HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
Tak swoją drogą... jak działa ten program?
Przekonwertowałem nim plik index.html i rzeczywiście niektóre problemy zniknęły, "krzaczki" również zniknęły. A jedyne, co się zmieniło w kodzie to:
I co ciekawe... gdy ręcznie zmieniałem "windows-1250" na "iso-8859-2" pojawiały się krzaczki, które ofkors validator przedstawiał jako błędy (ponad 500 błęów ).
Jak działa ten program?
Program wszystkie znaki (z typowo polskich liter są to tylko "ą", "ś" i "ź") ze standardu windows-1250 zamienia na standard iso-8859-2, a także wstawia odpowiednią deklarację kodowania w elemencie <meta>.
W przypadku ręcznego powroty do standardu windows-1250 zapewne ujrzyj zagęszczenie znaków takich jak ˇ, ±, ¦, ¶, ¬ i Ľ, które odpowiadają kolejno polskim literom "Ą", "ą", "Ś", "ś", "Ź" i "ź".
To dlaczego tak się dzieje, że gdy ręcznie wstawię kodowanie, to pojawiają się krzaczki? Nie rozumiem właśnie tego... wszak kod wyedytowany ręcznie niczym się nie różni od tego kodu, który 'Gżegżółka' wstawia w elemencie <meta>.
Chodzi mi o to, że program musi gdzieś jeszcze zapisywać informacje o kodowaniu tego pliku. Tylko jak i gdzie?
kz2 pisze:Chodzi mi o to, że program musi gdzieś jeszcze zapisywać informacje o kodowaniu tego pliku. Tylko jak i gdzie?
Dopiero teraz zajrzałem do kodu źródł. mojej strony, zobaczyłem krzaczki i dopiero teraz widzę na jakiej to jest zasadzie, i jakie pierdoły napisałem w poprzednim poście. Ok, nieaktualne już.