[CSS] Zmiana stylu <input type="radio">

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Stig
Administrator

Re: [CSS] Zmiana stylu <input type="radio">

Post autor: Stig »

faraway pisze:witam! niestety ani attribute selectors, ani poprzez input.radio {} nie mogę zmienić np. koloru czcionki czy jej stylu.
To logiczne - input w postaci radio nie prezentuje tekstu, a więc wszelkie operacje nie przyniosą żadnych efektów.
faraway pisze:skomplikowalam sobie robiac po prostu
<input type="radio" name="strona" value="r1"><b class="form">Może być</b><br>
i w kazdym "radio" mam klasę "form".
Należy zrezygnować ze stosowania elementów pokroju <b>, które określają jedynie sposób wyświetlania (są niesemantyczne).
faraway pisze:(PS: mozna wpisac <b class="form"> przy pierwszym "radio" i zakonczyc </b> po ostatnim radio - to tak tylko jakby ktoś nie wiedział ;) )
Ze względu na niski poziom semantyki nie proponowałbym takiego rozwiązania.
faraway pisze:czy u mnie coś jest nie tak, czy naprawdę attribute selectors i input.radio {} tak naprawdę nie działają. ostatnio trafiłam na post gdzie ktoś napisał "wszystkie inputy, ktore nie sa radio/checkbox możesz dowolnie zmieniać" (???)
jak to w końcu jest?
Poziom wsparcia CSS dla elementów input typu radio jest bardzo zróżnicowany. Jak dana przeglądarka wyświetla te elementy o różnych właściwościach stylów możesz zobaczyć na tej stronie.
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: atom »

Ustalając styl dla kontrolki input możesz określić tylko wygląd samego inputa (pola tekstowego, radio, checkboxa, itp) a nie tekstu który umieścisz obok kontrolki. Możesz np. wszystkie warianty Twojego radio umieścić wewnątrz jakiegoś taga (np. div-a) i zdefiniować styl (czcionka, kolor, itp) dla tego taga.
Stig
Administrator

Post autor: Stig »

faraway pisze:a poza tym nie zawsze chodzi o semantyke tego co się robi, tylko o to, jak coś wygląda po "kombinacjach". a ważne, że wygląda dobrze!
Niestety nie masz racji. Wygląd jest tak samo istotny co sposób w jaki został osiągnięty. A semantyka to wygląd dla robotów wyszukiwarek, przeglądarek niegraficznych i syntezatorów mowy.
faraway pisze:dziękuję za krytykę i brak porady :roll:
Szczerze? Zadałeś pytanie, na które odpowiedziałem. Nie prosiłeś o porady.
atom pisze:Twojego radio umieścić wewnątrz jakiegoś taga (np. div-a) i zdefiniować styl (czcionka, kolor, itp) dla tego taga.
Lepszym rozwiązaniem byłoby objąć cały formularz w element fieldset, a poszczególne fragmenty tekstu odpowiadając elementom input w typie radio w ramy elementu label. Div jest tu zbędny.
ODPOWIEDZ