Wiatjcie,
Mam problem i moze ktos mi pomoze.
Zrobilem formularz, w ktorym sa dwa pola jedno zwykle tekstowe, zas drugie jest lista wyboru, ktorej wartosci sa pobrane z bazy.
oto fragment formularza.
[php]
print'<td>MARKA:</td>';
print '<td><select name="wybierz_marke">';
$wynik = mssql_query("select * from marka")or
die ("blad w pytaniu");
while ($rekord = mssql_fetch_array ($wynik)){
$id=$rekord[0];
$marka = $rekord[1];
print"<option>$marka</option>";
[/php]
Moj problem dotyczy przekazania tej wartosci do dalszego skryptu. W jaki sposob przypisac wartosc z fomularza z pola "wybierz_marke" do zamiennej juz w skrypcie $idmarka (chodzi mi o przypisanie wartosci $id. Zaznacze ze w formularzu nie wyswietlam id marki tylko sama nazwe marki.
[php]
$idmarka = addslashes($wybierz_marke.$id);//<== jak to przekazac??????
$model = addslashes ($n_model);
[/php]
Z gory dziekuje za jakiekolwieg sugestje
[php] problem z przekazaniem wartosci
Re: [php] problem z przekazaniem wartosci
Po pierwsze dodaj do elementu <option> atrybut "value" i przypisz mu wartość zmiennej $id (inaczej wartość ta nigdy nie zostanie przesłana do skryptu). Następnie w zależności od metody wysyłania formularza pobierz sobie wartość z tablicy $_POST lub $_GET.
BTW: nie używaj printa do wyświetlania kodu HTML. Łatwiej i bardziej czytelnie jest dołączać kod php do HTML'a. A już najlepszym rozwiązaniem są szablony (poczytaj sobie o XTemplates, Smarty, FastTemplates).
BTW: nie używaj printa do wyświetlania kodu HTML. Łatwiej i bardziej czytelnie jest dołączać kod php do HTML'a. A już najlepszym rozwiązaniem są szablony (poczytaj sobie o XTemplates, Smarty, FastTemplates).
Re: [php] problem z przekazaniem wartosci
Dzieki za odp juz chyba jest ok
dzieki jeszcze raz
dzieki jeszcze raz