Witam,
mam pytanie dotyczace tabel.
jesli strona jest w ramkach, to mozna kazda ramke ustawic tak,zeby ladowala inna strone. mozna tez ustawic tak,zeby kilka caly czas zachowywala zawartosc, a tylko jedna zmieniala. czy to samo mozna zrobic dzialajac na tabelach?
Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam
Tabele i ramki
Re: Tabele i ramki
Bez odświeżania strony da się to zrobić tylko za pomocą JavaScriptu, ale to nie jest za bardzo efektowne. Najlepiej zastosować w tym przypadku jakiś język typu ServerSide. A jak to zrobić? Nie pytaj, bo odpowiedzi znajdziesz w artykułach na WI oraz na forum.
Zmień temat, bo go zablokuję
Zmień temat, bo go zablokuję
-
Michał Fikus
- Przelotem

Hygin Delimat -> miałeś chyba na myśli słowo "efektywne" a nie "efektowne".
Otóż takowe rozwiązanie w JavaScript nie jest złe o ile grupa docelowa posiada odpowiednie (w niektórych przypadkach: odpowiednio skonfigurowane) przeglądraki. No i oczywiście kwestia ilości danych - jeśli użyjesz JS, to za każdym razem wszystkie informacje użytkownik będzie ściągał na swój dysk - nie zależnie od tego czy ma zamiar zobaczyć coś więcej poza stroną główną. Oczywiście, powoduje to dłuższe ładowanie się strony oraz większe obciążenie łącza - dlatego też rzadko jest to efektywne, bo efektowne zawsze
.
Otóż takowe rozwiązanie w JavaScript nie jest złe o ile grupa docelowa posiada odpowiednie (w niektórych przypadkach: odpowiednio skonfigurowane) przeglądraki. No i oczywiście kwestia ilości danych - jeśli użyjesz JS, to za każdym razem wszystkie informacje użytkownik będzie ściągał na swój dysk - nie zależnie od tego czy ma zamiar zobaczyć coś więcej poza stroną główną. Oczywiście, powoduje to dłuższe ładowanie się strony oraz większe obciążenie łącza - dlatego też rzadko jest to efektywne, bo efektowne zawsze
cd
dzieki za komentarze i porady.
a co powiecie w takim razie na kombinacje: ramki+tabele? Podzielic strone np na trzy ramki, okreslic, ktora z nich ma zmieniac zawartosc i ta zbudowac juz na bazie tabel? Czy mialoby to jakies zasadnicze wady?
a co powiecie w takim razie na kombinacje: ramki+tabele? Podzielic strone np na trzy ramki, okreslic, ktora z nich ma zmieniac zawartosc i ta zbudowac juz na bazie tabel? Czy mialoby to jakies zasadnicze wady?
Wady, jasne - mnóstwo. Wszystkie wady tabelek i wszystkie wady ramek
. Są inne dobre rozwiązania. Np. bloki CSS + jakiś język ServerSide.
ZMIEŃ TEMAT, BO GO ZABLOKUJĘ.
Dzięki Michał, że mnie poprawiłeś. Przyznaję, że popełniłem błąd, ale ja tak mam czasem, że chcę napisać jedno, a piszę drugie. Chyba mam lekką dysleksję
.
ZMIEŃ TEMAT, BO GO ZABLOKUJĘ.
Dzięki Michał, że mnie poprawiłeś. Przyznaję, że popełniłem błąd, ale ja tak mam czasem, że chcę napisać jedno, a piszę drugie. Chyba mam lekką dysleksję
-
Michał Fikus
- Przelotem

seeker -> w tym wypadku musiałbyś użyć iframe (w 95% przpadków)... a to już w ogóle wypadło z kanonów...
W specyfikacji xhtml ramki już też miejsca nie mają - lepieh chyba opszeć się na samych tabelacj jak już... a najlepiej (moim zdaniem) na warstwach.
W specyfikacji xhtml ramki już też miejsca nie mają - lepieh chyba opszeć się na samych tabelacj jak już... a najlepiej (moim zdaniem) na warstwach.