[dyskusja] adres URL - dynamiczny czy statyczny?
[dyskusja] adres URL - dynamiczny czy statyczny?
witam!
od jakiegos czasu robie 'remake' mojej strony i ztego powodu stanalem przed nastepujacym problemem: jakiej formy adresu UR: powinienem uzywac wyswietlajac artykuly w moim serwisie?
dynamicznego?
http://www.domena.pl/view_article.php?n ... kulu=numer
czy raczej bardziej statycznego?
http://www.domena.pl/katalog/artykul.htm
zakladam ze nie uzywam modulu do zmiany URL z dynamicznego na statyczny.
dla mnie oba te rozwiazania maja swoje plusy i minusy... moze po kolei:
adres dynamiczny
+ zajmuje mniej miejsca na serwerze, bo uzywam w zasadzie tylko jednego skryptu do wszystkich artykulow
+ rozwiazanie takie jest prostsze w pozniejszek konfiguracji (w przypadku ew. zmian)
- moga wystapic pewne problemy z indeksowaniem stron przez roboty wyszukiwarek
- na pewno taki adres jest gorzej pozycjonowany (bo przeciez numer artykulu nic wyszukiwarce nie mowi!!! oczywiscie zamiennie mozna stosowac jego nazwe, ale to niewiele zmienia)
adres statyczny
+ bezproblemowa wspolpraca z robotami wyszukiwarek
+ adres typu /artykuly/flash/flasz_tutorial.htm bedzie duzo lepiej wypozycjonowany od adrsu /view_article.php?id=1 (czy nawet /view_article.php?id=flash_tutorial)
- wszystko zajmuje wiecej miejsca na serwerze
- duzo mniejszemozliwosci konfiguracyjne (zeby cos zmienic w designie musze wszystko zmieniac w kazdym z plikow....)
jest jeszce pewnie kupe innych + i - ,ale ktorych ja nie wymienilem...
czekam na wasz glos wtej sprawie. zaznacze tylko iz bardzo mi zalezy na dobrym wypozycjonowaniu serwisu...
od jakiegos czasu robie 'remake' mojej strony i ztego powodu stanalem przed nastepujacym problemem: jakiej formy adresu UR: powinienem uzywac wyswietlajac artykuly w moim serwisie?
dynamicznego?
http://www.domena.pl/view_article.php?n ... kulu=numer
czy raczej bardziej statycznego?
http://www.domena.pl/katalog/artykul.htm
zakladam ze nie uzywam modulu do zmiany URL z dynamicznego na statyczny.
dla mnie oba te rozwiazania maja swoje plusy i minusy... moze po kolei:
adres dynamiczny
+ zajmuje mniej miejsca na serwerze, bo uzywam w zasadzie tylko jednego skryptu do wszystkich artykulow
+ rozwiazanie takie jest prostsze w pozniejszek konfiguracji (w przypadku ew. zmian)
- moga wystapic pewne problemy z indeksowaniem stron przez roboty wyszukiwarek
- na pewno taki adres jest gorzej pozycjonowany (bo przeciez numer artykulu nic wyszukiwarce nie mowi!!! oczywiscie zamiennie mozna stosowac jego nazwe, ale to niewiele zmienia)
adres statyczny
+ bezproblemowa wspolpraca z robotami wyszukiwarek
+ adres typu /artykuly/flash/flasz_tutorial.htm bedzie duzo lepiej wypozycjonowany od adrsu /view_article.php?id=1 (czy nawet /view_article.php?id=flash_tutorial)
- wszystko zajmuje wiecej miejsca na serwerze
- duzo mniejszemozliwosci konfiguracyjne (zeby cos zmienic w designie musze wszystko zmieniac w kazdym z plikow....)
jest jeszce pewnie kupe innych + i - ,ale ktorych ja nie wymienilem...
czekam na wasz glos wtej sprawie. zaznacze tylko iz bardzo mi zalezy na dobrym wypozycjonowaniu serwisu...
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: [dyskusja] adres URL - dynamiczny czy statyczny?
