[htm] Pole tekstowe, tylko liczby

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Maverick
Nowy
Nowy

[htm] Pole tekstowe, tylko liczby

Post autor: Maverick »

Jak zrobić aby w polu tekstowym można było wpisac tylko liczby?

Mam taki kod.

Kod: Zaznacz cały

<input class="post" type="text" size="x" maxlength="x" name="xxxx" value="xxxx">
AnoniM
Kontakt:

Re: [htm] Pole tekstowe, tylko liczby

Post autor: AnoniM »

Niestety, obawiam się, że HTML takowej opcji nie ma (chociaż mogę się mylić, trzeba by sprawdzić na W3).

Możesz zawsze wykorzystać do tego prosty skrypt JS'a.
Maverick
Nowy
Nowy

Post autor: Maverick »

AnoniM pisze:Możesz zawsze wykorzystać do tego prosty skrypt JS'a.
masz go może?

A tak najbardziej to aby w danym rekordzie można było zapisać tylko liczby ale nie wiem za bardzo jak powiniena wyglądać instrukcja.
(tylko że to troche nie pod ten dział)
Bo ogólnie instrukcje mam:
[sql]
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('logo_border', '0');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('logo_vspace', '1');
INSERT INTO phpbb_config (config_name, config_value) VALUES ('logo_hspace', '0');
[/sql]
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Nie polegaj na takich skryptach JS przy walidacji danych, bo np. taki ktos jak ja wejdzie ci na strone i akurat bede uzywal lynx'a - wpisze cokolwiek i wysle ci do bazy, bo nie bede mial obslugi JS, a ty zostaniesz z blednym wpisem w bazie. Moze to spowodowac blad - zwykle po prostu zly wpis, ale jesli jest to jakas zaawansowana baza moze ci zespuc dzialanie skryptu, ktory spodziewa sie liczby a nie tekstu na przyklad.
Zawsze dane z formularza dopisywane do bazy sprawdzaj serwer-side.
ODPOWIEDZ