[html i css] Problem ze Scroll-ingiem na stronie

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
NASA
Nowy
Nowy

[html i css] Problem ze Scroll-ingiem na stronie

Post autor: NASA »

Mam ograniczone okienko na stronie (duża komórka tabeli).

W środku chce sobie zrobić pole tekstowe(i nie tylko) "ze scrollingiem" czyli paskiem z boku i robie to przy pomocy elementu DIV i stylów z opcją scroll.

Ustawiam wysokość okienka na 90% tak by się scrollowało przy przekroczeniu tej wartości (gdy np. jest więcej tekstu).
I wszystko niby jest ok
ALE
gdy nad tym polem tekstowym umieszcze coś (np. tytuł działu albo w moim przypadku indeks do haseł słowniczka który jest w okienku)
to te 90% nie zmienia układu odniesienia i zamiast się zmniejszać, okienko ze scrollem się poprostu chowa gdzieś w dół pod dolną niższą komórkę z grafiką.

Jesli ktoś mnie zrozumiał to proszę o radę jak to okienko ograniczyć i czym żeby poprawnie się scrollowało na 90% wolnej przestrzeni?
Michał Fikus
Przelotem
Przelotem

Re: [html i css] Problem ze Scroll-ingiem na stronie

Post autor: Michał Fikus »

Pobieraj za pomocą JavaScriptu rozdzieloczość, oblicz ile okienko ma mieć wysokości i daj height="xxxpx".
NASA
Nowy
Nowy

Re: [html i css] Problem ze Scroll-ingiem na stronie

Post autor: NASA »

Poradziłem sobie w końcu w prostszy sposób. Poprostu nie trzeba żałować zagnieżdzających się tabel. Rozlokowywać je na 100% danego obszaru i wtedy parametr height="90%" będzie odnosił się tylko do swojej ograniczającej go komórki.
ODPOWIEDZ