Windows vs Linux ATI vs NVIDIA Intel vs AMD :>

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: Windows vs Linux ATI vs NVIDIA Intel vs AMD :>

Post autor: iniside »

Seth. Zauważ że żaden przeciętny hakier nie jest w stanie włamać sie na podstawowy system do pracy. plus fierwall (znaczy iptables lub sprzętowy firewall są praktycznie nie do przejśćia przez jakiś tam hakierów)... Poprostu hurtem zamykamy wszytkie porty i koniec. Nasz system to twierdza... Potem można jeszcze patche SELinux doinstalować. I nasz komp jest nie do zdobycia :]
Eeee... tzn jak ? Jezeli widze, ze system ma co chwile jakies bledy to czy to oznacza, ze poprostu on tak ma i mam sie nei przejmowac ?

To jest jak z błędami Linux vs Windows... Tutaj mówimy o tylko jądrze (wszakże linux to architektura monolitycznego kernela a Windows Mikrojądro i powinno te błędy powinny być rozważane tylko i wyłącznie na poziomię jąder wszakże Linux to tylko jądro). Więć jak można porównywac bezpieczeństwo Dystrybucji. Znaczy co ?. Jądro czy zainstalowany software. Który BTW w każdej dystrybucji w tej samej wersji ma tyle samo błędów ? A z Gentoo jest taka sprawa że można o wiele szybciej uaktualnić do porawianej wersji bo w Portage pojawiąją sie one najpóźniej następnego dnia...
A to wszystko dzieki temu, ze Gentoo to zlepek roznych rozwiazan nie zawsze bezpiecznie dzialajacych razem.
Jedyne zapożyczone rozwiązania jakie tam zauważyłe to tez *BSD.. Slack nie jest lepszy też wiele wzioł z *BSD...
Seth
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Seth »

iniside pisze:Seth. Zauważ że żaden przeciętny hakier nie jest w stanie włamać sie na podstawowy system do pracy. plus fierwall (znaczy iptables lub sprzętowy firewall są praktycznie nie do przejśćia przez jakiś tam hakierów)... Poprostu hurtem zamykamy wszytkie porty i koniec.
To najlepiej wogole odlaczyc siec i bedzie po sprawie ;)
A co z sosbami, ktore musza miec zdalny dostep do shella swojej maszyny ?
Jezeli masz dziurawy system to shell bedzie swietnym sposobem aby sie do niego dostac.
iniside pisze:
Eeee... tzn jak ? Jezeli widze, ze system ma co chwile jakies bledy to czy to oznacza, ze poprostu on tak ma i mam sie nei przejmowac ?

To jest jak z błędami Linux vs Windows... Tutaj mówimy o tylko jądrze (wszakże linux to architektura monolitycznego kernela a Windows Mikrojądro i powinno te błędy powinny być rozważane tylko i wyłącznie na poziomię jąder wszakże Linux to tylko jądro)
Nie. Linux to nie tylko jadro. Jezeli mowisz o linuxie to mowisz i o wszystkim co jest z nim zwiazane - sterowniki, soft etc. Bez tego samo jadro nanic Ci sie nie zda.
iniside pisze:Więć jak można porównywac bezpieczeństwo Dystrybucji. Znaczy co ?
Jak to jak ? Samo jadro moze byc bezpieczne, ale co z tego jezeli w dystrybucji klada nacisk na nowe oprogramowanie - a do tego nie sprawdzone.
Tak jak wczesniej napisalem jadro to nie caly system. Sklada sie on tez z aplikacji, ktore moga miec dziury.
iniside pisze:A z Gentoo jest taka sprawa że można o wiele szybciej uaktualnić do porawianej wersji bo w Portage pojawiąją sie one najpóźniej następnego dnia...
W slacku tak samo. Ale co z tego ? Dystrybucja to rodzaj polityki autorow. Jezeli wzucaja oni co popadnie to nie mozna liczyc na to, ze system bedzie stabilny i bezpieczny.

