Wyszukiwarka newsow.
Wyszukiwarka newsow.
Witam,
Jesli ma ktos jakiegos tutoriala lub jakis przejrzysty skrypcik czy cos w tym stylu o wyszukiwarce fraz na stronie, to bardzo prosze o adresik.
Dzieki.
Jesli ma ktos jakiegos tutoriala lub jakis przejrzysty skrypcik czy cos w tym stylu o wyszukiwarce fraz na stronie, to bardzo prosze o adresik.
Dzieki.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: Wyszukiwarka newsow.
Napisz o jaki język ci chodzi oraz gdzie trzymasz newsy (mysql czy txt czy coś innego)
Chodzi mi ogolnie o wyszukiwanie na calej stronie. A cala strone mam w jednym pliku .php...
I co Wojtek, masz cos? 
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Wiesz, jak masz wszystko w jednym pliku php to nie za bardzo widze sens przeszukiwania tego. Powiedzmy, że znalazłby 10 wyników - i co? Każdy ma kierować do tego samego pliku? Bez sensu trochę..
Chodzi mi o takie cos, ze wyszukiwarka np. znajduje slowo x w jakims dziale no i wyswietla sie link do tego dzialu i moze zeby szukane slowo bylo wtedy pokolorowane na czerwono or something like that. Mam jeszcze jedno pytanie: jak powinna byc zbudowana profesjonalna stronka? Zalozmy taka, ktora ma z 20 dzialow i 40 poddzialow tych dzialow. Np. dzial=buty, poddzial=nike, poddzial2=adidas itp. W jednym pliku php (jak ja mam) czy jakos inaczej... ?
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

Strona a raczej engine powinien być zbudowany tak, aby wszystko ładowało się szybko, skrypt nie obciążał zbytnio serwera, a jednocześnie był skalowalny czyli aby mozna bylo latwo wprowadzac zmiany, no i najwazniejsze ZERO błędów.
Ile plików, to nie ma znaczenia jesli Twoj engine bedzie posiadal wyzej wymienione cechy.
Ile plików, to nie ma znaczenia jesli Twoj engine bedzie posiadal wyzej wymienione cechy.
To to ja sam wiedzialem
. Tylko wlasnie pytanie jest takie: czy jak wszystko jest zapisane w jednym pliku, to obciaza to zbytnio serwer? W tym stylu, ze
if($dzial=x)
{
blabla
}
elseif($dzial=y)... itd.
Jezeli tak, to jak to najlepiej zrobic, aby obciazenie bylo jak najmniejsze, a zarazem zeby latwo wprowadzac zmiany?
PS: Pytanie co do wyszukiwarke wciaz aktualne
.
if($dzial=x)
{
blabla
}
elseif($dzial=y)... itd.
Jezeli tak, to jak to najlepiej zrobic, aby obciazenie bylo jak najmniejsze, a zarazem zeby latwo wprowadzac zmiany?
PS: Pytanie co do wyszukiwarke wciaz aktualne
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

Najlepiej tak, żeby Tobie było wygodnie.Jezeli tak, to jak to najlepiej zrobic, aby obciazenie bylo jak najmniejsze, a zarazem zeby latwo wprowadzac zmiany?
Z doświadczenia moge powiedziec, że mi najwygodniej jest trzymać wszystko w obiektach, wtedy gdy chce zmienic cos w skrypcie, to zmieniam tylko jeden plik i wszystko ladnie sie modyfikuje.
Natomiast jakies stałe i reszte konfiguracji trzymam w jednym pliku dzieki czemu wiem gdzie szukac jak chce cos zmienic.
kod ktory podales mozna zmodyfikowac, tak
[php]<?php
if($dzial=='x') include "x.php";
elseif($dzial=='y') include "y.php";
//...
?>[/php]
teraz bedzie lepszy dla serwera, ja to robie jeszcze inaczej, ale nie powiem jak bo wprowadzilo by to troche zamieszania.
P.S. używaj BBCODE jezeli korzystasz z kodu php
W takim razie jak napisac ta wyszukiwarke? Do stronki np. calej w jednym pliku albo tak jak napisal Grzegorz?
JAK MOŻNA TRZYMAĆ stronę w jednym pliku ?!
możesz mi odpowiedzieć ?
ps .
w jednym pliku to można umieścić tylko ( dźień dobry ) :]
możesz mi odpowiedzieć ?
ps .
w jednym pliku to można umieścić tylko ( dźień dobry ) :]