[Dyskusja] 800x600 czy 1024x768

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
Louner
Nowy
Nowy
Kontakt:

[Dyskusja] 800x600 czy 1024x768

Post autor: Louner »

Zastanawiam się pod którą rozdzielczość dopasowywać strony. W sumie mało kto używa już 800x600, ale staram się , żeby strona działała poprawnie i w tej rozdzielczości. Jak myślicie, czy jest jeszcze jakiś sens, żeby przygotowywać stronę też pod 800x600?
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [Dyskusja] 800x600 czy 1024x768

Post autor: Panikkk »

nie ma
w intro informujesz że strona dla uzytkowników większej rozdzielczości i po krzyku.

800x600, to juz chyba tylko panie w biurach mają, żeby dobrze literki i cyferki widzieć w Ms Office:)
viraptor
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: viraptor »

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Jeśli panie w biurach stanowią 20% internautów, to jak najbardziej należy pod 800x600 robić strony.

@Panikkk: Pozatym nie wiem czemu "panie" (mają gorszy wzrok, czy co?) i czemu "w biurach" (w tych, z którymi się stykam mają w 99% lcd min. 1024x768). Pozbądź się myślenia stereotypami, jeśli chcesz komuś dawać rady na temat strony, którą chce zrobić.
Inna sprawa, że rozdzielczość ma się nijak do tego, czy dobrze widać litery - kwestia ustawień.
Panikkk
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Panikkk »

Oj, Viraptor, jakbys zobaczył te panie które ja znam...
nitr0

Post autor: nitr0 »

http://www.ranking.pl/Newsletter/2006-0 ... zielczosci

zle jest jak strona sie "rozjezdza" w ramach dostosowania do rozdzielczosci, lepiej kontrolowac szerokosc i albo centrowac strone, albo wyrownywac do lewej
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

nitr0 pisze:zle jest jak strona sie "rozjezdza" w ramach dostosowania do rozdzielczosci, lepiej kontrolowac szerokosc i albo centrowac strone, albo wyrownywac do lewej
Polemizowałbym nad tak jednoznaczną opinią odrzucającą jeden z dwóch typów wyglądu strony (Liquid versus fixed layouts). IMHO zależy do wielu czynników.
nitr0

zgadzam sie z tym tekstem, tylko tam rowniez zauwazyli ze istnieje optymalna szerokosc wygodna do czytania. czytam sporo materialow umieszczonych w sieci, z monitora o rozdzielczosci wiekszej niz 1024x768 i wcale nie jest dobrze gdy strona wypelnia mi cala dostepna szerokosc ekranu.

widzialam jedna strone, niestety teraz nie moge jej znalezc, gdzie autor celowo zrobil takiego css zeby strone sie rozsuwala, ale nie rozszerzala. ostatnia kolumna z 3 kolumnowego layoutu na moim monitorze zamieniala sie w dwie rownolegle kolumny. jak zwezilam okno przegladarki, znow mialam 3 kolumny. to ma sens.

zreszta wszystko zalezy od kontenstu... sklep internetowy moze mi sie rozsuwac na szerokosc calego okna, forum tak samo, ale tam gdzie czytam jakis dluzszy tekst preferuje waskie kolumny, jak w gazetach, ktore mozna szybko obrzucic wzrokiem.
Stig
Administrator

Jak sama napisałaś, "wszystko zależy od kontekstu", w związku z czym nie można negować liquid layouts i oceniać tego typu układów jednoznacznie jako złe - istnieją strony, gdzie sprawdzają się one lepiej, istnieją także takie, gdzie ich użycie nie jest konieczne. Mimo wszystko mają jedną, sporą zaletę nad fixed layouts - użytkownik (głównie większych rozdzielczości) może sam, przez zmianę rozmiaru okna przeglądarki, określić jaka optymalna szerokość strony go interesuje - sam robię tak np. czytając dłuższe artykuły na Wikipedii.

Jeśli chodzi o przykład, o którym wspominasz, mi podoba się podobny na stronie uxmag.com.
nitr0

Mimo wszystko mają jedną, sporą zaletę nad fixed layouts - użytkownik (głównie większych rozdzielczości) może sam, przez zmianę rozmiaru okna przeglądarki, określić jaka optymalna szerokość strony go interesuje - sam robię tak np. czytając dłuższe artykuły na Wikipedii.
no i tu znow wkracza kweestia usability i pytanie czemu uzytkownik ma majstrowac przy oknie przegladarki? wiekszosc ludzi korzysta z makymalizowanego okna, jest to naturalne. owszem zwezam okno do czytania, ale traktuje to jako przymus i wcale mnie nie cieszy ze musze to zrobic. taki czysty layout jest swietny do druku, ale przeciez do druku tworzy sie osobne css. poza tym strony wzbogacane o grafike moga miec problemy jesli przyjdzie je skalowac.
Jeśli chodzi o przykład, o którym wspominasz, mi podoba się podobny na stronie uxmag.com.
tak, o cos takiego mi chodzilo :-)
Stig
Administrator

Jeśli chodzi o kwestię faktycznego usability, którą poruszyłaś, to właśnie liquid layouts wydają się rozwiązaniem ciut lepszym (poleca je i sam stosuje guru tej dziedziny Jakob Nielsen). Idąc Twoim tokiem rozumowania możnaby spytać dlaczego użytkownik miałby być zmuszony do przeglądania strony w takich rozmiarach (szerokości), jakie ustalił jej twórca – liquid layouts dają wybór użytkownikowi i dopasowują się do jego preferencji (za które można uznać jego rozdzielczość ekranu) dlatego to one są (niewiele) bardziej użyteczne.

Ostatnio znalazłem ciekawy artykuł na ten temat na 9rules.com – generalnie zgadzam się z tym co napisał jego autor – IMHO oba rozwiązania mają swoje wady i zalety i nie można skreślać z użycia żadnego z nich.
nitr0

IMHO oba rozwiązania mają swoje wady i zalety i nie można skreślać z użycia żadnego z nich.
i na tym zakonczmy dyskusje :-)
ODPOWIEDZ