[dyskusja] Gramatyka na forum dyskusyjnym
-
Bartosz Olszewski
- Działa

[dyskusja] Gramatyka na forum dyskusyjnym
Co sądzicie i ingerowaniu w posty innych użytkowników? Mnie poprostu szlag trafia i mam wrażenie że "cofam się w rozwoju" jak czytam taki tekst.
"Wszedłem pod gure i ójżałem piękny ruw, ktury rozpościerał się na całym obszaże"
Ludzie ja poprostu nie wytrzymuje jak to czytam, mnie to zraża do forum!! Czy mając własne forum i użytkownicy piszą posty, czy mógłbym je wkładać do Worda i poprawiać przyanjmniej ortografie już nie mówię o stylistyce? Rozumiem, że Forum powinno mieć "luz blues" ale nie powinno mieć "kretynizmu ortograficznego" Nie mam nic do dyslektyków i dysgrafów, ale to utrudnia czytania wiadomości. A uważam, że poprawiania postów, które wnoszą coś do Forum byłoby bardzo dobre i przydatne innym użytkownikom.
Punkt o zmianie i poprawie ortografii można byłoby ująć w regulaminie przy rejestracji.
"Wszedłem pod gure i ójżałem piękny ruw, ktury rozpościerał się na całym obszaże"
Ludzie ja poprostu nie wytrzymuje jak to czytam, mnie to zraża do forum!! Czy mając własne forum i użytkownicy piszą posty, czy mógłbym je wkładać do Worda i poprawiać przyanjmniej ortografie już nie mówię o stylistyce? Rozumiem, że Forum powinno mieć "luz blues" ale nie powinno mieć "kretynizmu ortograficznego" Nie mam nic do dyslektyków i dysgrafów, ale to utrudnia czytania wiadomości. A uważam, że poprawiania postów, które wnoszą coś do Forum byłoby bardzo dobre i przydatne innym użytkownikom.
Punkt o zmianie i poprawie ortografii można byłoby ująć w regulaminie przy rejestracji.
Re: [dyskusja] Gramatyka na forum dyskusyjnym
Ja osobiście jestem, jak to ujął mój kolega, ortofaszystą, mam lekkie zboczenie na punkcie prawidłowej pisowni, ortografii i gramatyki. Jedno z for, które moderuję, często odwiedza młodzież, która czasami wali takie byki, że aż oczy bolą. Po jakimś czasie przestałem to tolerować i jak widzę jakiegoś większego byka, to go na czerwono koloruję, żeby się autor zawstydził. Na pl.pregierz poprawianie ludzi jest czymś normalnym.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Widzę, że też jesteś za tym aby poprawiać błędy i je poprawiasz
Mnie to serio denerwuje gdy widzę byki jeden na drugim. Ale jeżeli zaznaczasz go na czerwono to pokazujesz innym, jacy użytkownicy odwiedzają Twoje Forum
Dlatego ja jestem za tym aby poprostu poprawiać błędy ortograficzne ale ich nie zaznaczać.
Ktoś jeszcze podziela nasze zdanie?:)
Ktoś jeszcze podziela nasze zdanie?:)
To nie jest moje forum i generalnie nie za bardzo mi zależy na dużej jego oglądalności i czytalności. Ja tam tylko sprzątam 
Ja w oznaczaniu błędów na czerwono widziałbym jakąś metodę. Następnym razem jak ta osóbka coś napisze to może zapamięta co robiła źle. A jak tylko poprawisz to dalej będzie to samo. Za każdym razem będziesz poprawiał tego samego użytkownika.
Każdy powinien odpowiadać za siebie. Każdy ma prawo pisać jak chce, ale mnie osobiście też to irytuje. Ludzie powinni sami się wstydzić za siebie. Tekst poprawiony nie będzie ich tekstem, a tekstem zmienionym przez moderatora. Jest to złe rozwiązanie. Zaznaczanie na czerwono jest dość dobrym rozwiązaniem. Autor przynajmniej zobaczy co źle robi. Tylko jeszcze jedna sprawa - czy moderatorzy będą to robili? ...
Bardzo podoba mi się, jak administratorzy tego forum dbają o polszczyznę. Aż miło tu wracać... A jeszcze użytkownicy, widząc, że jest coś nie tak, wstawiają się za administratorami
:):)
Bardzo podoba mi się, jak administratorzy tego forum dbają o polszczyznę. Aż miło tu wracać... A jeszcze użytkownicy, widząc, że jest coś nie tak, wstawiają się za administratorami
Tak. O polszczyznę trzeba dbać. Tylko czy ingerencja w posty - nawet poprawianie błędów - nie jest sprzeczna z ogólnie pojętą wolnością słowa?
Poza tym nie wymieniono tu chyba nieortograficznych błędów, które są równie denerwujące. Mam na myśli wszelkie nielogiczne zdania, ignorowanie zasad interpunkcji (jestem w stanie to zaakceptywać tylko w wypadku komunikacji "na żywo" - na czatach i przez wszelkie komunikatory) nie mówiąc już o fatalnym stylu niektórych internautów.
Osobiście jestem za wytykaniem i poprawianiem błędów - w ten sposób chronimy język przed zanikiem jego podstawowej cechy - komunikaywności.
Poza tym nie wymieniono tu chyba nieortograficznych błędów, które są równie denerwujące. Mam na myśli wszelkie nielogiczne zdania, ignorowanie zasad interpunkcji (jestem w stanie to zaakceptywać tylko w wypadku komunikacji "na żywo" - na czatach i przez wszelkie komunikatory) nie mówiąc już o fatalnym stylu niektórych internautów.
Osobiście jestem za wytykaniem i poprawianiem błędów - w ten sposób chronimy język przed zanikiem jego podstawowej cechy - komunikaywności.
