Witam, proszę o poradę lub inne wskazówki. Posiadam layouta zrobionego w PS i chiałbym umieścić na nim tekst, który może być co jakiś czas zmieniany więc odpada umiejscowienie go na stałe w PS. Problem polega na tym, iż każda próba modyfikacji kończy się "rozwaleniem" obrazka. Mogę w FrontPage wstawić wartswę ale strona nie wygląda dobrze w niecałkowicie otwartym oknie przeglądarki bo tekst nie jest związany ze stroną i się przesuwa. Jak to zrobić??
Pozdrawiam i dziękuje
(Pomoc) tekst na tle??
Re: (Pomoc) tekst na tle??
ustaw grafikę jako tło tabelki i wypozycjonuj tekst za pomoca css atrybut margin i padding.
Możesz tło z tekstem zapisać jako PSD i przy każdej zmianie tekstu wystarczy odpalić PS i usunąć stary tekst.
tak mam w tej chwili ale nie to to czego oczekuję. Tekst jest wtedy niezbyt czytelny jeżeli jest go dużo i nie nie ma takich możliwości obróbki jak w html.
Moze sprobuj tak:
CSS:
Podajesz wymiary obrazka z tlem, minus jest taki ze jak tekstu bedzie za duzo pojawi sie pasek przewijania, ale za tlo nie bedzie sie przesuwac.
Kod: Zaznacz cały
<div id="tekst">
Tekst...
</div>
Kod: Zaznacz cały
div#tekst {
width: 100px;
height: 100px;
background-image: url(sciezka/do/tla);
overflow: auto;
}
ok sprawdzę to, dzięki za podpowiedzi właśnie sobie poradziłem - zła forma obrazka