Problem z newsem

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
czuczi

Problem z newsem

Post autor: czuczi »

Siema! Mam problem :( Mianowicie, na stronce głównej mam newsy(krótkie teksty) i odnośnik CZYTAJ WIĘCEJ....., który odsyła mnie do pliku news.html(tutaj są newsy jeden po drugim). I nie wiem jak zrobić tak, żeby np. jak ktoś kliknie na news z dnia 24.04.2005 to żeby go przekierowało na stronke news.html, ale nie na samą góre tylko dokłądnie w miejsce gdzie jest news z dnia 24.04.2005.
Myśle, że wiecie o co biega. Wy znacie się na tym bardzo dobrze i pewnie sie spotkaliscie z czymś takim.

Pozdrawiam.
Makros

Re: Problem z newsem

Post autor: Makros »

Witam... Myślę, że o to chodzi...
Na stronie z newsami (np. news.html)musisz dla każdego z newsa zrobić odnośniki...

Kod: Zaznacz cały

<a name="nazwa odnośnika">Treść newsa</a>
Jako nazwa odnośnika chyba najlepiej w tym przypadku wybrać datę albo numer newsa... 1 2 3 itd...

A na stronie głównej z linkami do newsów umieszczasz link w postaci:

Kod: Zaznacz cały

<a href="news.html#X">Coś tam</a>
gdzie w miejsce X wstawiasz nazwe odnośnika przy którym się ma otworzyć strona...

Chyba tyle...
mam nadzieje, ze o to chodziło...
czuczi

Post autor: czuczi »

Dziękuje :-D O to mi właśnie chodziło!
Malin
Nowy
Nowy

Post autor: Malin »

Obecnie rezygnuje się z name="foo" na rzecz id="foo". Lepiej jest używać id. Trzeba tylko pamiętać, że danego id można użyć tylko raz na stronie.
Nefro
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Nefro »

A id nie jest przypadkiem dla css?
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Nefro pisze:A id nie jest przypadkiem dla css?
Atrybut ID przydziela nazwę dla elementu. Zastosowanie ma zarówno jako selektor CSS i jako zakotwiczony obiekt w linkach. Oprócz tego pełni jeszcze kilka innych funkcji. Wystarczy spojrzeć do specyfikacji.
ODPOWIEDZ