Jak korzystać z kodu php
Jak korzystać z kodu php
Jestem początkującym "webmasterem". Do tworzenia strona używam kodu html. Chciałem jednak dodać do swojej strony forum. W tym celu ściągnąłem phpBB tylko nie wiem jak to teraz połączyć z moją stroną....
Czy wystarczy, że na swojej stronie zamieszczę link do forum, a odnośnik będzie się odwoływał do pliku *.php?
Czy wystarczy, że na swojej stronie zamieszczę link do forum, a odnośnik będzie się odwoływał do pliku *.php?
Re: Jak korzystać z kodu php
musisz umieścić wszystkie pliki phpBB na serwerze np. w katalogu forum. Następnie wschodzisz przez przeglądarke do tego katalogu np. http://localhost/forum i pojawia ci się formularz do instalacji forum. Wypełniasz wszystkie pola. Po instalacji z tego co pamiętam trzeba usunąć katalogi install i contrib, ale nie mam do tego pewności. Zresztą po instalacji będzie pisać, które katalogi należy usunąć. Po tych czynnościach masz już sprawnie działające forum
. Oczywiście trzeba będzie później skonfigurować kilka rzeczy np. jeżeli masz serwer oparty na systemie unixowym należy nadać chmody 777 katalogom images/avatars i images/avatars/gallery. Acha i jeszcze jedno przed instalacją zmień w pliku config.php chmod na 666.
Może zabrzmi to śmiesznie, ale co to jest ten "chmod"?
I jak takie cóś można sprawdzić (to w jakim systemie kodowany jest serwer)?
I jak takie cóś można sprawdzić (to w jakim systemie kodowany jest serwer)?
Chmod to uprawnienie dla pliku stosowane w systemach UNIX'owych, w tym także w Linuxie, na którym "stoi" większość serwerów. Można o tym pisać książki (nie, przesadzam, ale porządny artykuł na pewnosroku pisze:Może zabrzmi to śmiesznie, ale co to jest ten "chmod"?
Wystarczy, że w swoim kliencie FTP klikniesz PPM na wybranym pliku lub folderze oraz wybierzesz opcje Chmod, po czym ustawisz odpowiednie uprawnienia (takie jak napisał Rey). Można zrobić to szybciej używając skrótu klawiszowego. Wiem, że np. w SmartFTP jest to F7, ale nie wiem czy tak samo w innych klientach.sroku pisze:I jak takie cóś można sprawdzić (to w jakim systemie kodowany jest serwer)?
Stosuję się do instrukcji instalacji, ale podczas próby zainstalowania forum z serwera otwiera się okienko ściągania pliku i po chwili wyskakuje błąd: "IE nie może otworzyć tej witryny, bo jest niedostępna lub nie można jej znaleźć
Stosuję się do instrukcji dołączonej do phpbb, ale nic nie pomaga
Co jeszcze robię nie tak?
Stosuję się do instrukcji dołączonej do phpbb, ale nic nie pomaga
hmm... a na Twoim serwerze jest obsługa PHP?sroku pisze:Stosuję się do instrukcji instalacji, ale podczas próby zainstalowania forum z serwera otwiera się okienko ściągania pliku i po chwili wyskakuje błąd: "IE nie może otworzyć tej witryny, bo jest niedostępna lub nie można jej znaleźćStosuję się do instrukcji dołączonej do phpbb, ale nic nie pomaga
Co jeszcze robię nie tak?
jeśli masz strone na darmowym serwerze republiki czy webparku to możesz sobie pomażyć o forum 
Zawsze można skorzystać z serwisów oferujących darmowe komponenty (w tym fora) na stronę WWW, które stoją na serwerze ów serwisu.Rey pisze:jeśli masz strone na darmowym serwerze republiki czy webparku to możesz sobie pomażyć o forum
Dziękuję Wam za pomoc i podpowiedzi odnośnie komponentów! 
Stronę mam na Interi, ale konto darmowe. Napisałem do nich i pytałem w mailu, czy ich serwer z darmowymi kontami obsługuję php. Jeszcze mi nie odpisali, ale czekam z niecierpliwością.
Jeśli nie obsługują (co widzę jest regułą darmowych kont) skorzystam z Waszych propozycji
Pozdrawiam,
Marcin
Stronę mam na Interi, ale konto darmowe. Napisałem do nich i pytałem w mailu, czy ich serwer z darmowymi kontami obsługuję php. Jeszcze mi nie odpisali, ale czekam z niecierpliwością.
Jeśli nie obsługują (co widzę jest regułą darmowych kont) skorzystam z Waszych propozycji
Pozdrawiam,
Marcin
Darmowe konto na Interii nie ma obsługi PHP.sroku pisze:Stronę mam na Interi, ale konto darmowe. Napisałem do nich i pytałem w mailu, czy ich serwer z darmowymi kontami obsługuję php. Jeszcze mi nie odpisali, ale czekam z niecierpliwością. Jeśli nie obsługują (co widzę jest regułą darmowych kont) skorzystam z Waszych propozycji