suwak na stałe

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
przemekz

suwak na stałe

Post autor: przemekz »

witam
w stronie ktora zrobilem zastosowalem wyrownanie do srodka. tylko ze przy wybraniu czesci odnosnikow z menu pojawia sie dosyc duza zawartosc, co wiaze sie z wydluzeniem strony. wtedy pojawia mi sie pasek skrolowania.
powoduje to przesuniecie sie tabeli o polowe szerokosci tego paska w lewo [aby nadal tabela byla wysrodkowana]. jesliby pasek skrolowania byl tam caly czas, niezaleznie od tego czy jest on potrzebny tabela bylaby nieruchoma. jak osiagnac ten efekt?

no chyba ze jest inny [LEPSZY] sposob rozwiazania tego problemu.
Stig
Administrator

Re: suwak na stałe

Post autor: Stig »

W CSS'ie jest taki atrybut jak 'overflow', któremu można nadać wartość 'scroll'. Np.:

Kod: Zaznacz cały

<div style="overflow: scroll">Zawartość</div>
Z tego co wiem poleceni nie interpretuje m. in. Opera 6.
przemekz

tak tylko nie wiem jak to sie ma do mojej sprawy. bo chcialbym zeby caly czas byl wlaczony pasek przewijania.
jesli tego nie osiagne rozwaze inne metody usuniecia problemu wyrownania
Stig
Administrator

przemekz pisze:tak tylko nie wiem jak to sie ma do mojej sprawy. bo chcialbym zeby caly czas byl wlaczony pasek przewijania.
Więc dzięki takiemu rozwiązaniu jest 8O. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem.

Napisz, dla jakiego elementu (konkretnie) ma to rozwiąnie być zastosowane.
przemekz

oto o czym mowie
link nieaktualny
Ostatnio zmieniony wt maja 17, 2005 7:54 am przez przemekz, łącznie zmieniany 1 raz.
przemekz

pozsotaje mi dodac jedna najwazniejsza rzecz.
dzieje sie tak w operze i w firefoxie. jako ze IE ma ten pasek widoczny caly czas ta wada nie jest zauwazalna
Stig
Administrator

W takim wypadku atrybut overflow należy ustawić dla elementu body. Niestety, tutaj zaczynają się pewne problemy. O to co mówi na temat tego atrybutu specyfikacja.
Efekt przetestowałem na trzech przeglądarkach: Opera8, Firefox i IE6. Oto wyniki:
- w "lisie" efekt jest taki, jakiego możnabyłoby się spodziewać. Otóż w przeglądarce pojawiają się dwa suwaki: poziomy i pionowy.
- IE, jak wspomniałeś, od razu pokazuje pionowy pasek. W przypadku w/w rozwiązania pojawia się dodatkowo poziomy. Niestety, wszystko "psuje się" przy ustawieniu deklaracji typu na XHTML: na stronie pojawiają się dwa pionowe i jeden poziomy suwak.
- Opera, niestety, pozostaje bierna na to rozwiązanie
Nie znam innego sposobu na wykonanie takiego efektu (myślałem nad umieszczeniem całości w div'ie o szerokości 100% i z atrybutem overflow - niestety pojawiają się przy tym pewne problemy).
IMHO gra nie jest warta świeczki. Nie znam żadnej strony gdzie podobny efekt byłoby zastosowany.
krogulec2

Post autor: krogulec2 »

Mam ten sam problem co kolega przemekz. Od ostatniego postu w tym temacie minęło 1,5 roku, może pojawił się jakiś sposób na wyświetlanie pionowego paska przewijania w FF i Operze?
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Post autor: Salfunglandyare »

Najpierw kilka założeń (domysłów), aby prawidłowo zdefiniować problem. Jeśli pojawienie się paska bocznego powoduje "rozjechanie się" strony, powoduje ją także zmiana rozmiarów okna przeglądarki. Jeśli tak jest, to nie pasek przewijania jest problemem, a wykonanie strony.
Jeśli problem polega na tym, że tabelka "wychodzi" poza tło, dobrze jest dodać w stylach

background-position: center;
W innym przypadku pozostaje dodać diva nadrzędnego ze stałą szerokością (w px'ach), który nie będzie wrażliwy na zmiany rozmiarów okna przeglądarki.

pzdr.
krogulec2

Problem ma natępujące podłoże. Strona jest tabelką wyśrodkowaną za pomocą css

margin-left: auto;
margin-right: auto;
W IE paski pionowe są stale widoczne więc nie ma problemu. Ale w Firefoxie i Operze w momencie pojawienia się paska styl wyśrodkowuje tabele na nowo przesuwając ją nieznacznie w lewo. Wygląda to conajmniej nieestetycznie i nie wiem co tym zrobić . Adres strony www.ananaski.pl .
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Post autor: Salfunglandyare »

Pewnie chodzi o tą wróżkę przy kursorze ;) oki, więc trzecia opcja - w stylach

html{
  overflow: scroll;
}
Pojawia się pasek boczny i dolny, ale chyba to Ci nie przeszkadza :) overflow dla body w FF nadal jest dziedziczone na blokowe elementy podrzędne.

pzdr.
krogulec2

Testowałem już takie rozwiązanie. Pewnie przy tym zostanę - w FF ( 2.0) dolny pasek jest prawie niewidoczny, w Operze już bardziej, ale za to pod kolor strony ;)

Dzięki za wzkazówki.

ps. Wrózka jest wymogiem od zleceniodawcy ( "żeby coś za kursorem latało" ;) )
ODPOWIEDZ