grafika- od czego zaczac

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
riker
Nowy
Nowy

grafika- od czego zaczac

Post autor: riker »

Jezeli chodzi o grafike kaputerowa to jestem prawie zielony. Wiem tylko tyle co kazdy wiedziec powinien czyli znam formaty plikow graficznych, ktore sie do czego nadaja i w jakich programach sie je obrabia. Chcialbym umiec stworzyc jakas konkretna grafike na strone internetowa, od czego zaczac? Mozecie polecic jakies ksiazki/stronki?
Cysorz
Nowy
Nowy

Re: grafika- od czego zaczac

Post autor: Cysorz »

Temat - rzeka...
Wpisz w guglarkę "tutorial + nazwa_programu" i wybierz to, co cię interesuje.
Jeżeli jesteś początkujący, ale coś tam liznąłeś, sporo na ten temat znajdziesz tutaj: http://www.ef.art.pl/index.php?p=8&a=4&t=1
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Wedle mnie GIMP i Blender, jak wrzucisz w gugle nazwę + tutorial to się znajdzie.
yatzek
Kontakt:

Post autor: yatzek »

Bez photoshopa ani rusz (oczywiście jest free gimp - ale nie znam zbyt wielu jego użytkowników) i coś do wektorów Adobe Illustrator, corel
Vic
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Vic »

Photoshop to absolut. Bez niego anirush. Aktualna jego wersja to 7 (lub bodajże 8 w wersji CS). Zaopatrz się i ćwicz.
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

A niby dlaczego Photoshop to "absolut" i "bez niego ani rusz"? Jeśli chodzi o grafikę do www, to w Gimpie spokojnie można sobie poradzić. Trzeba tylko się nauczyć pracować z tym programem. Wolę sobie zainstalować darmowego Gimpa niż płacić grube tysiące za Photoshopa albo coś ze stajni Corela.
boruta_m
Nowy
Nowy

Post autor: boruta_m »

Wdług mnie Photoshop 7 jest the best photoshop 8 CS chodzi tylko pod Win 2000, NT i XP :x
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Ja preferuję Corel PhotoPaint. A co do tutoriali, to wg mnie najlepiej najpierw metodą prób i błędów dojść, do czego służą poszczególne funkcje, a dopiero potem sięgać po tutoriale.
boruta_m
Nowy
Nowy

Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

ja polecałbym photoshopa, bo GIMP owszem, ale nie jest on taki do końca super. Ja na przykład nie mogę przyzwyczaić się do jego interfejsu. W photoshopie wszystko jest pod ręką.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

Czyżbyście Panowie popierali piractwo??? Tylko GIMP, prosty, w miarę łatwy i prawie do wszystkiego, a jak go połączyć z Blenderem to praktycznie do wszystkiego. A najważniesze za darmo.
Paweł Mączka
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Paweł Mączka »

Halszczak pisze:Czyżbyście Panowie popierali piractwo??? Tylko GIMP, prosty, w miarę łatwy i prawie do wszystkiego, a jak go połączyć z Blenderem to praktycznie do wszystkiego. A najważniesze za darmo.
Nie no co ty.. my po prostu wszyscy kupiliśmy najnowszego Photoshopa :wink: A tak naprawdę to ja mam legalnego Photoshopa bo triala i nie zarobiłem na nic ani grosza, to samo flash
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

nom chyba bede kolejnym który poleci photoshopa (nawet starsze wersje), ale jek nie masz kasy (aż tyle), to Fireworks Macromedi powinien byc wystarczający chociaż strasznie zalatuje wektorami i jest bardzo intuicjny jak dla poczatkujacych, noi jakies filtry do niego trzeba dociagnac bo standartowy zestaw jest nieco ubogi.
boruta_m
Nowy
Nowy

Odnośnie piractwa. Kiedyś gdzies przeczytałem wypowiedź jakiegoś gościa który porównał piratów do robin hooda :wink: Zamiast wydawać kilkaset złotych na photoshopa można go kupić na rynku za 20zł. Dla nas to zysk a firma traci. :wink:
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

Aby program był legalny, trzeba mieć na niego m.in. dowód zakupu (fakturę na daną firmę lub konkretną osobę). Posiadanie oryginalnego nośnika bez dokumentu wcale nie znaczy, że masz prawo korzystać z produktu - wtedy także jest to piracka wersja. Pomyśl logicznie - po co są przykładowo licencje wielostanowiskowe...
ODPOWIEDZ