[html] Fieldset i legend

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Louner
Nowy
Nowy
Kontakt:

[html] Fieldset i legend

Post autor: Louner »

Czy jest sposób na nadanie tagom fieldset i legend innych kolorów obramowania niż domyślne? Tzn chodzi mi o takie coś: www.dragonrider.prv.pl (każdy news jest w takiej ramce)
Stig
Administrator

Re: [html] Fieldset i legend

Post autor: Stig »

Oczywiście, że jest :). Wystarczy elementowi fieldset nadać argument border-color o odpowiedniej wartości podporządkowanej kolorowi w systemie heksydecymalnym lub nazwie zwyczajowej np.:

Kod: Zaznacz cały

<fieldset style="border-color: #FF0000;"><legend>Lorem ipsum dolor sit amet</legend>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Praesent sit amet felis. Suspendisse non turpis ut massa aliquet blandit. Quisque commodo mi. Pellentesque quis ipsum id dolor tincidunt posuere.</fieldset>
Powyższe polecenie, koloruje obramowanie na kolor czerwony.
Uwadze polecam specyfikację CSS, gdzie opisano szereg innych argumentów dotyczących obramowań.
Louner
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Louner »

Dziękuję :D Nie pomyślałem o css :oops:
Piotr.ek
Kontakt:

Post autor: Piotr.ek »

Louner pisze:Dziękuję :D Nie pomyślałem o css :oops:
sorry, ale biorąc pod uwagę semantykę, nie powinieneś używać tam <fieldset> i <legend>, a np. <div> i <h1>.

Wtedy trzebaby jeszcze w CSS ustalić negatywny (minusowy) górny margines dla tegoż nagłówka np.
HTML

<div>
    <h1>Lorem ipsum</h1>
    <p>Właściwa treść newsa</p>
</div>
CSS

div {border:2px solid;}
h1 {margin-top:-.7em}
to tyle :)
ODPOWIEDZ