[JavaScript] ograniczenie maksymalnej rozdzielczosci ?
[JavaScript] ograniczenie maksymalnej rozdzielczosci ?
Witam.
Szukam pomocy w zmianie scriptu do wymuszania rozdzielczosci u klienta.
Radze sobie z wymuszeniem maxa lub podaniem liczbowo konkretnej rozdielczosci - nie umiem napisac funkcji:
"wyswietlaj w maksymalnej rozdzielczosci ekranu, lecz nie wiekszej niz 1024x786".
Strona dopasowuje sie calkiem elastycznie, ale przy rozdzielczosci 1280 lub 1600 juz nie jest zbyt ciekawa...
Oto skrypt:
function grandeFenetre() {
if (window.screen) {
var larg = screen.availWidth;
var haut = screen.availHeight;
window.moveTo(0, 0);
window.resizeTo(larg, haut);
}
}
Z gory dzieki za pomoc_yeti
Szukam pomocy w zmianie scriptu do wymuszania rozdzielczosci u klienta.
Radze sobie z wymuszeniem maxa lub podaniem liczbowo konkretnej rozdielczosci - nie umiem napisac funkcji:
"wyswietlaj w maksymalnej rozdzielczosci ekranu, lecz nie wiekszej niz 1024x786".
Strona dopasowuje sie calkiem elastycznie, ale przy rozdzielczosci 1280 lub 1600 juz nie jest zbyt ciekawa...
Oto skrypt:
if (window.screen) {
window.moveTo(0, 0);
}
}
Z gory dzieki za pomoc_yeti
Rozwiazanie problemu
Kod: Zaznacz cały
if (window.screen) {
if (larg > 1024)
{
larg = 1024
}
if (haut > 768)
{
haut = 768
}
}
}Re: [JavaScript] ograniczenie maksymalnej rozdzielczosci ?
Błąd polega na tym iż zmiennej larg przypisujesz wartość 1024 zamiast zrobić to dla screen.availWidth. JS to nie c i tu nie ma referencji do obszaru pamięci 
moja wersja:
moja wersja:
if (window.screen) {
if (screen.availWidth> 1024)
{
screen.availWidth = 1024
}
if (screen.availHeight > 768)
{
screen.availHeight = 768
}
window.resizeTo(screen.availWidth, screen.availHeight);
}
}Re: [JavaScript] ograniczenie maksymalnej rozdzielczosci ?
Uzywam JS tylko sporadycznie, wiec nie znam glebiej, mam wrazenie, zekoziolek pisze:Błąd polega na tym iż zmiennej larg przypisujesz wartość 1024 zamiast zrobić to dla screen.availWidth. JS to nie c i tu nie ma referencji do obszaru pamięci![]()
to tylko kwestia zapisu, bo:
var haut = screen.availHeight; pozdrawiam_yeti
Re: [JavaScript] ograniczenie maksymalnej rozdzielczosci ?
Tak naprawdę potrzebujesz troszkę innej zabawki. Może tak by nadać tylko stałą szerokość strony i zazwyczaj rozwiązuje to problemu....
Gdybym zrobil strone zafixowana niepotrzebne bylyby glowkowania o oknie klienta - bulka z maslem:)...koziolek pisze:Tak naprawdę potrzebujesz troszkę innej zabawki. Może tak by nadać tylko stałą szerokość strony i zazwyczaj rozwiązuje to problemu....
stalej szerokosci stronie nie nadam
no to zrób inaczej zamknij układ w jakiś div (bez jakiegoś kombinowania) a stopkę dodaj jako osobny element:
wtedy układ trójkolumnowy jest zamknięty w jednym dodatkowym pudle, a stopka jest na zewnątrz i nie przeszkadza.
html
-head
-body
--dodatkowyDIv
---tu strona
--stopka
calkowite nieporozumieni theHolyGrail to uklad dopasowujacy sie do okna przy kazdej rozdz. (zwezenie okna powoduje zwiekszenie wysokosci strony) - trzy kolumny - dwa menu po bokach z pozycja absolutna - srodek jest elastyczny - float nie pozwala tego zamknac "w pudle"...przetestowalem div "contener" przy okazji innych stron - tu nie bardzo ma zastosowanie...musialby pozostac elastycznywtedy układ trójkolumnowy jest zamknięty w jednym dodatkowym pudle, a stopka jest na zewnątrz i nie przeszkadza.
