[XHTML][Problem] Validacja strony na serwerze interia.pl

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
ines1982
Kontakt:

[XHTML][Problem] Validacja strony na serwerze interia.pl

Post autor: ines1982 »

Witam,
mam stronę na interii.pl. Starałam się ją stworzyć tak, aby była zgodna ze standardami xhtml. Gdy testuję ją na swoim dysku, walidator pokazuje, że jest poprawna, natomiast gdy wrzucę na serwer, znajduje błędy. Z tego, co się orientuję, powód jest chyba taki, że Interia "dokleja" jakąś tabelkę, która jest niezgodna ze standardami. Moje pytanie (?) brzmi: jeśli błędy występują po stronie Interii, a nie mojej, czy mogę wrzucić znaczek zgodności na stronę? Mam wątpliwości, bo gdy kliknie na niego osoba nie znająca się na html'u, to pomyśli, że oszukuję... A przecież kod jest zgodny.
Proszę o rozwianie moich wątliwości :)
Pozdrawiam
Soul
Nowy
Nowy

Re: [XHTML][Problem] Validacja strony na serwerze interia.pl

Post autor: Soul »

Mialem podobnie w wielu przypadkach korzystania ze skryptow licznikowych a la stat4u... etc. tyle, ze kod doklejalem ja i moglem go zmieniac wedle uznania, zgodnie z tym co stoi w regulaminie stat4u i z tym czego dowiedzialem sie przez kontakt mailowy.

Ogolnie polecam skontaktowac sie z interia... a znaczka poki co nie wklejac.
cfaniak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: cfaniak »

To czesty problem. Ja na twoim miejscu nie umieszczalbym znaczka, bo jak mowisz ktos moze pomyslec ze oszukujesz. Oprocz kontaktu z interia lub zmiana serwera to raczej nie widze innego rozwiazania.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

Ja osobiście, mimo wszystko, znaczek bym zamieścił. Jeśli napisany przez Ciebie kod jest zgodny, to nie widzę problemu, aby się tym "pochwalić". Ty sama dobrze wiesz o tym, że zrobiłaś wszystko co w swojej mocy, aby strona była zgodna, a błędy nie wynikają z Twojego działania. Podejrzewam też, że każda znająca się na sprawie osoba zorientowałby się, że kod nie jest zgodny tylko i wyłącznie przez wstawkę firmy hostującej.

Tak jak Soul i cfaniak polecam skontakować się z interią, choć wątpie, aby coś to dało. Jeśli jednak zdecydujesz się na ten krok, to, jeśli tylko możesz, umieść tu na forum ewentualną odpowiedź jaką uzyskasz. Jestem ciekaw (i założę się, że nie tylko ja) jak na tę sprawę zareagują :wink:.
ines1982
Kontakt:

Do odważnych świat należy - mail poszedł :) też watpię, żeby coś to dało, ale spróbować nie zaszkodzi. Zobaczę, co mi napiszą.
Pozdrawiam i dziękuję za rady!
ines1982
Kontakt:

Otrzymałam odpowiedź:
"Skrypt z okienkiem pop-up (reklamowym) dodawany jest automatycznie.
Czasami
moze sie przytrafic sytuacja w ktorej
skrypt 'wejdzie' w zle miejsce w kodzie strony. Nietety my nie jestesmy
w
stanie tego zmienić.
Skrypt nasz jest zgodny z wszelkimi formatami, dopiero zlozenie strona +
skrypt moze
byc w jakims stopniu niezgodne ( lub zglaszane przez rozmaite validatory
jako niezgodne ).
W przypadku powyzszej strony skrypt nie ingeruje w kod w stopniu
uniemozliwiajacym
poprawne wyswietlanie jej elementow."
No cóż, właściwie tego się spodziewałam. Pytaniem tylko jest, czy dawać ten znaczek zgodności, czy nie?
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

Uważam, że znaczek powinno się dodać tylko wtedy, gdy całość działa ze sobą i nie ma żadnych błędów bo o tych chyba właśnie informujemy przez wstawienie tej grafiki na stronę.

Testowanie w zasadzie powinno odbywać się po stronie serwera. Mimo, że nie jest to twoja wina to nie powinieneś raczej zamieszczać potwierdzenia zgodności, takie jest moje zdanie.
ines1982
Kontakt:

Chyba racja... A coś mi się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie na inny serwer ;) Pozdrawiam i życzę, abyście nie mieli takich problemów :) No i oczywiście wesołych, spokojnych, uśmiechniętych Świąt w rodzinnej atmosferze, mnóstwa prezentów pod choinką, szampańskiego Sylwestra i spełnienia marzeń w Nowym Roku!
Asia
ODPOWIEDZ