Ścieżka dostępu na stronie internetowej - pomocy!

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
DanteTDH

Ścieżka dostępu na stronie internetowej - pomocy!

Post autor: DanteTDH »

Witam!
Mam do zrealizowania zadanie, z którym niestety nie mogę sobie poradzić - chodzi mi o napisanie skryptu, który wyświetlałby dynamiczną ścieżkę na stronie internetowej. Ścieżka ta pokazywałaby miejsce, gdzie aktualnie znajduje się użytkownik przeglądający stronę. Może podam przykład.
Przydajmy, że użytkownik ze strony głównej ruszył do działu literatura, a z niego do działu oświecenie. W tym momencie chciałbym, aby ścieżka wyświetlana była w postaci Home >> Literatura >> Oświecenie. Oczywiście, każdy z tych działów miałby być linkiem, po kliknięciu na który otworzyłaby się strona.
Walczę z tym już miesiąc i nie mam pojęcia jak to zrobić - proszę o pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!
DanteTDH.
Asit
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Re: Ścieżka dostępu na stronie internetowej - pomocy!

Post autor: Asit »

a czy to musi byc skrypt? przciez to mozna zrobic wlasnorecznie.. no chyba ze masz baaaardzo duzo stron.....
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

Jeśli chcesz bardzo skrypt i jest to strona w miare statyczna, to spróbuj zrobić coś takiego...
drzewko z linkami tylko do wyższych poziomów
pola w węzłach -> ['name'], ['url'], ['parent']
W jakimś includowanym pliku php budujesz sobie drzewko strony (wszyskie węzły pakujesz do duzej_tablicy).
Potem jak chcesz wywołać ścieżke, to szukasz w tej tablicy węzła z ['name']=ta strona gdzie jesteś i schodzisz w dół po ['parent'] zapisując sobie gdzieś '<a href="'.$duza_tablica[$wezel]['url'].'>'.$duza_tablica[$wezel]['name'].'</a>';
Wypisujesz na strone linki w odwrotnej kolejności - i masz już ścieżke...
Jak potrzebujesz czegoś ambitniejszego, to to już jest dobry temat na klase. Można tam wrzucić np. zamiast 'name' ref na funkcje, która generuje odpowiedni opis, etc. Temat dosyć szeroki.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Ścieżka nawigacyjna (powrótu), o której mówiesz to tzw. "Breadcrumb Navigation" (ang. nawigacja okruszka chleba). Świetnie to pojęcie w swojej książce wyjaśnił Steve Krug.
W praktyce stworzenie takiej ścieżki powrotu wymaga odpowiedniej implementacji w systemie obsługującym witrynę. Jednakże, jak zawsze, hotscripts.com oferuje parę gotowych i prostych rozwiązań tego problemu: "Breadcrumbs", "Breadcrumb (click trail) navigation", a także kilka tutoriali na ten temat: "How to add click trails (breadcrumb navigation) to your site" oraz "Breadcrumb Navigation".
DanteTDH

:)

Post autor: DanteTDH »

Dziękuję serdecznie za pomoc - to jest nareszcie to, czego szukałem :-D .
Breadcrumb działa jak należy :)
Pozdrawiam serdecznie!
DanteTDH.
ODPOWIEDZ