Ksiega gosci...Kilka pytan
Ksiega gosci...Kilka pytan
Witam, mam juz swoja stronke, mozna powiedziec ze znam podstawy html... Chcialbym zrobic ksiege gosci... Wiem ze mozna sobie wypozyczyc darmowa ksiege i umiescic, ale mam ochocte zrobic wlasna.. czy jest to trudne, czy oplaca sie w to bawic, Gdzie moge znalesc jakis poradnik etc....
Re: Ksiega gosci...Kilka pytan
zacznij zabawe z php... w htmlu ksiegi nie zrobisz..
Księga Gości to typowa aplikacja internetowa. Do napisanie tego typu aplikacji niezbędna jest znajomość server-side'owego języka programowania. Możesz wybierać między PHP, ASP i CGI. Polecam Ci PHP gdyż:
- jest najpopularniejszym językiem tworzenia aplikacji www
- jest darmowy
- jest łatwy w nauce, ze względu na przyjazną składnię
- ma ogromne możliwości
itd...
. Ciekawe kursy i artykuły znajdziesz też na WI. Powodzenia!
- jest najpopularniejszym językiem tworzenia aplikacji www
- jest darmowy
- jest łatwy w nauce, ze względu na przyjazną składnię
- ma ogromne możliwości
itd...
Jeśli znasz już podstawy programowania (w przypadku PHP przydaje się głównie znajomość C i C++) i/lub masz predyspozycje do programowania to poznanie podstaw PHP, wystarczających do stworzenia takiej aplikacji, nie powinna przysporzyć Ci żadnych kłopotów.Galthar pisze:czy jest to trudne?
Oczywiście, że TAK! Zawsze możesz skorzystać z darmowych skryptów, ale radość i satysfakcja płynąca z własnoręcznego napisania aplikacji jest ogromna i IMHO warta świeczki. Poza tym poznasz ciekawy i coraz popularniejszy język programowania, i zawsze będziesz mógł wpisać sobie jego znajomość w CVGalthar pisze:czy oplaca sie w to bawic?
Przede wszystkim na oficjalnej stronie PHP, jednak ogromną skarbnicą wiedzy jest jak zawsze googleGalthar pisze:Gdzie moge znalesc jakis poradnik etc.?
Mysle ze jedna skorzystam narazie z darmowej ksiegi...