[JS - Opera] PPM - event w operze

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

[JS - Opera] PPM - event w operze

Post autor: koziolek »

Mam pytanie czy ktoś może bawił się w Operze obsługą zdarzeń i wie jak wykryć kliknięcie PPM? Przetestowałem już różne rozwiązania i jak na razie nie nie wiem co dalej. Poniżej kilka przykładów tego jak to działa w IE i FF:

Kod: Zaznacz cały

document.oncontextmenu = function(){
  alert("PPM")
};
document.onclick = function(event){
  if(event.button==2)alert("PPM")
};
próbowałem też z onmoudedown itp. Już powoli tracę nadzieję...
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

...

Post autor: 123456 »

1. Opera nie obsluguje oncontextmenu ze wzgledu na to, iz nie mozna blokowac interface'u przegladarki.
2. Gdzies widzialem kod ktory podobno blokuje Opere ale szczerze mowiac nie mialem ochoty tego sprawdzac.

W jakim celu chcesz zablokowac ten przycisk? Bo ja nie widze powodu dla ktorego mozna/trzeba to robic. :roll:
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [JS - Opera] PPM - event w operze

Gdyby było tak łatwo. Klient chce by TinyMCE miało PPM (indywidualne menu kontekstowe) pod Operą 9.

Spoko pogooglałem trochę i Opera w ogóle nie obsługuje PPM w JS Taki mały target... na przyszłość...
123456
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: 123456 »

by TinyMCE miało PPM
To co innego. Mozesz zrobic lewy przycisk myszy + ctrl, cos jak na mac'u. Generalnie widzialem juz menu pod prawym myszy w Operze ale oczywiscie wyskakuje prawdziwe menu co nie za ładnie wyglada.
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

132456 na starej operze (7.5??) rzeczywiście chodził PPM ale to chyba wycofali właśnie dlatego że wyskakiwało normalne menu :( Dobra temat chyba skończony :) Nie lubię tego mówić ale się nie da :(
ODPOWIEDZ