Nie, dopóki nie ingeruję w treść ani sens wypowiedzi, a nie jest tak przy poprawianiu błędów ortograficznych.yhmt pisze:Tak. O polszczyznę trzeba dbać. Tylko czy ingerencja w posty - nawet poprawianie błędów - nie jest sprzeczna z ogólnie pojętą wolnością słowa?
Takich rzeczy nie poprawiam. Jeśli chodzi o interpunkcję, to odsyłam do hasła "Interpunkcja" w Wikipedii.Poza tym nie wymieniono tu chyba nieortograficznych błędów, które są równie denerwujące. Mam na myśli wszelkie nielogiczne zdania, ignorowanie zasad interpunkcji (jestem w stanie to zaakceptywać tylko w wypadku komunikacji "na żywo" - na czatach i przez wszelkie komunikatory) nie mówiąc już o fatalnym stylu niektórych internautów.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Ja wcale nie chciałem ingerować w posty zmieniając ich sens i znaczenie bo wtedy rzeczywiście wolności słowa by nie było
Miałem na myśli poprawienie błędów ortograficznych i interpunkcji - poprostu wrzucić tekst do worda i on podkreśli blędy
O tym mówiłem 
Hm. No to może aby uniknąć robienia błędów przez autora dobrze byłoby wysyłać autorowi PW z wersją napisaną przez niego (maks błędów) i poprawioną wersją (po wordzie) aby sobie porównał
Mnie bardzo zrażają błędy ortograficzne bo jak czytam słowo setny raz napisane źle to później sam robie ten sam błąd 
W poście poprawiałbym: ortografię i interpunkcje - nie zmieniałbym zawartości merytorycznej ani sensu postu.
Zapobieganie: Wysyłanie autorowi PW z obiema wersjami postu, może wtedy się nauczy pisać:)
Uważam, że jest to dobre rozwiązanie i może się przyczynić do większej oglądalności forum i brania udziału w dyskusjach. Człowiek zobaczy, że tekst jest poprawnie napisany to stwierdzi, że to jest dobre forum i warto tutaj brać udział w dyskusjach
Plusy: Dbanie o język polski i próba walki z dyslekcją i dyskrafią
Hm. No to może aby uniknąć robienia błędów przez autora dobrze byłoby wysyłać autorowi PW z wersją napisaną przez niego (maks błędów) i poprawioną wersją (po wordzie) aby sobie porównał
W poście poprawiałbym: ortografię i interpunkcje - nie zmieniałbym zawartości merytorycznej ani sensu postu.
Zapobieganie: Wysyłanie autorowi PW z obiema wersjami postu, może wtedy się nauczy pisać:)
Uważam, że jest to dobre rozwiązanie i może się przyczynić do większej oglądalności forum i brania udziału w dyskusjach. Człowiek zobaczy, że tekst jest poprawnie napisany to stwierdzi, że to jest dobre forum i warto tutaj brać udział w dyskusjach
Plusy: Dbanie o język polski i próba walki z dyslekcją i dyskrafią
Nie sądzę jednak, aby chciało Ci się przeglądać wszystkie posty w poszukiwaniu błędów. Poza tym są inne (lepsze) sposoby piętnowania błędów. Chociażby oznaczanie na czerwono albo komentarz. Koniec końców rób jak chcesz - przecież to Twoje forum.
-
Bartosz Olszewski
- Działa

Jeżeli się zbierze grupę moderatorów i każdy z nich będzie odpowiedzialny za inne podforum to uważam, że poprawianie błędów będzie szło szybko i sprawnie. z resztą na początku to ciężko będzie wogóle cokolwiek poprawiać, ale później trzeba będzie się za to zabrać
Zoorganizowanie ekipy może zdziałać wszystko 
"Jeshtem za a nafet pshecif" - żart to jest oczywisty.
Sam osobiście większość postów na forum piszę ze słownikiem w ręku.
Nie wstydzę się tego. Jestem na bakier z ortografią, ale staram się temu
zaradzać, często krzycząc do mamy będącej w kuchni: "Mamo, a jak się pisze... "
Druga sprawa, często i gęsto widać brak naszych kochanych ogonków,
co czasem mnie irytuje i sprawia, że ciężko czyta się dane posty.
Dlatego pisząc swoje posty używam opcji podglądu i sprawdzam czy wszystkie
ogonki są na miejscu.
Generalnie jestem za poprawianiem błędów mimo, że to będzie cieżka praca.
Nawet gdy w swoim poście zobaczę czerwień błędu nie zmartwię się, bo będę
wiedział jak co się pisze i zapadnie mi to w pamięć, by już gafy ortograficznej
nie popełnić nigdy więcej. Wszak jestem człowiekiem, pomyłka może się zdashyc....upsssss
Sam osobiście większość postów na forum piszę ze słownikiem w ręku.
Nie wstydzę się tego. Jestem na bakier z ortografią, ale staram się temu
zaradzać, często krzycząc do mamy będącej w kuchni: "Mamo, a jak się pisze... "
Druga sprawa, często i gęsto widać brak naszych kochanych ogonków,
co czasem mnie irytuje i sprawia, że ciężko czyta się dane posty.
Dlatego pisząc swoje posty używam opcji podglądu i sprawdzam czy wszystkie
ogonki są na miejscu.
Generalnie jestem za poprawianiem błędów mimo, że to będzie cieżka praca.
Nawet gdy w swoim poście zobaczę czerwień błędu nie zmartwię się, bo będę
wiedział jak co się pisze i zapadnie mi to w pamięć, by już gafy ortograficznej
nie popełnić nigdy więcej. Wszak jestem człowiekiem, pomyłka może się zdashyc....upsssss