[HTML] Odswieżanie strony a ładowanie zawartości ramek
-
Marcinator
[HTML] Odswieżanie strony a ładowanie zawartości ramek
Jestem poczatkujacym htm-lowcem. Mam problem ze stronka. Stronka jest juz zrobiona. Na dysku bylo wszystko wprzadku, ale gdy przeslalem ja na serwer to zaczely sie problemy. Strona ma 3 ramki: Z boku z menu, u gory, i ramke glowna. Wszystko laduje dobrze przy wpisaniu adresu, problem zaczyna sie gdy dam odswiez lub wstecz, wtedy w ramce bocznej nie laduje mi jak powinno menu z linkami tylko strone ktora aktualnie jest w ramce glownej. I w obu ramkach mam strone ktora powinna byc w glownej ramce:( Jak mam to naprawic? Na dysku bylo ok.
Dzieki:)
1. W temacie, korzystając z tagów, określaj język, do którego odnosi się topic [poprawione]
2. Swoim topicom nadawaj treściwe, precyzyjne i sensowne tytuły [poprawione]
Dzieki:)
1. W temacie, korzystając z tagów, określaj język, do którego odnosi się topic [poprawione]
2. Swoim topicom nadawaj treściwe, precyzyjne i sensowne tytuły [poprawione]
-
michal1991
- Nowy

Re: Problem z odswiezaniem strony.
Zrezygnuj z ramek i nie będziesz miał takich problemów!! Mamy XXI wiek... Ramki są do d***Marcinator pisze:...Strona ma 3 ramki...
-
Marcinator
Re: [HTML] Odswieżanie strony a ładowanie zawartości ramek
Zrezygnuje jak sie naucze czegos nowego
Ale teraz niestety nie posiadam takiej wiedzy a pilnie chcialbym to naprawic...
Choć moja odpowiedź może okazać się brutalna, to jest ona szczera i wydaje mi się prawdziwa. Otóż tworzenie stron internetowych jest rozbudowanym procesem, w wyniku którego powstaje produkt, w związku z czym, bez wątpienia, jest dziedziną inżynierii. Ta zaś, mówiąc ogólnie, polega na praktycznym zastosowaniu zdobytej wiedzy w celu realizowania danych przedsięwzięć. Tak więc, ażeby tworzyć strony internetowe powinieneś w pierwszej kolejności zdobyć odpowiednią wiedzę na ten temat. Jedyne co mogę Ci poradzić to opanowanie chociażby podstaw nowoczesnych technik związanych z tym zagadnieniem, a dopiero potem praktycznego działania na tym polu.
Poświęć jeden dzień na zrozumienie tego:Marcinator pisze:Zrezygnuje jak sie naucze czegos nowegoAle teraz niestety nie posiadam takiej wiedzy a pilnie chcialbym to naprawic...
http://www.webinside.pl/webstandards/artykuly/205
drugi dzień na zrozumienie tego co w artykule nie zostało opisane, w trzeci dzień krok po kroku zmieniaj sobie poszczególne elementy kodu i patrz jaki to ma wpływ na wygląd strony (najlepiej pod różnymi przeglądarkami), w czwarty dzień napisz coś takiego sam i najdalej po tygodniu zaczniesz robić swoją nową stronkę od podstaw, tym razem tak jak należy ;]
A ramki chyba zawsze będą wracać do strony głównej przy odświeżaniu.
Generalnie używanie przycisku "Wstecz" jeśli strona zawiera ramki, nie ma większego sensu . Podobnie z przyciskiem "Odśwież".
Ramki nie są takie złe jesli użyamy je świadomie i nie w nadmiarze
Ramki nie są takie złe jesli użyamy je świadomie i nie w nadmiarze
Stosowanie ramek, nawet w najmniejszych ilościach, (prawie) zawsze jest związane z wiloma negatywnymi skutkami w niemalże każdym aspekcie tworzenia stron internetowych. Polecam uwadze topic "[Pytanie] Dlaczego nie należy stosować ramek?" z zaprezentowanymi tam artykułami na ten temat.atom pisze:Ramki nie są takie złe jesli użyamy je świadomie i nie w nadmiarze
Dzięki, artykuły z chęcią poczytam w wolnej chwili...Stig pisze:Polecam uwadze topic "[Pytanie] Dlaczego nie należy stosować ramek?" z zaprezentowanymi tam artykułami na ten temat.
Czasem są przydatne / potrzebne:
http://go-mono.com/docs/
http://msdn.microsoft.com/library/defau ... _start.asp
Nie mam nic przeciwko tym ramkom. Co prawda można by to rozwiązać AJAX'em, ale tak też jest ładnie.
Nie mam nic przeciwko tym ramkom. Co prawda można by to rozwiązać AJAX'em, ale tak też jest ładnie.
