komórka tabeli jako link - pomocy

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Zablokowany
kasjopek

komórka tabeli jako link - pomocy

Post autor: kasjopek »

witam.

na podobną rzecz natknąłem się już kilka razy na różnych stronach, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić...
zobaczcie to http://deviantart.com

chodzi o sposób działania odnośników.
i w menu głównym (chat, events, forum...) i tematycznym (main, browse art, features...) podświetlają sie po najechaniu całe komórki tabeli. niby nic wielkiego zrobić takie podświetlanie. ale tu chodzi o linki. kliknięcie w pusty podświetlony fragment komórki też działa jako odnośnik - nie trzeba celować w tekst. jak coś takiego zrobić?
i nie są to obrazki, tekst można normalnie zaznaczyć, a same obrazki znajdują się w komórkach i też działają jako linki...

pytanie dodatkowe: jak zaokrąglić rogi komórek? wiem, że to było, ale nie mogłem znaleść...

z góry dzięki za pomoc i sugestie.
pozdrawiam.
delfin
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: komórka tabeli jako link - pomocy

Post autor: delfin »

Nie wiem czy chodzi o komorke tabeli (nie chce mi sie zrodla odpalac), ale ja zrobilbym dla a i a:hover odpowiednie klasy i nadal im takie wlasnosci:

Kod: Zaznacz cały

a{
 display: block;
 padding: 5px;
 background: #tu_kolor_tla_dla_glownego_diva; 
 border: 1px solid #tu_kolor_tla_dla_glownego_diva; 
 }

a:hover{
 background: #tu_kolor_podswietlenia;  
 border: 1px solid #tu_inny_kolorramki; 
 }
kasjopek