 17:50 - Wiadomości z giełd walutowych
17:50 - 18:45 - Muzyka (Lista)
18:45 - 19:15 - Nowości Sportowe
19:15 - 0:00 - Muzyka (Lista)

Weekend

0:00 - 12:00 - Muzyka (Lista)
12:00 - 13:00 - Wiadomości ze świata, pogoda, giełda walut
13:00 - 15:00 - Muzyka (Lista)
15:00 - 15:45 - Wiadomości ze świata technologii
15:45 - 18:30 - Muzyka (Lista)
18:30 - 19:00 - Nowości Sportowe
19:00 - 0:00 - Muzyka (Lista)

A oto mój plan audycyjny - zapewne ulegnie diametralnej zmianie, ale chciałbym sie dowiedzieć czy jest on dobry czy coś w nim zmienić?[/b]
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Post autor: Michał Fikus »

Na początku chciałbym zwrócić uwagę, że dyskusja przeszła na zupełnie inny temat - topic nie mówi o rozważaniu jaka audycja radiowa powinna być itd. a o zarabianiu na www.

Więc co do wojego pytania czy taka ilość materiałów starczy - zależy to od ich jakości, od Twojego serwisu i trafności tematyki.
1. Jeśli serwis będzie sprawiał wrażenie słabego - mówię o kwestii wizualnej - to internauta zapewne pomyśli: "taka cienka strona to i pewnie cienkie materialy" i pojdzie do konkurencji.
2. Jeśli artykuły będą lipne albo traktowały o czymś zupełnie nieprzydatnym lub oczywistym - kto je będzie czytał?
3. Jak już dodawać, to zdecydowanie nie po 100 - chyba, że będziesz w stanie utrzymać to tempo przez dłuższy czas. Lepiej robić częscij (codziennie lub co dwa dni) i po np. 5.

Radio internetowe w osiągnięciu sukcesu nie pomoże Ci zbyt wiele - kto go będzie słuchał? Ta osoba po pierwsze musi mieć sama dobre łącze a po drugie musiałaby to być osoba która sama nie ma muzyki, bo napewno wolałaby sobie samodzielnie powybierać własne kawałki.

Strona ma szanse odnieść komercyjny sukces o ile jest liderem w swojej kategorii.
FastRed
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: FastRed »

Chyba nie uda Ci sie uruchomić radia dysponując łączem z Chello. Nawet jeślibyś miał te 512 kb/s wysyłu to:
1słuchacz zabiera pasmo 5-10 KB/s
10 słuchaczy 50-100 KB/s., więc już łącze będziesz miał zapchane. Lepiej rozejrzyj się za jakimś shellem stojącym na bardzo dobrym łaczu- 5Mbit powinno starczyć. Postaw na shellu shoutboxa i wtedy wszyscy będą do shella podłączeni a Tobie w takim wypadku wystarczy te 10 KB wysyłu.
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

No rzeczywiście przeszła na inny temat :) Ale założy się nowy :)

Wiesz dłuższy czas to napewno nie wypali bo sam wiesz szkoła. Ale szkołę da się pominąć i pisać po odrobieniu lekcji. Jednak jeżeli trafi na strone 3 x 100 artykułów to nie będzie już o czym pisać :wink:

Dlatego zaplanowałem tak:
Co 3 dni na stronę będzie przybywać 6 artykułów. Będą one dostępne w formie Html (na stronie) w formie doc. i w formie pdf. Choć się zastanawiam czy doc. nie będzie stosowany jako plagiat.
Jednak codziennie redaktorzy będą umieszczać ponad 10 newsów.

Czyli co miesiąc będzie trafiało na stronę 60 artykułów i ponad 300 newsów.
Dodam, że są plany tłumaczenia na język angielski co też daje nam perspektywy Zarabiania za granicą poprzez WWW.

Z takimi miesięcznymi statystykami chyba mam szanse na częstrze przychodzenie oraz sponsoring.

A co do jakości artykułów to tak.
Artykuł pisze się czcionką Verdana "10" i przeciętnie są to 2-4 a nawet czasem 5 stron. Przeważnie do każdej gry zamieszczamy około 25 screenshotów w większości wykonanych przez nas i specjalnie oznakowanych znakiem Technology World. Wszystkie screenshoty z innych serwisów są w ten sam sposób oznakowywane tyle, że zamiast nazwy naszej strony widnieje adres strony z której screenshoty pochodzą.
Wojciech Jurewicz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Co do artów w formacie .doc to kiepski pomysł. I nie chodzi o plagiat, z innych źródeł też da się kopiować... Co prawda PDF'y można przed tym zabezpieczyć...

A co do zarabiania za granicą... To kiepski pomysł... Lepiej chyba wypadniesz na tłumaczeniu artów z ang. na pol. i rozpowszechnianiu w polsce niż odwrotnie.. no i nie mówię o kopiowaniu, wszystko po porozumieniu z twórcami...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Tzn. Jak pdfy zabezpieczyć?

Wiesz za granicą też się da zrobić interes... Jak niektórzy to mówią: "Dobrze wypaść w oczach innych i masz wszystko" Ja też tak sądze...
Tyle, że radia nie da się przetłumaczyć :) Chociaż jeżeli zyskamy popularość to i to się załatwi :) Serio mam duże plany i dopóki nie skończe designu to wszystko będzie planami. Po skończeniu dam do oceny i zobaczymy jak się potoczy.
ODPOWIEDZ