[Pomysł] Cennik usług przeciw amatorom

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

[Pomysł] Cennik usług przeciw amatorom

Post autor: wit3k »

Ostatnio wśród designerów wyłonił się spory problem polegający na tym że profesionalni projektanci którzy spędzili lata na nauce swojego rzemiosła przegrywają konkurencję z nastolatkami "robiącymi strony" praktycznie za darmo.
Dzieje się to ze szkodą dla wszystkich 4 stron. Profesjonaliści są bezrobitni, internauci mają doczynienia raczej z mizernej jakości stronami, zleceniodawcy raczej nie otrzymują tego czego żądali(amatorszczyzna), a sami winowajcy też nie wygrywają.
Ci którzy tworzą "profesj]onalne" serwisy za 50zł robią szkode nie tylko konkurencji ale i sobie, nie szanując własnego czasu i zaangażowania.

Dlatego zgłaszam się z apelem do wszystkich którz]y uważają się za profesjonalistów żeby zaproponowali orientacyjne cenniki za konkretne zlecenia. Tak żeby i zleceniodawcy mogli sami zorientować się ile coś może kosztować (może uda się zniszczyć stareotyp że profesjonalna firma to poprosi zaraz o 10tysiaków) a i świeżo upieczeni webmasterzy mogli by dowiedzieć się "ile zaśpiewać" i nie psuć rynku.

To co poskładamy z takich propozycji można by jakoś spopularyzować, a może nawet uczynić standardem(przynajmniej dobrze by było).
Ostatnio zmieniony pn sty 02, 2006 6:28 pm przez wit3k, łącznie zmieniany 1 raz.
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [Pomysł] Cennik usług przeciw amatorom

Post autor: Sensej »

Zaproponowałeś taki skok do poprzedniej epoki, taka mała komuna. Wolny renek ma to do siebie, że kto proponuje lepsze warunki ten wygrywa i nie ma możliwoścu aby zrobić standardowy cenncik. Z resztą kto by się do tego stosował? Przedział cenowy jest ogromny i wszystko zeleży od tego kto podejmuje się pracy.

Pomysł z całą pewnościa jest bez sensu.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

W pełni zgadzam się z tym co napisał Sensej. Poza tym Webmastering to taka branża, gdzie trudno określić jakikolwiek cennik ([Dyskusja] Cennik stron WWW?).
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Troche szkoda, że tak do tego podchodzicie. Bo zleceniodawcy podchodzą tego raczej w sposób który opisałem wcześniej (tu się nie mylę, prawda?).
Rynek jest coraz bardziej zepsuty, a realia są twarde. Nakłaniam mimo wszystko do podania orientacyjnych cen wraz z opisem typu czas wykonania/złożoność

Ja np ostatnio zostałem zmuszony do wykonania po zniżkowej cenie
Logotypu - 50zł (wiem że mało, ale miałem sytuację Nicea albo idź do domu)
Całego layoutu-250zł
Skórki dla programu- 50zł

ps dzięki adminku za prace polonisty(poważnie i bez agresji)
ps2 nie uważam się jeszcze za profesionalistę
Sensej
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sensej »

No to podam ci dwa przykłady...

Mój znajomy, który chodzi do gimnazjum robi system (skrypt) do bookowania biletów lotniczych dla pewnej firmy za 800 zł. Mój kolega z uczelni robi bliźniaczy projekt za 3 tyś zł. ale idzie to za pośrednictwem agencji.

Wykonanie profesjonalnego logotypu może kosztować koło 300$ a ty zrobiłeś za 50 zł.

Jaki w tym sens? Dalej myślisz, że jest możliwe zrobienie uniwersalnego cennika usług?
wit3k
Nowy
Nowy
Kontakt:

Respekt dla twoich kolegów, chciałbym mieć takie zlecenia.

Twardo stoje przy swoim i myśle że jednak przydało by się coś takiego. Zrobiłem logotyp za 50złotyc bo tak sobie to wycenił zleceniodawca który otarł się wcześniej właśnie o takich ludzi którzy psują rynek. Sam byłem zmuszony do kontynuowania niszczycielskiego dzieła bo innaczej po prostu zrobiłby to ktoś inny.
Zdaje sobie sprawę jak duże są różnice w cenach "za to samo". Wypiszcie więc może swoje progi minimalne i maksymalne chociaż
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

niebardzo rozumiem temat, jaki cennik?
jesli ktos jest dobry to pracuje w dobrej firmie lub ma dobra firme.
jesli ktos chce profesjonalna dobrze zaprojektowana strone + jej hosting tez idzie do firmy.
paszczak
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: paszczak »

Cóż wit.... gdybym chciał się przyczepić to powiedział bym, że to właśnie ty psujesz rynek takimi cenami..... 8)

Ale takie są prawa rynku.

Cenę dostosowujesz przede wszystkim do klienta i jakości swoich usług (biorąc jeszcze pod uwagę aktualne zlecenia).

Jeśli klientowi zależy na jakości będzie gotów zapłacić więcej... Zupełnie jak z samochodami.. Nie każdy chce jeździć maluchem :wink:

Jest jednak jedna rzecz, która mnie nieco denerwuje. Dlaczego tak żadko "dizajnerzy" przy wycenie projektu biorą pod uwagę prawa autorskie....
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

paszczak pisze:Zupełnie jak z samochodami.. Nie każdy chce jeździć maluchem
Jak kupujesz „malucha” to nikt nie stara Ci się wmówić, że to jest Mercedes... Porobiło się „specjalistów”, co robią „profesjonalne” rzeczy. Człowiek wie jak wygląda maluch i mercedes, ale niekoniecznie jak wygląda strona WWW. Wysoka samoocena „profesjonalistów” jest znana i powszechna wystarczy zajrzeć choćby do kilku działów na tym forum.
ODPOWIEDZ