[html] Fieldset i legend
[html] Fieldset i legend
Czy jest sposób na nadanie tagom fieldset i legend innych kolorów obramowania niż domyślne? Tzn chodzi mi o takie coś: www.dragonrider.prv.pl (każdy news jest w takiej ramce)
Re: [html] Fieldset i legend
Oczywiście, że jest
. Wystarczy elementowi fieldset nadać argument border-color o odpowiedniej wartości podporządkowanej kolorowi w systemie heksydecymalnym lub nazwie zwyczajowej np.:
Powyższe polecenie, koloruje obramowanie na kolor czerwony.
Uwadze polecam specyfikację CSS, gdzie opisano szereg innych argumentów dotyczących obramowań.
Kod: Zaznacz cały
<fieldset style="border-color: #FF0000;"><legend>Lorem ipsum dolor sit amet</legend>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent sit amet felis. Suspendisse non turpis ut massa aliquet blandit. Quisque commodo mi. Pellentesque quis ipsum id dolor tincidunt posuere.</fieldset>Uwadze polecam specyfikację CSS, gdzie opisano szereg innych argumentów dotyczących obramowań.
Dziękuję
Nie pomyślałem o css 
sorry, ale biorąc pod uwagę semantykę, nie powinieneś używać tam <fieldset> i <legend>, a np. <div> i <h1>.Louner pisze:DziękujęNie pomyślałem o css
Wtedy trzebaby jeszcze w CSS ustalić negatywny (minusowy) górny margines dla tegoż nagłówka np.
HTML
Kod: Zaznacz cały
<div>
<h1>Lorem ipsum</h1>
<p>Właściwa treść newsa</p>
</div>Kod: Zaznacz cały
div {border:2px solid;}
h1 {margin-top:-.7em}