Swoja droga, piszesz o lataniu Gentoo na nastepny dzien:
"Currently, 1 out of 432 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database." Nadal 1 blad istnieje, ktory poki co nie zostal zalatany ;)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Linux to wyłącznie jądro. Dystrybucja to jądro plus + programy. Jak ktoś jeszcze nie wie architektura monolitycznego jądra polega na wbudowaniu w JĄDRO sterowników, obsługi sieci, protokołów itp. Tak są zbudowane jądra praktycznie wszytkich systemów Unixowych (chociaż np. jądro Darwin wykorzystane w MacOS X to hybryda jądra Mach i FreeBSD czyli mikrojądra i monolitycznego). Tak więc linux to tylko jądro :]. A to że w Windowsie jest mikrojądro bez sterowników itp. to poprostu inne założenie systemu. Jak np w Hurd. Wogóle polecam poszukanie na google co nie co o tym co to jest jądro systemu i różnego jego rodzaje (polecam zacząć od wikipedii i poszukiwań informacji nt. Hurd) :]

Dlaczego odłączyć sie od Sieci. Zamknąć wszytkie porty znaczy odizolowac system od połączeń z zewnątrz. tzn. przychodzących. Potem można kilka ew. odblokować. Wkońcu Gentoo pozzainstalowaniu i tak praktycznie nie ma otwartych portów. ;]. Tak BTW. Kiedy był ostani błąd w SSH znaleziony ??. Bo żeby sie podłączyć zdalnie wystarczy mieć włączony serwer SSH. I to w nim musi byc błąd. Ot taka mała uwaga ;].

Owszem aplikacje mogą mieć dziury ale ich poprawianie leży w intencji ich twórców a nie twórców dystrybucji. ;].
Aha to że w Portach jest praktycznie wszytko co da sie znaleźć. Wcale ale to ABSOLUTNIE wcale nie zmusza nas do instalowania najnowszych wersji programów które są nie przetestowane. Jak bardzo chcemy może instatalowac wersje starsze i sprawdzone. Baa można mieć wersje najnowsza i starszą rónoczesnie zainstalowane ... Jeśli tylko chcemy..

Nie łataniu Gentoo na następny dzień. Tam było napisane że jeśli pojawi sie nowa wersje pragroamu z załataną już dziurą to pojawia się ona w portach już praktycznie następnego dnia. :-D
Dystrybucja to
To sprawa życia i śmierci aby udowodnić że to czego ja używam jest najlepsze :D. Pozatym Pewna ilość dodatków która sprawia że wyróżnia się sposórd setek innnych :]
iro
Moderator

Post autor: iro »

Co do tego, że linux = jądro, to miałbym duże zastrzeżenia. Myślę, że stwierdzenie jest conajmniej nietrafione. Linux to coś więcej niż jądro. To także idea, pewnien kierunek w informatyce.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

iro pisze:Co do tego, że linux = jądro, to miałbym duże zastrzeżenia. Myślę, że stwierdzenie jest conajmniej nietrafione. Linux to coś więcej niż jądro. To także idea, pewnien kierunek w informatyce.
Nie rozpatrujemy ideologii tylko kwestie techniczne :) www.kernel.org < tu jest cały links cała reszta to ideologia + programy kernel (linuks) + programy = dystrybucja ;]
iro
Moderator

Hmmm...
Technicznie rzecz ujmując faktycznie masz rację. Ale czy jest sens rozpatrywać sprawę tylko i wyłącznie z tego punktu widzenia?
Słysząc słowo "Linux" wcale nie przychodzi mi na myśl tylko termin "kernel".
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

a to już niedobrze. należało by cię skierować na obserwację... bo linux to jest samo jądro, albo ideologia, zależy czy jesteś programistą czy działu handlu micro$oftu (zagadka, co to jest billion? ilośc błędów w kodzie windozy na jedną linijkę. May the Source be with you.)

Chciałbym zwrócić uwagę na debiana. system instalacji - apt - trochę niedorobiony, duże opóźnienia itd. dlaczego? bo dystrybucja (jako całość) jest testowana (co zajmuje określoną ilosć czasu) i dopiero wtedy wypuszczana jako "stable". Oczywiście można instalować "unstable" to nie znaczy, że programy są alpha/beta tylko, że dystrybucja jako całośc może nie działać (tzn. dystrybutorzy nie sugerują, że będzie działałą :] ). system plików delikatnie zmodyfikowany (jestem przyzwyczajnony do tego z RH6, to było chyba kilka lat temu :] ), ale pomijając przeniesienie katalogów rcX.d z /etc/init.d do /etc da się przeżyć. Generalnie instalacja direct z sieci jest dużym plusem, nie wiem jak z tym stoją inne distro.

oczywiście, twierdzenie, że z samego kernela nic się nie zrobi jest wierutną bzdurą, ale do tego trzeba być geekiem...

chciałbym zauważyć, że zawsze można zainstaklować wersję absolunie minimalną (kernel+libc+gcc+bash) i każdy jeden program komplikować. czasochłonne, ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, zgranie i wydajnośc bezkonkurencyjne. Przy okazji, warte uwagi są wersje mini-linux. ja na przykład do hackowania sieci szkolnej wyprodukowałem linuxa z obsługą sieci i Bardzo BARDZO Prostym Systemem Pakietów (nie ma nawet zależności :] ) na 1 floppy - wygodne i praktyczne.

