[Pytania] Layout i cięcie do HTML

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
yetti15

[Pytania] Layout i cięcie do HTML

Post autor: yetti15 »

Witam, wszystkich. Na wstęp odrazu mówię że szukałem na google jednak nie znalazłem konklretnej odpowiedzi na moje pytania. Tak wiec przejdźmy do rzeczy.
1. Niedawno zacząłem bawic sie w photoshopie. Zrobiłem sobie kilka layoutów stron. Wszystko ok. Wiem jak się to tnie! Chodzi mi o to że, gdy potnę layouta i zapiszę do html, to owszem jest on już wstawiony do tabeli, jednak nie jako tło lecz jako zawartość komórki. Jak to zmienić??
2. Czy jest możliwość zeby ps stworzył też styl css napisów które powstały na layoucie?? Chodzi mi tu o to że np na tytule nagłówku menu zastosowałem kilka formatowań (pogrubienia czcionka, cień, zmiana koloru), warstwa nie jest rasteryzowana. dzięki czemu można by później edytować dany napis nie tracąc efektu i nie uzywając photoshopa.
3. Kupiłem kiedyś szablon z strony http://www.d4u.pl. Do zakupionej paczki (spakowany styl + czcionki użyte w projekcie + inne) jest dołączony plik psd. Jednak gdy go potnę i zapisze do html to kod html nie jest taki jak w stronie przygotowanej przez autora. Jak to zrobić by to było taki samo??
4. Zna ktos jakieś strony które mogły by mi pomóc w tych pytaniach, jeśli tak to bardzo bym prosił o linki!!!
Z góry wszystkim dziękuje.
M530
Nowy
Nowy

Re: [Pytania] Layout i cięcie do HTML

Post autor: M530 »

1. Niedawno zacząłem bawic sie w photoshopie. Zrobiłem sobie kilka layoutów stron. Wszystko ok. Wiem jak się to tnie! Chodzi mi o to że, gdy potnę layouta i zapiszę do html, to owszem jest on już wstawiony do tabeli, jednak nie jako tło lecz jako zawartość komórki. Jak to zmienić??
w opcjach cięcia jest taka możliwość
2. Czy jest możliwość zeby ps stworzył też styl css napisów które powstały na layoucie?? Chodzi mi tu o to że np na tytule nagłówku menu zastosowałem kilka formatowań (pogrubienia czcionka, cień, zmiana koloru), warstwa nie jest rasteryzowana. dzięki czemu można by później edytować dany napis nie tracąc efektu i nie uzywając photoshopa.
nie
3. Kupiłem kiedyś szablon z strony http://www.d4u.pl. Do zakupionej paczki (spakowany styl + czcionki użyte w projekcie + inne) jest dołączony plik psd. Jednak gdy go potnę i zapisze do html to kod html nie jest taki jak w stronie przygotowanej przez autora. Jak to zrobić by to było taki samo??
widocznie autor już go troszkę edytował (może napisz czym się rózni)
nitr0

Re: [Pytania] Layout i cięcie do HTML

Post autor: nitr0 »

generalnie photoshop jest narzedziem do tworzenia grafiki a nie strony internetowej. nie robi cssow, nie odgaduje jakie style wykorzystales w cziocnkach, nie interesuje sie czy dany obrazek mial byc tlem tabeli czy zawartoscia.

jesli chcesz zeby cos bylo dobrze zrobione musisz to zrobic sam. recznie. nie w photoshopie czy edytorze WYSIWYG.

ktos kto sprzedal Ci layout wlasnie tak zrobil.
ODPOWIEDZ