Otóż chciałem sobie w zewnętrznym arkuszu stylów nadać selektorowi a:hover cechy: text decoration: underline overline, text-transform: lowercase i font-variant: small-caps (color: blue dodałem później, by sprawdzić, czy wszystko działa). Oto jak wygląda kod:
Kod: Zaznacz cały
a:hover
{
text-decoration: underline overline;
text-transform: lowercase;
font-variant: small-caps;
color: blue
}
I sprawa ma się następująco: po najechaniu na link podkreśla się on i nadkreśla, zmienia kolor na niebieski, litery zmieniają się w nim na 'kapitaliki', ale nie zmieniają się wszystkie na małe. Zmieniają się na małe tylko, kiedy wyrzucę linijkę text-variant: small-caps. Natomiast kiedy z całego kodu wyrzucę tylko linijkę text-transform: lowercase, to z kolei literki nie zmieniają mi się na 'kapitaliki' (mimo, iż w kodzie mam linijkę text-variant: small-caps!). Oczywiście w każdym przypadku sprawdzałem, czy zapis jest poprawny (literówki, średniki itd.). Czy ktoś wie, dlaczego nie mogę mieć font-variant: small-caps i text-transform: lowercase w jednym selektorze? Ani czemu nie mogę mieć font-variant: small-caps kiedy nie mam linijki text-transform: lowercase?
Proszę o odp. i pozdrawiam