grafika- od czego zaczac
grafika- od czego zaczac
Jezeli chodzi o grafike kaputerowa to jestem prawie zielony. Wiem tylko tyle co kazdy wiedziec powinien czyli znam formaty plikow graficznych, ktore sie do czego nadaja i w jakich programach sie je obrabia. Chcialbym umiec stworzyc jakas konkretna grafike na strone internetowa, od czego zaczac? Mozecie polecic jakies ksiazki/stronki?
Re: grafika- od czego zaczac
Temat - rzeka...
Wpisz w guglarkę "tutorial + nazwa_programu" i wybierz to, co cię interesuje.
Jeżeli jesteś początkujący, ale coś tam liznąłeś, sporo na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=4&t=1
Wpisz w guglarkę "tutorial + nazwa_programu" i wybierz to, co cię interesuje.
Jeżeli jesteś początkujący, ale coś tam liznąłeś, sporo na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=4&t=1
Wedle mnie GIMP i Blender, jak wrzucisz w gugle nazwę + tutorial to się znajdzie.
Bez photoshopa ani rusz (oczywiście jest free gimp - ale nie znam zbyt wielu jego użytkowników) i coś do wektorów Adobe Illustrator, corel
Photoshop to absolut. Bez niego anirush. Aktualna jego wersja to 7 (lub bodajże 8 w wersji CS). Zaopatrz się i ćwicz.
A niby dlaczego Photoshop to "absolut" i "bez niego ani rusz"? Jeśli chodzi o grafikę do www, to w Gimpie spokojnie można sobie poradzić. Trzeba tylko się nauczyć pracować z tym programem. Wolę sobie zainstalować darmowego Gimpa niż płacić grube tysiące za Photoshopa albo coś ze stajni Corela.
Wdług mnie Photoshop 7 jest the best photoshop 8 CS chodzi tylko pod Win 2000, NT i XP 
Ja preferuję Corel PhotoPaint. A co do tutoriali, to wg mnie najlepiej najpierw metodą prób i błędów dojść, do czego służą poszczególne funkcje, a dopiero potem sięgać po tutoriale.
http://www.webinside.pl/webdesign powinieneś zajrzeć
-
Grzegorz Komsta
- Przelotem

- Kontakt:
ja polecałbym photoshopa, bo GIMP owszem, ale nie jest on taki do końca super. Ja na przykład nie mogę przyzwyczaić się do jego interfejsu. W photoshopie wszystko jest pod ręką.
Czyżbyście Panowie popierali piractwo??? Tylko GIMP, prosty, w miarę łatwy i prawie do wszystkiego, a jak go połączyć z Blenderem to praktycznie do wszystkiego. A najważniesze za darmo.
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Nie no co ty.. my po prostu wszyscy kupiliśmy najnowszego PhotoshopaHalszczak pisze:Czyżbyście Panowie popierali piractwo??? Tylko GIMP, prosty, w miarę łatwy i prawie do wszystkiego, a jak go połączyć z Blenderem to praktycznie do wszystkiego. A najważniesze za darmo.
nom chyba bede kolejnym który poleci photoshopa (nawet starsze wersje), ale jek nie masz kasy (aż tyle), to Fireworks Macromedi powinien byc wystarczający chociaż strasznie zalatuje wektorami i jest bardzo intuicjny jak dla poczatkujacych, noi jakies filtry do niego trzeba dociagnac bo standartowy zestaw jest nieco ubogi.
Odnośnie piractwa. Kiedyś gdzies przeczytałem wypowiedź jakiegoś gościa który porównał piratów do robin hooda
Zamiast wydawać kilkaset złotych na photoshopa można go kupić na rynku za 20zł. Dla nas to zysk a firma traci. 
Aby program był legalny, trzeba mieć na niego m.in. dowód zakupu (fakturę na daną firmę lub konkretną osobę). Posiadanie oryginalnego nośnika bez dokumentu wcale nie znaczy, że masz prawo korzystać z produktu - wtedy także jest to piracka wersja. Pomyśl logicznie - po co są przykładowo licencje wielostanowiskowe...