Rozwiazaniem dosc prostym jest strona dynamiczna z template np w asp - poniewaz jednak moja strona nie bedzie dynamiczna , mecze layout...
pozdrawiam
http://alistapart.com/articles/holygrail ciekawy artykuł o tym podejściu
fajnie, dzieki - moze cos wyciagne na swoj stroj - widze roznice w stosunku do innych rozwiazan (wlacznie z wypracowanym przeze mnie), tu wszystko jest relatywne z float...
....niestety, przegladam w trakcie pisania postu i wlasnie widze bledy:
1.stopka jest przyklejona do gory
2.prawe menu wali sie na ryj w dol (wina totalnego floatu - wlasnie to menu odpycha stopke)
...moja stopka klei sie do gory nie rozwalajac kompozycji menu - w innej wersji klei mi sie idealnie do dolu okna navigatora - z malym problem - pierwsze wyswietlenie u klienta jest ok - jesli jednak odbiorca pomachluje nieco rozmiarami okna (zmiejszy+powiekszy) stopka pozostaje w pozycji mniejszego okna i w wiekszym siedzi juz na srodku strony...cos mi chodzilo po glowie z czestotliwoscia odswiezania, ale nie wiem co to bylo
...generalnie podejrzewam ze to jak z gralem - cos trudno odnalezc ideal
pozdrawiam
Post Scriptum:
wlasnie zrobilem pierwszy przeglad i niestety do bani - w mozillach wyswietla sie inaczej w kazdej wersji (Firebird,Firefox2,Kameleon,Netscape8.1.2) w Operze jest niezle, ale pojawia sie w razie zmiany wielkosci okna pasek przewijania na 50metrow bialego w dol - tragedia zaczyna sie w IE6, AOL, Maxton bo po zmniejszeniu okna ginie lewy panel menu ;p
....niestety, przegladam w trakcie pisania postu i wlasnie widze bledy:
1.stopka jest przyklejona do gory
2.prawe menu wali sie na ryj w dol (wina totalnego floatu - wlasnie to menu odpycha stopke)
...moja stopka klei sie do gory nie rozwalajac kompozycji menu - w innej wersji klei mi sie idealnie do dolu okna navigatora - z malym problem - pierwsze wyswietlenie u klienta jest ok - jesli jednak odbiorca pomachluje nieco rozmiarami okna (zmiejszy+powiekszy) stopka pozostaje w pozycji mniejszego okna i w wiekszym siedzi juz na srodku strony...cos mi chodzilo po glowie z czestotliwoscia odswiezania, ale nie wiem co to bylo
...generalnie podejrzewam ze to jak z gralem - cos trudno odnalezc ideal
pozdrawiam
Post Scriptum:
wlasnie zrobilem pierwszy przeglad i niestety do bani - w mozillach wyswietla sie inaczej w kazdej wersji (Firebird,Firefox2,Kameleon,Netscape8.1.2) w Operze jest niezle, ale pojawia sie w razie zmiany wielkosci okna pasek przewijania na 50metrow bialego w dol - tragedia zaczyna sie w IE6, AOL, Maxton bo po zmniejszeniu okna ginie lewy panel menu ;p
Ostatnio zmieniony pt sty 05, 2007 10:47 am przez yeetti, łącznie zmieniany 1 raz.
hm.... daj jakoś kod. Mam pomysł ale bez kodu nie da się 
dalbym adres strony (bo juz dziala od kilku m-cy) , ale obawiam sie troche, ze moglbys znalezc bledy lub zvalidowac ;p
Failed validation, 186 errors
File: registerAndPlay.html
Jesli masz jakis pomysl chetnie go przedyskutuje...
Failed validation, 186 errors
File: registerAndPlay.html
Jesli masz jakis pomysl chetnie go przedyskutuje...
użycie haka... patcha do css
co się nazywa clearfix.
http://www.positioniseverything.net/easyclearing.html
http://www.positioniseverything.net/easyclearing.html