[HTML/CSS] Textarea i Input a tło

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
AdMiNeK

Re: [HTML/CSS] Textarea i Input a tło

Post autor: AdMiNeK »

No więc pogrzebałem trochę w kodzie, i udało mi się uzyskać coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

<form method="post" action="index.php?step=blad">
        <p>
            <table border=0 cellspacing=1 cellpadding=1>
                <tr height=15>
                    <td width=111>
                        Twoja ksywka:
                    </td>
                    <td align="right">
                        <input type="text" name="nick" style="border:0; background:url('img-index/input.gif') fixed; color: black; width: 132">
                    </td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>
                        Typ bledu:
                    </td>
                    <td align="right">
                        <input type="text" name="type" style="border:0; background:url('img-index/input.gif') fixed; color: black;">
                    </td>
                </tr>
                <tr>
                    <td valign="top">
                        Opis bledu:
                    </td>
                    <td align="right">
                        <textarea name="error" cols=21 rows=5 style="border:0; background:url('img-index/textarea.gif') fixed; color:black; overflow:hidden; width:132; height:75;"></textarea>
                    </td>
                </tr>
                <tr>
                    <td>
                    </td>
                    <td align="right">
                        <input type="hidden" name="submit" value="1">
                        <input type="submit" value="Wyslij">
                    </td>
                </tr>
            </table>
        </p>
    </form>
Ale to tylko częściowo rozwiązuje mój problem.
Screen z Firefoxa:
Obrazek

Dla porównania, screen z Intrernet Explorera:
Obrazek

Na IE wygląda bardzo dobrze, ale na FF - niestety. Widocznie silnik FF na to nie pozwala.

[EDITED]
Zrobiłem mały test. Narysowałem w Paincie tło o dużych wymiarach. Zrobiłem 2 inputy, które jako tło dostawały ten obrazek. Wygląda to tak, jakby FF wyciął fragment rysunku o położeniu inputa i po prostu wkleił go w tło. W FF w 2 inpucie widać było drugą część rysunku, a w IE początek. Moja walka z tym tłem jest chyba bezsensowna.
Stig
Administrator

Re: [HTML/CSS] Textarea i Input a tło

Post autor: Stig »

Tak naprawdę w Twoim kodzie jest wiele błędów, które, w przeciwieństwie do wszystkich dobrych, nowoczesnych przeglądarek, które nie poprawiają webmasterów, nie odwierciedlają sie w wyglądzie strony pod badzIEwiem. Jednym z takich błędów jest np. nie podawanie jednostki po liczbie określającej wysokość, czy szerokość elementu w deklaracji stylu.

Przedstawiony przez Ciebie problem ma taką charakterystykę, że IMHO najefektywniej będziemy mogli Ci pomóc, jak zamieścisz kompletną stronę (cały kod + niezbędne grafiki) na jakimś serwerze i podasz do niej adres. W innym przypadku możemy tylko zgadywać co jest nie tak, co w przypadku niemożności sprawdzenia efektu od razu, jest działaniem bezsensownym.
ODPOWIEDZ