Witajcie,
Mam takie małe pytanko:
Mam gdzieś na stronce w panelu menu wstawiony skrypt logowania. I teraz mam do was pytanie: jak zrobić, aby po zalogowaniu przeniosło mnie na tą stronę, z której się logowałem?
Np. Jestem na galerii, w panelu wpisuje dane do zalogowania i żeby jak się zaloguję to przeniosło mnie z powrotem do galerii (ale już jako zalogowany), a nie na głowną stronę i dopiero jeszcze raz musiałbym wchodzić na galerię itp.
Jeśli ktoś wie to proszę napisać.
[PHP] Przenoszenie wstecz po zalogowaniu
Re: [PHP] Przenoszenie wstecz po zalogowaniu
Do formularza logowania dodawaj pole/a hidden, które zawierają wszelkie zmienne, które aktualnie używasz, żeby user znalazł się tam gdzie się znajduje... Reszta raczej nie wymaga zmian.
Czyli np. jeśli chcesz, żeby user się zalogował z index.php?id=galeria&gid=dział to do formularza wkładasz hidden: name=id value=galeria i hidden: name=gid value=dział
Pamiętaj jeszcze, że może się zmienić pochodzenie danych (nie z $_GET, a z $_POST).
Czyli np. jeśli chcesz, żeby user się zalogował z index.php?id=galeria&gid=dział to do formularza wkładasz hidden: name=id value=galeria i hidden: name=gid value=dział
Pamiętaj jeszcze, że może się zmienić pochodzenie danych (nie z $_GET, a z $_POST).
OK, a istnieje może jakiś inny sposób?
Skopiować te wszystkie zmienne do sesji na początku każdego wejścia na strone i nie zmieniać ich przy logowaniu...
Zachoważ adres referer i zrobić przymusowe przeładowanie strony w headerze na poprzednią...
Improwizacja
Zachowanie zmiennych to chyba jednak najlepszy pomysł - referer nie jest bezpieczny.
Zachoważ adres referer i zrobić przymusowe przeładowanie strony w headerze na poprzednią...
Improwizacja
Zachowanie zmiennych to chyba jednak najlepszy pomysł - referer nie jest bezpieczny.
Spoko... a tak na polski tłumacząc krok po kroku???