liczba rekordów w tabeli, a szybkość działania

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
rastman
Nowy
Nowy

liczba rekordów w tabeli, a szybkość działania

Post autor: rastman »

Mam taki pytanko odnośnie bazki w Mysql. Na razie wszystko działa ok, ale mam jedna tabelkę(12 pól), która dość szybko się zapełnia nowymi rekordami. Przewiduję, że za kilka miesięcy może być kilkaset tysięcy rekordów, może milion. Czy taka liczba rekordów wpłynmie znacząco na szybkość przeszukiwaniaq bazki? Bo mam pomysł, żeby podzielić ją na kilka bliźniaczych, ale nie wiem czy jest sens. moze ktoś zna odpowiedź
templar
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: liczba rekordów w tabeli, a szybkość działania

Post autor: templar »

nie ma sensu
iro
Moderator

Post autor: iro »

Dzielenie tabeli rzeczywiście nie ma żadnego sensu. Zastanawia mnie natomiast jakiego typu dane gromadzisz, że tak szybko i w tak dużych ilościach zapełnia Ci się baza. Byłem swego czasu na seminarium Microsoftu na temat hurtowni danych, to koleś mówił o bazie z kilkudziesięcioma tysiącami rekordów. Ale żeby w zwykłej relacyjnej bazie danych zgromadzić milion? Aż nie chce mi się wierzyć.
Panczo
Nowy
Nowy

Post autor: Panczo »

IRO kilkadziesiąt tysiecy rekordów to nie hurtownia danych, znam aplikacjie DOS-owe które w DBF maja kilkaset tysięcy rekordów, tu mówimy o bazach liczonych w terabajtach i nie jest to abstrakcja
iro
Moderator

Post autor: iro »

Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Ja wiem, że to nie jest hurtownia danych, bo mysql nie jest od tego :). Chodziło mi o to, że chciałbym wiedzieć jakiego rodzaju dane gromadzisz, że masz ich tak dużo.
rastman
Nowy
Nowy

to jest tabelka z danymi firm w polsce, może z tymi kilkoma miesiącami to przesadziłem, ale przybywa kilkanaście, kilkadziesiąt rekordów per day. A ile jest firm w polsce? zastanawiam się czy nie podzielić tego na jakies regiony(choć to zmniejszy funkcjonalność), bo na razie działa fajnie, ale jak się nagromadzi i pójdzie na WWW to może nie być wesoło a i przerabianie kody wtedy mi się nie uśmiecha.
Panczo
Nowy
Nowy

Post autor: Panczo »

Zakładam, że teraz przyrasta, bo apilkacja rozpoczęła pracę i jak to na początku bywa dane szybko rosna, później się to stabilizuje, chyba że masz zamiar zgromadzić dane wszystkich firm w Polsce...
Raczej bym przejrzał kod pod kontem wydajności, czyli sprawdził czy wszystkie operacje jakie wykonuje na danych są niezbedne, gdzie mozna przerobić, wyciągac dane tylko te które potrzebuje itd.
Poczekaj aż się to wszystko ustabilizuje i analizuj czy wszystko poprawnie działa...
rastman
Nowy
Nowy

na razie wszystko działa ok. aplikacja w php działa lokalnie bez zarzutu, ale...
1. niedługo będzie w necie
2. z kilkoma tysiącami rekordów nie ma większego problemu, ale zrobiłem próbna bazkę a w niej 700 000 rekordów, no i prawie nie da się pracować nawet lokalnie, więc przyszłościowo taka konstrukcja nie ma szans, ale rok czy dwa pociągnie
ciekawe jak to wygląda w profesjonalnych serwisach zawierających mnóstwo danych opartych o mysql, bądź co bądź mysql jest podobno najszybszy...
Lukar
Kontakt:

Post autor: Lukar »

a masz indeksy na odpowiednich kolumnach? kilkaset tysiecy rekordow w tablicy to nie jest jakas straszna liczba, jesli dobrze zdefiniujesz indeksy na kolumnach po ktorych szukasz to nie bedzie zadnego problemu z szybkoscia dzialania nawet przy wielu milionach rekordów (ewentualnie z miejscem na dysku;)
rastman
Nowy
Nowy

no właśnie nie mam indeksów, ale teraz wiem że powinienem je mieć. to powinno rozwiązać mój problem.pozdrawiam
Lukar
Kontakt:

Post autor: Lukar »

to na 100% rozwiaze Twoje problemy, sprobuj sobie potem wstawic kilka, kilkanaście milionow rekordów i zrob wyszukiwanie - będą nadal ułamki sekundy. Powodzenia :)
ODPOWIEDZ