[Dreamweaver] polskie znaki
[Dreamweaver] polskie znaki
Mam taki problem, domyślam się ze rozwiązanie jest banalnie proste ale sam chyba na nie wpadnie. Chodzi mi o uzyskanie polskich liter w Dreamweaver. Bo zamiast np. ł powstają mi jakieś dziwne znaczki ( ustawiłem kodowanie ISO), co zrobić?? Może trzeba załadować do programu jakieś czcionki??
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

Re: [Dreamweaver] polskie znaki
W dreamweaverze nie uzyskasz polskich polskich znaków (przynajmniej mi się nie udało). Musisz użyć jakiegoś konwertera do polskich znaków, jest np w pajączku.
Ojjj to nie ciekawie. A czy możesz mi opisać jak się takie cos robi??
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

w pajączku w menu Pisownia wybierasz konwerter polskich znaków i zaznaczasz kodowanie iso-8859-2
-
Wojciech Jurewicz
- Przelotem

- Kontakt:
Możesz odrazu wpisywać zamiast polskich znaków w dreamweaverze ich kody ASCII...
Osobiście na twoim miejscu napisał bym sobie skrypt PHP, który pobierał stronę, zamieniał odpowiednie znaki i zapisywał spowrotem... To wygodne i praktyczne...
Osobiście na twoim miejscu napisał bym sobie skrypt PHP, który pobierał stronę, zamieniał odpowiednie znaki i zapisywał spowrotem... To wygodne i praktyczne...
Czyli co? mam zrobić stronkę w Dreamweave' że i potem edytować w pajączku i wtedy tam przekonwerterować tekst ?? czy poprostu zrobić stronkę ale bez tekstu i potem w pajączku dopisać??
Ściemniacie kolege. Nie ładnie nie ładnie. Polskie znaki są wystarczy zajżeć do opcji i przekonfigórwać skróty klawiaturowe. Tak żeby nie kolidowały z polskimi znakami. Druga żecz klikasz prawym wybierasz Page Porpiteries (czy jak to sie pisze) i wybiersza kodowanie iso-8859-2. W opsjach może je ustawić na domyślne.
Nie rozumiem, wcześniej tak robiłęm i nie działało
Dzięki
Dzięki
No dobra chyba za wcześnie świętowałem, wszystko jest OK. są pl znaki ale tylko w programie. Jak dam podgląd w przeglądarce to w miejsce pl znaków pojawiają się dziwne rzeczy, co z tym teraz zrobić??
Aha i jeszcze takie pytanko, jak się robi indeks górny
??
Aha i jeszcze takie pytanko, jak się robi indeks górny
index dolny i gorny robi sie znacznikami <sup> i <sub>