Można połączyć zalety 1) i 2), stosując np. mod_rewrite w Apache'u: http://php.faq.pl/klucz/url
nie no zgadzam sie calkowicie, ale jak juz wczesniej wspominalem zakladam, ze nie uzywam mod_rewrite. chodzi mi o wybor rozwiazania bez uzywania tego narzedzia (i nie jest wazne ze na koniec pewnie i tak go uzyje
)
Z mod_rewrite zdecydowanie najlepsze rozwiązanie
(vide moja strona
).
Jesli nie chcesz go używać to musisz sobie zadać pytanie jak mocno strona będzie skomplikowana. Jeśli będzie to kilka/naście podstron i do tego różniących się zdecydowanie grafiką to IMO lepiej stworzyć strony statyczne.
Jeżeli natomiast planujesz coś bardziej rozbudowanego, co będziesz musiał często aktualizować to bez server-side się nie obędzie, w tym przypadku możesz użyć adresów w postaci index.php/module/content/view/article/jakis-artykul (wiekszosc serwerow, ktore spotkalem ma odpowiednio ustawionego apache i pozwala na takie manewry)..
Jeszcze jednym ciekawym sposobem jest generowanie za pomocą odpowiedniego oskryptowania statycznych plików html. Jest z tym co prawda trochę roboty jednak powinna się ona później zwrócić: serwer jest mniej obciążony, posiadasz ładne adresy i wygodne zarządzanie treścią
.
Wybór jednak zależy całkowicie od Ciebie
.
Jesli nie chcesz go używać to musisz sobie zadać pytanie jak mocno strona będzie skomplikowana. Jeśli będzie to kilka/naście podstron i do tego różniących się zdecydowanie grafiką to IMO lepiej stworzyć strony statyczne.
Jeżeli natomiast planujesz coś bardziej rozbudowanego, co będziesz musiał często aktualizować to bez server-side się nie obędzie, w tym przypadku możesz użyć adresów w postaci index.php/module/content/view/article/jakis-artykul (wiekszosc serwerow, ktore spotkalem ma odpowiednio ustawionego apache i pozwala na takie manewry)..
Jeszcze jednym ciekawym sposobem jest generowanie za pomocą odpowiedniego oskryptowania statycznych plików html. Jest z tym co prawda trochę roboty jednak powinna się ona później zwrócić: serwer jest mniej obciążony, posiadasz ładne adresy i wygodne zarządzanie treścią
Wybór jednak zależy całkowicie od Ciebie
jakie problemy? Powiem wiecej, przy adresach statycznch jest wlasnie problem z indeksowaniem, bo niekiedy robot traktuje te podstrone jako cos niepowiazanego. Co do dynamicznych, nei znam "klsowej" wszyszukiwarki co by miala jakiekolwiek z tym problemybarthek pisze: - moga wystapic pewne problemy z indeksowaniem stron przez roboty wyszukiwarek
@the foe: może nie klasowa ale druga pod względem popularności - onet.pl ;P
a ktos uzywa wyszukiwarek z polskich portali internetowych?FastRed pisze:@the foe: może nie klasowa ale druga pod względem popularności - onet.pl ;P
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
No właśnie, ale pokazane jest jak ladnie rośnie liczna zwolenników googla. i dobrze. Ale to wątek na osobny temat. Wracając do meritum sprawy, zdecydowanie polecam uzywac adresów w postaci /artykuly/flash/flasz_tutorial.htm, kótre są o niebo lepiej indeksowane przez googla, wiec mozna się juz zatroszczyc (a nawet trzeba) o SEO juz przez budową strony WWW. Znów odbiegam od tematu, ale ostatnio dostałem zapytanie czy nie wypozycjonuję strony z jakimś teatrem,...niestety, strona była całkowicie wykonana w technologii FLASH i ni jak ją ruszyć. Myślmy o seo przed tworzeniem naszych projektowFastRed pisze:http://ranking.pl/rank.php?stat=domeny10PL
Mniej zaawansowani użytkownicy internetu tak