Witam serdecznie
Odrazu mówie ,że nieznam się kompletnie na flashu
Moja prośba chodzi mi o tekst przewijalny czy jak to tam nazwać(((((tekst wyskakujący z prawej strony do lewej )))) taki : jak np : Wiadomośći na dole ekranu w Telwizji , notowania giełdowe itp :
mam flsha mx : jak to zrobić najlepiej krok po kroku
Mam nadzieje , że mi ktoś pomoże
Dziękuje
Prośba
Re: Prośba
na jednej warstwie robisz txt ( jako symbol graficzny ) i wykonujesz jego animacje poprzez tween motion. Na warstwie wyrzej rysujesz pole ( pasek ) na obszarze którego bedzie widac ruchomy txt i nadajesz jej charakter maski.
albo:
zaznacz txt , klik F8, zaznacz Movie clip ok. w Instancje Name (zakładka Properties) wpisz mc
i do klatki wstaw as:
oczywiście wartości które ja podałem pasuje pozmieniać
powodzenia
zaznacz txt , klik F8, zaznacz Movie clip ok. w Instancje Name (zakładka Properties) wpisz mc
i do klatki wstaw as:
Kod: Zaznacz cały
mc.onEnterFrame=function(){
this._x-=3;
if (this._x<-500){
this._x=550
}
}powodzenia
Adjaz twój pomysł mi pasuje wychodzi mi to ,ale mam problem przy zapisaniu w gifa nie działa jak to zapisać ,żeby gif chodził . Mam nadzieje że można z tego gifa zrobić
dzięki wielkie...
dzięki wielkie...
as w gifie nie działa 
chyba że jest cos o czym nie wiem
a nie możesz użyć swf?
jeśli nie to zrob jak proponuje @Fistach
pozd
chyba że jest cos o czym nie wiem
a nie możesz użyć swf?
jeśli nie to zrob jak proponuje @Fistach
pozd
Niestety, nie da się zrobić z pliku flashowego "chodzącego" gifa. Lepiej chyba wyeksportowac to jako film flashowy i osadzic na stronie. Wtedy masz przyynajmniej pewność, ze bedzie smigacSABINA pisze:Adjaz twój pomysł mi pasuje wychodzi mi to ,ale mam problem przy zapisaniu w gifa nie działa jak to zapisać ,żeby gif chodził . Mam nadzieje że można z tego gifa zrobić
dzięki wielkie...
To w takim przypadku nie lepiej zrobić tak jak powiedział Fistach Motion tween? Chodzi pięknie i działa w gif'ie.