Jak stworzyć dobry i ładny design ?
Jak stworzyć dobry i ładny design ?
Sytuacja jest taka:
Znam techniki webmasterskie, języki skryptowe [może nie na EXPERT ale bardzo dobrze się orietuję], modyfikuję phpBB, a gdy przyjdzie mi zrobić stronę to jakoś tak wygląda nieciekawie... Nie chodzi o braki w HTML-u... Nie wiem czy nie mam talentu plastycznego czy jak...
Proszę o jakieś porady.
Z góry dziękuję. Bardzo proszę o pomoc.
Znam techniki webmasterskie, języki skryptowe [może nie na EXPERT ale bardzo dobrze się orietuję], modyfikuję phpBB, a gdy przyjdzie mi zrobić stronę to jakoś tak wygląda nieciekawie... Nie chodzi o braki w HTML-u... Nie wiem czy nie mam talentu plastycznego czy jak...
Proszę o jakieś porady.
Z góry dziękuję. Bardzo proszę o pomoc.
Re: Jak stworzyć dobry i ładny design ?
Albo jest się programistą, albo grafikiem... Ja jestem raczej tym pierwszym, więc i mi grafika niezbyt wychodzi. Nic nie poradzisz 
Heh... Ja jestem uparty !!Denver pisze:Nic nie poradzisz
Są jakieś kursy, sposoby, tipsy ... COKOLWIEK !!
Proszę o pomoc.
Z kursów nauczysz się strony technicznej, ale artystycznej nauczyć się nie da...
-
Piotr Bandyk
- Nowy

- Kontakt:
Zgadzam się z Denver. Możesz się uczyć z turiali i krusów, ale jak nie masz tego czegoś to nic nie zrobisz.
-
Michał Fikus
- Przelotem

Bzdura. Jeśli jesteś programistą nie jest powiedziane, że grafika będzie szła Ci beznadziejnie. Ja problem mam ten sam. Lecz powoli jest coraz lepiej. Co należy robić?
1. Czytać dużo artykułów o sposobach nawigacji, rozplanowaniu treści, popularności czcionek i różnic między przeglądarkami (musisz dokładnie wiedziecć, czym dysponujesz).
2. Mieć określony plan strony - co ma się na niej znaleźć, jaki jest jej cel, o czym dokładnie traktuje. W ten sposób wybierzesz najwłaściwsze elementy , które mają być na głównej stronie.
3. Po tych przygotowaniach, łatwiej jest brać się za design. Musisz pamiętać o odpowiednim doborze kolorów, trzymaniu się jeden rodziny czcionek (najlepiej).
4. Przeglądaj tysiące stron - patrz co na nich Ci się podoba, co wręcz przeciwnie. Próbuj wykonywać elementy stron, które widzialeś (musisz poznać możliwości programu grafiicznego oraz metodą prób i błędów patrzeć co do czego pasuje).
5. Poprzeglądaj wszelkie tutoriale do twojego programu graficznego. Wykonaj je. Krok po kroku poznasz możliwości filtrów i narzędzi - w przyszłości zaowocuje to podczas tworzenia designu.
1. Czytać dużo artykułów o sposobach nawigacji, rozplanowaniu treści, popularności czcionek i różnic między przeglądarkami (musisz dokładnie wiedziecć, czym dysponujesz).
2. Mieć określony plan strony - co ma się na niej znaleźć, jaki jest jej cel, o czym dokładnie traktuje. W ten sposób wybierzesz najwłaściwsze elementy , które mają być na głównej stronie.
3. Po tych przygotowaniach, łatwiej jest brać się za design. Musisz pamiętać o odpowiednim doborze kolorów, trzymaniu się jeden rodziny czcionek (najlepiej).
4. Przeglądaj tysiące stron - patrz co na nich Ci się podoba, co wręcz przeciwnie. Próbuj wykonywać elementy stron, które widzialeś (musisz poznać możliwości programu grafiicznego oraz metodą prób i błędów patrzeć co do czego pasuje).
5. Poprzeglądaj wszelkie tutoriale do twojego programu graficznego. Wykonaj je. Krok po kroku poznasz możliwości filtrów i narzędzi - w przyszłości zaowocuje to podczas tworzenia designu.
Michał - ty tu przedstawiasz stronę techniczną robienia projektu. Powtórzę jeszcze raz to, co powiedział omega107 - jak nie masz tego czegoś, to nic nie zrobisz.
Jeśli nie umiesz malować, to wielkim malarzem po prostu nie zostaniesz.
Jeśli nie umiesz malować, to wielkim malarzem po prostu nie zostaniesz.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
No pewnie, ze tak, co ma piernik do wiatraka, nie chodzi koledze o stsoswanie standardów sieciowych a o "ładną" grafikę, więc nie da się tego nauczyć z artykulów. Mysle jednak, że jak ktos widzi u siebie jakies tam podstawy to czytanie i wykonwyanie tutoriali moze sporo go podszkolić...
Jeżeli chodzi o rysunek to się nie nadaję, ale jezeli o fotografię to ze śmietnika [przenośnia
] potrafię wybrać miejsce i zrobić fajne zdjęcie. Czy to pomoże ?
-
Piotr Bandyk
- Nowy