Może Ty nie masz, ale chociażby wyszukiwarki internetowe i osoby niepełnosprawne mogą mieć. Nie ma możliwości, ażeby niewykonalne było zastąpienie zastosowanych ramek poprawnymi rozwiązaniami. A co do AJAX, to w wielu aspektach wiążą się z nim takie same wady, jak w przypadku zastosowania ramek. Polecam artykuł "Dlaczego ramki są złym pomysłem".viraptor pisze:Czasem są przydatne / potrzebne:
To teraz powiedz mi, czy na pewno chcesz, żeby na takiej stronie google coś zaindeksowało? Te strony generalnie mają swoją strukturę / wyszukiwarki.
Nie sądzę, żeby ktoś chciał wymienić ramki na tej stronie na jakiekolwiek rozwiązanie statyczne wymagające ściągnięcia całego drzewa klas. (w mono zajmuje do dobre 10 sek, w msdn'ie pewnie możnaby kilka minut poczekać)
Nie można mówić, że ramki są zawsze be i nie można ich nigdy używać. Czasem są niezastąpione (albo zastąpione dynamiką np. ajax'a) - i to są już nie strony, ale pewne aplikacje sieciowe, gdzie większość zarzutów przeciw tym technikom upada.
W aplikacjach sieciowych w przeciwieństwie do stron nie potrzebujesz przycisku back, refresh'a - do wszystkiego masz menu, więc za ich użycie można tak jak np. w inteligo zostać wyrzuconym. Nie są też podstawne zarzuty o accessibility - wszystko można oprzeć o onClick - nie ma w tym żadnej magii i jeśli tylko interfejs jest porządnie zrobiony, to będzie działał nawet obsługiwany wyłacznie klawiaturą.
Nie zmienia to faktu, że ramki na zwykłej stronie, to bezsens. Po prostu trzeba dobrać technologie to potrzeb.
Nie sądzę, żeby ktoś chciał wymienić ramki na tej stronie na jakiekolwiek rozwiązanie statyczne wymagające ściągnięcia całego drzewa klas. (w mono zajmuje do dobre 10 sek, w msdn'ie pewnie możnaby kilka minut poczekać)
Nie można mówić, że ramki są zawsze be i nie można ich nigdy używać. Czasem są niezastąpione (albo zastąpione dynamiką np. ajax'a) - i to są już nie strony, ale pewne aplikacje sieciowe, gdzie większość zarzutów przeciw tym technikom upada.
W aplikacjach sieciowych w przeciwieństwie do stron nie potrzebujesz przycisku back, refresh'a - do wszystkiego masz menu, więc za ich użycie można tak jak np. w inteligo zostać wyrzuconym. Nie są też podstawne zarzuty o accessibility - wszystko można oprzeć o onClick - nie ma w tym żadnej magii i jeśli tylko interfejs jest porządnie zrobiony, to będzie działał nawet obsługiwany wyłacznie klawiaturą.
Nie zmienia to faktu, że ramki na zwykłej stronie, to bezsens. Po prostu trzeba dobrać technologie to potrzeb.
Zgadzam się z Tobą, że w przypadku niektórych aplikacji sieciowych takie czynności jak cofanie czy odświeżanie nie są potrzebne, ale to nie uzasadnia w żadnym stopniu sensowności zastosowania ramek. Powtarzam, nie widzę możliwości, ażeby niewykonalne było zastąpienie zastosowanych ramek poprawnymi rozwiązaniami. Jeżeli tylko niezbędna dynamika, to można, o czym sam wspomniałeś, oprzeć się chociażby o AJAX, który, choć jego zastosowania IMHO są zbytnio "przereklamowane", to w niektórych aspektach bardzo dobrze się sprawdza. Jeśli chodzi zaś o dostępność to osobiście nie mogę się zgodzić (i myśle, że chyba Ty też) z takim stwierdzeniem, że strona oparta o ramkach może być równie dotępna jak identyczna strona, z tym że statyczna.
Oczywiście technologicznie ramki da się zastąpić (to nie podlega dyskusji) i raczej nie widze sensu stosowania ich w serwisach internetowych (portale, serwisy informacyjne, strony firmowe, itp). Ale nie zawsze zależy nam np. na tym by strona (serwis) była dobrze zaindeksowana przez wyszukiwarki. Np. w serwisach intranetowych dostepnych tylko wewnątrz dużego przedsiębiorstwa (strony nie są dostepne "za zewnątrz" przedsiębiorstwa, grono użytkowników jest ograniczone i znane). Przy ograniczonym budżecie, potrzebie wykorzystania istniejących już serwisów firmowych, możliwości przeprowadzenia szkolenia dla uzytkowników serwisu - zastosowanie ramek może mieć sens...
Oczywiście, w przypadku intranetu zastosowanie ramek tak bardzo nie razi, to i tak wiąże ze sobą pewne problemy, takie jak np. dostępność. Mimo wszystko dalej nie widzę racjonalnego uzasadnienia dlaczegoby nie korzystać, nawet w zastosowaniach w zamkniętej sieci, z lepszych rozwiązań.