[PHP] Czy da sie odkodować wiadomości zakodowane MD5 lub 4??
Dostałem zakodowaną wiadomośc tym językiem i nie wiem jak ją odkodować !
Czy wogóle się da i jakiej instrukcji użyć?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Re: [PHP] Czy da sie odkodować wiadomości zakodowane MD5 lub 4??
Nie da się odkodować, md5() nie jest bowiem funkcją kodująca, a hash'ującą, co zresztą wiele razy było na forum Webinside poruszane.
md5 jest hashowaniem jednostronnym, słowo "JEDNOSTRONNYM" mówi chyba samo za siebie, i tak jak wspomniał kolega wyzej, bylo to już na forum - użyj szukajki
Re: [PHP] Czy da sie odkodować wiadomości zakodowane MD5 lub
jak wpomnieli juz koledzy, md5 to nie szyfr - nie da sie wiec przekazac nim zadnych informacji. To jedynie suma kontrolna stringa, uzyteczna tylko przy porownaiu. np:ONEY pisze:[PHP] Czy da sie odkodować wiadomości zakodowane MD5 lub 4??
Pozdrawiam
[php]<?php
if ($hash==md5($string))
{
//TRUE
}
?>[/php]
z hasha w praktyce nei da sie uzyskac stringa. Poniewz dany hash repreentuje nieskonczona liczbe stribgow mu odpowiadajacych. Jednak upierajac sie mozna wykonac BRUTE MODE, czyli metode podstawiania. Wiekszosc rozwiazan jest do d. nie podobna wiec ta do ludzkiego jezyka podona jest zapene ta prawsziwa. ALe komu by sie chcialo?
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

Z tego co napisałeś wynika, że dla dwóch różnych wyrazów lub ciągów znaków można uzyskać identyczny hash, kodując je metodą md5, co nie jest prawdą dany hash reprezentuje tylko jeden ciąg znaków.the_foe pisze: z hasha w praktyce nei da sie uzyskac stringa. Poniewz dany hash repreentuje nieskonczona liczbe stribgow mu odpowiadajacych.
Gdyby było tak jak powiedziałeś to hashowanie haseł za pomocą md5 nie mialo by sensu.
- bzdura. Gdyby tak było to niebyłby to hash tylko kodowanie - znając całą tabelę (tzn. jaki string daje jaki hash) możnaby bezproblemowo dekodować... Pomyśl logicznie - hash ma 128bitów (chyba, nie pamiętam). Jeżeli dane będą miały choć jeden bit więcej, coś musi się powtórzyć!każdy hash reprezentuje tylko jeden ciąg znaków
a właśnie że jest prawdą :] i właśnie dlatego jest to hashowanie...Grzegorz Winiarski pisze:Z tego co napisałeś wynika, że dla dwóch różnych wyrazów lub ciągów znaków można uzyskać identyczny hash, kodując je metodą md5, co nie jest prawdąthe_foe pisze: z hasha w praktyce nei da sie uzyskac stringa. Poniewz dany hash repreentuje nieskonczona liczbe stribgow mu odpowiadajacych.
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

Tzn, ze md5($str1) == md5($str2) przy czym $str1!=$str2 dla dowolnego stringa? Bo ja tak to zrozumialem.
to nie jest "dla każdego" ale "istnieje takie, że" - powtórka z matematyki.
przywracasz mi wiare w ludzi...wixor pisze:- bzdura. Gdyby tak było to niebyłby to hash tylko kodowanie - znając całą tabelę (tzn. jaki string daje jaki hash) możnaby bezproblemowo dekodować... Pomyśl logicznie - hash ma 128bitów (chyba, nie pamiętam). Jeżeli dane będą miały choć jeden bit więcej, coś musi się powtórzyć!każdy hash reprezentuje tylko jeden ciąg znaków
Twoje rozumowanie jest dobre. Jednak tu nalezy sie male sprostowanie.
MD5 jako nastepca MD4 mial wyeliminowac efekt kolizji. Czyli wlasnie powtorzenia sie wyniku z dwoch roznych wejsc. MD4 tez dawal wynik 128 bitowy, ale ze wzgledu na jego ograniczonosc strukturalna kolizje powstawaly zbyt czesto i dalo sie je latwo przeliczyc na zwyklemy PC.
Na poczatku lat 90 opracowano MD5, ktory mial wyelimionowac kolizje do takiego stopnia ze praktycznie nei dalo by sie jejs odnalezc (procz oczywiscie BRUTE MODE, ale tui wystarczy na to podojne hashowanie). Latwo wyliczyc. 128 bitowy hash ma ok 3*10^38 kombinacji. Jednak matematycy rzucili rekawice, juz w 1996 roku odnaleziona pierwsz funkcje kolizji, jednak byla ona tak skomplikowana, ze nei duzo zmianiala, md5 wciaz pratycznie byl nei do obejscia.
Doglebniejsza badania funkcji jednak wykazaly, ze funkcja wykozystuje zaledwie ulamek wszytkich kombinacji jakie ma dostepne, okazalo sie ze md5 nie nadaje sie do profesjonalnych zastosowan (np w bankowosci, jako elektroniczmu podpis) - zarzucono to juz w 1996.
W polowie tego roku, w chinach stworzono program ktory znajduje string do hasha w zaledwie godzine. Oczywiscie komputer gigantycznej mocy, niedostepnej dla nas, na razie...
Tak wiec kariera MD5 sie juz skonczyla, teraz ponioc nie-do-obejscia jest SHA-1 160 bitowy wynik.
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

Cóż macie racje pozostaje tylko przyznac sie do bledu. 
-
Maciej Skrobiński
- Nowy

- Kontakt:
Znalazłem w sieci taki programik do odhashowania md5 jednak powyzej 7 znaków bodajże trzeba czekać baaaaaardzo długo już.
pzdr.
pzdr.
http://passcracking.com/
Tak jest szybciej niż programem...
Tak jest szybciej niż programem...
Bo program nie zawiera tablicy hashy natomiast generuje je na bieżąco zdaje się 
pzdr.
pzdr.