- Kontakt:
Powiem Ci tak.:
Podobno na poczatku swoich lat istnienia Einstein był głupkiem...
Podobno na poczatku swoich lat istnienia Einstein był głupkiem...
-
Michał Fikus
- Przelotem

Denver: tak, rzeczywiście może trochę technicznie... lecz uwierz mi, że te "przygotowania" są wręcz niezbędne w pracy nad stroną dla niegrafika. Ja grafikiem nie jestem, talentu nie mam.... lecz nauczyłem się robić srony proste, lecz przejrzyste i estetyczne. Nie wiem jak dla Was - dla mnie (znając swoje możliwości) o już jest sztuka. Wiem, że nigdy nie stworze czegoś w stylu 2advanced.com - brakuje mi takiej twórczej wyobraźni.
Kto z Was zna strone www.hicksdesign.co.uk ? Kto pamięta wersję wcześniejszą? Mi w niej strasznie podoba się przejrzystość, czytelność, gustowność... Lecz bez wiedzy o CSS, nie dałoby się praktycznie tego wykonać (mówię o wersji wcześniejszej).
www.clagnut..com - nie ma wodotrysków, pracą np. misza nie dorównuje.... ale mi się podoba bardzo. Tego można się nauczyć.
Przy okacji polecam: http://www.seventhmodel.com/podstrona.p ... blications
Kto z Was zna strone www.hicksdesign.co.uk ? Kto pamięta wersję wcześniejszą? Mi w niej strasznie podoba się przejrzystość, czytelność, gustowność... Lecz bez wiedzy o CSS, nie dałoby się praktycznie tego wykonać (mówię o wersji wcześniejszej).
www.clagnut..com - nie ma wodotrysków, pracą np. misza nie dorównuje.... ale mi się podoba bardzo. Tego można się nauczyć.
Przy okacji polecam: http://www.seventhmodel.com/podstrona.p ... blications
I ja wtrace swoje 3 grosze 
@Michal: jasne, ze mozna sie nauczyc tworzyc przejzyste grafiki z ladnie dobranymi kolorami etc. Ale postaw programiscie, ktory chce zostac grafikiem za zadanie zrobienie czegos oryginalnego, a dotego aby mozna bylo na to patrzec
to wtedy przekonasz sie, ze pewnych rzeczy nie da si eprzeskoczyc.
Wyczucia kolorow, rozplanowania tresci, przejzystosci etc. mozna sie nauczyc, ale aby projekt mial cos w sobie, aby byl oryginalny, aby inspirowal innych, aby mial swoja dusze z kursow nie wyczytasz... do tego trzeba miec talent.
@Michal: jasne, ze mozna sie nauczyc tworzyc przejzyste grafiki z ladnie dobranymi kolorami etc. Ale postaw programiscie, ktory chce zostac grafikiem za zadanie zrobienie czegos oryginalnego, a dotego aby mozna bylo na to patrzec
Wyczucia kolorow, rozplanowania tresci, przejzystosci etc. mozna sie nauczyc, ale aby projekt mial cos w sobie, aby byl oryginalny, aby inspirowal innych, aby mial swoja dusze z kursow nie wyczytasz... do tego trzeba miec talent.
-
Michał Fikus
- Przelotem

