[XHTML/CSS][Książka] Jaką wybrać?

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: ...

Post autor: koziolek »

123456 pisze: W takim razie polecam przeczytanie specyfikacji. Style sa tak banalne do nauki ze nie trzeba kupowac ksiazek. Co innego dostosowanie styli do kazdej z przegladarek, tutaj juz trzeba miec cos innego niz specyfikacja bo kazda interpretuje style jak chce.

- Professional CSS: Cascading Style Sheets for Web Design (wydawnictwo WROX)
pierwsza część. CSS nie jest banalny. Gdyby tak było to nie było by tyle postów dlaczego. Wynika to z drugiej cześć Twojej wypowiedzi :) Cała trudność css polega właśnie na braku w dokumentacji jednolitej interpretacji zasad :(

Co do książki na początek to raczej (zachować kolejność):

http://www.wrox.com/WileyCDA/WroxTitle/ ... 70781.html
http://www.wrox.com/WileyCDA/WroxTitle/ ... 76429.html
http://www.wrox.com/WileyCDA/WroxTitle/ ... 88338.html

PIerwsza opcjonalnie jak nie znasz dobrze HTMLa
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Re: [XHTML/CSS][Książka] Jaką wybrać?

Post autor: Marcin Kalisz »

Niestety w htmlu jest tak iż standard p4rzekłada się na pisanie kodu.
W związku z tym co napisałem wcześniej absolutnie się nie mogę zgodzić. Poprawne pisanie kodu to jedynie część z wytycznych w3c. Reszta to sprawy dla użytkowika czyli odwiedzającego stronę. Sugestie traktujące o tym jaką stronę zrobić by oglądającego nie trafiał szlag lub by mógł znaleźć informacje których szuka. Niewiele poprawny kod tutaj pomoże, a tym bardziej nie zmieni nic wersja przeglądarki. Te 90% mozna między bajki włożyć.
część była robiona dla ich CMS'a. Reszta na normalny serwis... który jednak był oglądany przez pracowników.
Tutaj rozmijamy się w filozofii... ja nie projektuję stron dla ich właścicieli. Sam fakt posiadania Mac'a 68k przez pracowników nie zmienia faktu, że zaraz na początku powinno paść pytanie: "kto będzie obsługiwał system zarządzania treścią?". Wątpię by była to osoba pracująca na wspomnianym komputerze. Ale niech będzie - wyjątki się zdarzają.
Poza tym, nie zapominaj iż nie mogę założyć że używają tylko IE, FF i Opery... takie podejście dyskwalifikuje dość dużo stron. Dla mnie minimalne minimum to IE, FF, Opera, oraz Macowe IE i Safari.
Zakładać nie musisz. Zresztą myśląc w ten sposób najlepiej zrobić stronę czysto tekstową. Choćbyś zrobił stronę poprawną dla 47 przeglądarek to i tak zapomnisz o 48, której użyje jakiś "szaleniec" z drugiego końca globu :? Z tą dyskawlifikacją trochę przesadzasz - wertuję statystyki wszystkich moich klientów i mogę śmiało stwierdzić, że nawet ograniczenie się do tych trzech przeglądarek jest całkowicie rozsądnym podejściem. Ale jeśli już mówimy o takim Safari czy (dodam od siebie) Konquerorze warto pamiętać, że ich implementacja CSS2 jest już od roku w pełni poprawna.
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

...

Post autor: 123456 »

koziolek
Czy zawsze musisz analizować kazdy post zdanie po zdaniu? Bierz pod uwage caly kontekst wypowiedzi. Nabijasz posty forsowaniem swojego zdania. Gdybym tak robil z Twoimi postami to mialbym ich duzo wiecej.

Nie wiem czy zauwazyliscie, ze jok chcial rade dotyczaca ksiazki, a Wy sobie prowadzicie polemike na temat juz sam nie wiem jaki, tak czytam i czytam i w koncu dam sobie spokoj. Polecilem ksiazke i koniec. Bez nabijania postow.

P.S. Ciekawe ktore zdanie napisane przeze mnie zostanie podwazone w kolejnych postach :D
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Post autor: Marcin Kalisz »

123456
Gratuluję elegancji i poszanowania zasad netykiety serwując te mikroskopijne literki - co niejako jest już kontrargumentem na Twoje nauki zachowania na forum. Wytłumacz mi jednak proszę śmiałą teorię dotyczącą nabijania postów. Jeśli rząd rozpocznie akcję wypłacania pieniędzy od każdego słowa napisanego w internecie takie zarzuty bedą miały rację bytu. Póki co, proponuję używać bardziej merytorycznej argumentacji niż poddawanie w wątpliwość dyskusje na forum - i tu być może zaskoczenie - dyskusyjnym.

Osoba zakładająca ten topic zapytała jaką książkę wybrać. Z bardzo ważnych dla mnie powodów podałem taką, a nie inną pozycję - to znów zostało podważone przez koziołka, który na tę sprawę patrzy w sposób odmienny do mojego. Dalsza dyskusja ma na celu wyjaśnienie dlaczego kupić tę a nie inną książkę lub dlaczego jej nie kupować - w zależności od podejścia do tematyki projektowania stron www. Osoba pytająca ma możliwość wybrania podług swojej własnej filozofii. W innym przypadku musiałaby kupić wszystko co zostało tutaj wymienione. Jeśli charakter dyskusji Ci nie odpowiada to nie czytaj lub zgłoś do moderatora... zamiast nabijać posty :twisted:
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: koziolek »

Liszu dzięki :) Rzeczywiście mamy troszkę inne podejście, ale wynika to chyba z naszych, różnych, doświadczeń.
[quote=Liszu]Poprawne pisanie kodu to jedynie część z wytycznych w3c[/quote]
Część, ale ta do której najczęściej można się doczepić. "Dlaczego tabelki, dlaczego menu nie na listach?" itd. Standard zakłada np. że nie zamykamy listy w elemencie <p />. Specyfika tworzenia HTMLa jest, niestety, bardzo mocno związana z kodem jako tekstem. Oczywiście zły projekt od strony dostępności może zniszczyć doskonały technicznie kod :)
Systemy CMS i generalnie systemy "BackOffice" mają to do siebie iż są pisane pod konkretnego użytkownika. Inni, nieupoważnieni, po prostu go nie zobaczą.
Przeglądarki... jest ich kilkaset.... i rzeczywiście napisanie strony działającej "zawsze i wszędzie" jest raczej nie możliwe. Co do Implementacji Css2 w Safarynce i Konquerorze to rzeczywiście jest, ale jak zawsze, "własna interpretacja". Tego nie przeskoczymy.

123456 jak nie chcesz to nie czytaj. Wybór książki jest dość ważny bo samych pozycji "o css" jest kilkaset + kursy netowe. Wybór odpowiedniej jest tak naprawdę możliwy po zapoznaniu się z różnymi podejściami do tworzenia stron. Na podstawie takich dyskusji można dopasować metodę do celu jaki chcemy osiągnąć :)

Kolejne obowiązkowe miejsce:
http://meyerweb.com/eric/css/
ODPOWIEDZ