Oczywiście, poleceń konsoli nie należy się uczyć na pamięć. ja sam chyba 20 razy wprawdzałem w man-e składnie mount-a, ale w końcu weszło samo do głowy. ten sposób jest bezbolesny i działa. stąd też, po drobnej konfiguracji, shell jest po prostu rajem. (przeróbka polega na ustawieniu PS-a na jaśniejszy font. widać gdzie się zaczyna polecenie. to się robi przez znaki sterujące konsoli. (man console_codes) - wystarczy wpis w /etc/profile).
iro
Moderator

wixor pisze:a to już niedobrze. należało by cię skierować na obserwację... bo linux to jest samo jądro, albo ideologia, zależy czy jesteś programistą czy działu handlu micro$oftu
Trochę Cię nie rozumiem.
W poprzednim poście przyznałem rację Iniside, że z technicznego punktu widzenia Linux=jądro. Jednak kiedy od kogoś słyszę: "Ty, ale fajny ten Linux..."
to wiem, że nie ma na myśli tylko jądra. Do tego tylko zmierzałem.
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

jak tak to ok. programiści jądra mają widocznie inne skojarzenia.
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Jestem posiadaczem Windowsa (z Linuxem miałem problemy), nVidii i Pentium 4. Jestem raczej niezadowolony, chociaż P4 jeszcze może być, ale pozostałe raczej nie bardzo (chociaż Windows jest lepszy dla poczatkujących, nie psuje się, jest prosty w obsłudze, szybciej się uruchamia)
iro
Moderator

gruvby pisze:Windows jest lepszy dla poczatkujących, nie psuje się, jest prosty w obsłudze, szybciej się uruchamia
Czy się nie psuje... Mi się linux nie psuje, a jak się zepsuje to zawsze się da przywrócić stan poprzedni. Natomiast niebieskie ekrany windows zdarzały mi się nader często. A bywało i tak, że nie pomagało nic poza reinstalacją systemu.
Czy się szybciej uruchamia? Kilka, no może kilkanaście sekund od wybrania systemu mogę się logować do linuxa. Jak uruchamiam windę mogę spokojnie zrobić sobie śniadanie.
Spróbuj zainstalować parę krówek na windzie, to zobaczysz, że się pomyliłeś.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

gruvby pisze:Windows jest lepszy dla poczatkujących, nie psuje się, jest prosty w obsłudze, szybciej się uruchamia
Cie choroba-jak mawiał sołtys Kierdziołek. A próbowałeś kiedy zainstalować XP na 400-setce? Linux (dokładnie Red Hat 7) hulał jak złoto i przez ponad rok udało mi się go tylko raz zwiesić, 98 szła, ale niebiesko mi było okrutnie. Jedynym problemem początkującego było instalowanie nowych programów, ale jak opanowałem (w miarę) konsole to potem było z górki. Czy win jest prostszy w obsłudze? Śmiem wątpić, jak zaglądam do kompów wszystkich znajomych (laicy mają mnie za guru :d ), to jest taki bajzel, że szkoda słów, nie wspominając o uszkodzonych rejestrach i powywalanych plikach systemowych. Spróbuj coś takiego zrobić w jakimkolwiek Linuxie nie mając dostępu do konta root :-D
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Bo w windows jest źle napisany rozplanowany. Mając prawa zwykłego użytkonika nie ma sie dostępu do funkcji systemu które są bardzo potrzebne a nie robią nic co mogło by zaszkodzić. Natomiast admin może wszytko ale równocześnie za dużo. Bo wirus uruchominy z takimi prawami tez może wszytko. Zwykły user wogołe nie powinnien móc instalować programów. Powinien je za to móc włączać itp. W windowse jest za dużo rzeczy spersonalizowanych (np. Programy w Menu Start :D:D). w Linuksie to jeszcze rozumem każdy ma to co mu sie podoba w menu ale równocześnie to czego nie ma moge spokjnie uruchomić z konsoli...
ODPOWIEDZ