@Seth: (...) aby projekt mial cos w sobie, aby byl oryginalny, aby inspirowal innych, aby mial swoja dusze (...)
tego nie twierdzę - mówię poprostu o ładnej stronie, użytecznej dla internauty - nie zachwycającej. W jej założeniu nie jest zachwycać - założenie jest nie razić, nie zniechęcać. Bo jak oglądam swoje pierwsze projekty, to dochodzę do wniosku, że gdybym zobaczył je jako zwykły internauta pozostałbym na niej tylko tyle ile to konieczne...
tego nie twierdzę - mówię poprostu o ładnej stronie, użytecznej dla internauty - nie zachwycającej. W jej założeniu nie jest zachwycać - założenie jest nie razić, nie zniechęcać. Bo jak oglądam swoje pierwsze projekty, to dochodzę do wniosku, że gdybym zobaczył je jako zwykły internauta pozostałbym na niej tylko tyle ile to konieczne...
-
Paweł Mączka
- Nowy

- Kontakt:
Kiedy uczyłem się Photoshopa twierdziłem, że jak już go w całości będę umiał będę miał miliony pomysłów na designy i robił je super. Gdy już go w całości ogarnąłem, pomysłów brak.
Tak samo wolę zrobić schemat jakiegoś urządzenia elektronicznego niż narysować ładnie jakiś obrazek (nawet abstrakcja mi nie wychodzi
)
Tak samo wolę zrobić schemat jakiegoś urządzenia elektronicznego niż narysować ładnie jakiś obrazek (nawet abstrakcja mi nie wychodzi
A i owszem, zgodzę się, że łatwiej jest być dobrym programista niz dobrym grafikiem.
Ale nie oznacza to, że dobry programista nie może być przyswoitym rzemieślinikiem - jeśli chodzi o grafikę.
Dobre podstawy zawsze się przydadzą. ja nie uważam się za jakiegoś grafika, ale też często robię strony prawie bez grafii - spójźcie na srony, które dla was są najważniejsze - NIE GRAFIKA a treść się liczy!.
Choć oczywiście tręść ładnie ubrana zawsze jest milej widziana:-)
Co do kursów to:
www.gajdaw.pl - kurs GIMPa
www.grafikk.pl - tutoriale Photoshopa
Nie każdy może zostac mistrzem śiwata w chodzie, ale chodzić może KAŻDY.
Powodzenia! [życze też sobie, bo jak wspomniałem grafik ze mnie jak z koziekj d** traba:-)]
Ale nie oznacza to, że dobry programista nie może być przyswoitym rzemieślinikiem - jeśli chodzi o grafikę.
Dobre podstawy zawsze się przydadzą. ja nie uważam się za jakiegoś grafika, ale też często robię strony prawie bez grafii - spójźcie na srony, które dla was są najważniejsze - NIE GRAFIKA a treść się liczy!.
Choć oczywiście tręść ładnie ubrana zawsze jest milej widziana:-)
Co do kursów to:
www.gajdaw.pl - kurs GIMPa
www.grafikk.pl - tutoriale Photoshopa
Nie każdy może zostac mistrzem śiwata w chodzie, ale chodzić może KAŻDY.
Powodzenia! [życze też sobie, bo jak wspomniałem grafik ze mnie jak z koziekj d** traba:-)]