Chciałbym spytać jak zrobić coś w rodzaju środkowej ramki, czyli:
1. Całą stronę mogę dowolnie przesuwać, nie tak jak w przypadku ramek po bokach, w których dwie części strony przesuwa się poszczególnie.
2. Gdy klikam na dowolny link, zawartość otwiera się w środku pozostawiając obramowanie - po prostu nie ładuje go ponownie.
Taki efekt jest na stronie http://www.gtaproject.website.pl. Jak mogę uzyskać identyczny efekt? Jaki jest wzór takiej formy strony?
[HTML] Środkowa ramka(?)
-
Łukasz Świerżewski
- Nowy

- Kontakt:
Re: [HTML] Środkowa ramka(?)
Taki efekt nazywamy pływającą ramką. Możemy ją wstawiać w dowolnym miejscu na stronie. Ja ogólnie nie jestem fanem ramek i nie popieram ich używania, ale jeśli bardzo chcesz osiągnąć taki efekt to podam ci przykładowy kod:
Mam nadzieje, że ten kod rozwiązał twój problem. Jeśli nadal nie bardzo rozumiesz to zajżyj do działu HTML na WI i poczytaj o pływających ramkch.
Kod: Zaznacz cały
<table>
<tr>
<td width=150 height=200>Lewe menu</td>
<td>
<iframe name="srodek" width="400" height="200" src="strona.htm">
Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek wbudowanych lub jest obecnie skonfigurowana tak, aby nie wyświetlać ramek wbudowanych.
</iframe>
</td>
<td width=150 height=200>Prawe menu</td>
</tr>
</table>Re: [HTML] Środkowa ramka(?)
Chyba już rozumiem. Pomogłem sobie to zrozumieć, wklejając kod do FrontPage'a
Chciałem zobaczyć to wizualnie.
Aha, ale nie jestem pewien czy mówimy o tym samym. Chciałbym zrobić lewej strony linki, a po kliknięciu nań, żeby zawartość otwierała się w iframe. Czy to ten kod, bo nie wiem jaki target ustawić w linkach.
Czy może chodzi, o target="srodek" w każdym linku?
Aha, ale nie jestem pewien czy mówimy o tym samym. Chciałbym zrobić lewej strony linki, a po kliknięciu nań, żeby zawartość otwierała się w iframe. Czy to ten kod, bo nie wiem jaki target ustawić w linkach.
Czy może chodzi, o target="srodek" w każdym linku?
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Tak, dokładnie chodzi o to. Chyba sobie poradzisz?KaRoL pisze:Czy może chodzi, o target="srodek" w każdym linku?
Oczywiście
Niedługo przedstawię Ci stronę z tym właśnie efektem.
A tak między nami, to tylko tego mi właśnie brakowało do ukończenia, że tak powiem „profesjonalnie wyglądającej strony”
A tak między nami, to tylko tego mi właśnie brakowało do ukończenia, że tak powiem „profesjonalnie wyglądającej strony”