[pomoc]okno konsoli na stronie.
[pomoc]okno konsoli na stronie.
Witam,
hmm jakby to wyłumaczyć, chciałbym zrobić na stronie taki efekt konsoli jak jest tutaj, w środku chciałbym umieścić źródło html, np opis czegoś. Tło strony i tak mam czarne więc żadna przezroczystość mi nie potrzebna. Zrozumieliście mniej więcej? ;)
btw: Można powycinać z każej strony ramki, ale nie wiem jak to później umieścić na stronie tak aby pomiędzy nimi był tekst. A może jakieś inne rozwiązanie?
pozdrawiam.
hmm jakby to wyłumaczyć, chciałbym zrobić na stronie taki efekt konsoli jak jest tutaj, w środku chciałbym umieścić źródło html, np opis czegoś. Tło strony i tak mam czarne więc żadna przezroczystość mi nie potrzebna. Zrozumieliście mniej więcej? ;)
btw: Można powycinać z każej strony ramki, ale nie wiem jak to później umieścić na stronie tak aby pomiędzy nimi był tekst. A może jakieś inne rozwiązanie?
pozdrawiam.
Re: [pomoc]okno konsoli na stronie.
Zaraz... chcesz mieć konsole Linunxa na stronie ze wszystkimi funkcjonalnościami czy też stron tylko ma wyglądać jak konsola linuxa?
W pierwszym przypadku prawie nie możliwe (można teoretycznie emulować konsolę serwera na www ale to duuuużo kosztuje). W drugim przypadku jest to stosunkowo proste.
W pierwszym przypadku prawie nie możliwe (można teoretycznie emulować konsolę serwera na www ale to duuuużo kosztuje). W drugim przypadku jest to stosunkowo proste.
nie nie, chodzi mi tylko tak jakby o samo obramowanie że tak powiem, żeby to imitowało konsolę z pod linuksa, bez żadnych funckcji. A pomiędzy nimi znajdował się po prostu kod strony... ;)
pozdrawiam.
pozdrawiam.
yh szkoda że nikt nie ma pomysłów ;(
ja myślałem żeby posłużyć się
i poprzesówać obramówki tak żeby wszytsko pasowało a pomiędzy nimi umieścić text w ten sam sposób przy pomocy taga position:relative, ale przy zastosowaniu takiego rozwiązania pozostaje długa przerwa, tam gdzie w oryginale miałbyć tekst.
może jednak coś da się z tym zrobić, aby ładnie to wcisnąć na stronę?
tutaj konsola na czarnym tle tak jak chciałbym zrobić na stronie.
pozdrawiam.
ja myślałem żeby posłużyć się
Kod: Zaznacz cały
<P STYLE="position:relative;left:110px;"></P>może jednak coś da się z tym zrobić, aby ładnie to wcisnąć na stronę?
tutaj konsola na czarnym tle tak jak chciałbym zrobić na stronie.
pozdrawiam.
Kod html:
kod css:
i w sumie chyba tyle 
<div id="consoleMain">
<div id="top">Pasek górny</div>
<div id="main">tu treść</div>
</div>
#consoleMain{
background-color: #000;
overflow: hidden;
height: 600px;
width: 800px;
font-size: 12px;
font-family: sans-serif;
color: #fff;
padding: 0;
margin: 0;
}
#top{
bacground-image: ...
height: 20px;
width: 100%;
}
#main{
overflow: auto;
}
hmm a ta ramka po prawej stronie z suwaczkiem?;>
bo właśnie ona jest też ważna, jakby jej nie było to było by prosto.
chodzi mi otaki efekt, [grficznie zawsze lepiej się przedstawia] ;)
pozdrawiam.
bo właśnie ona jest też ważna, jakby jej nie było to było by prosto.
chodzi mi otaki efekt, [grficznie zawsze lepiej się przedstawia] ;)
pozdrawiam.
Suwak po prawej stronie i tak się pojawi jako systemowy gdy będzie odpowiednio dużo treści... A robienie na siłę zastępstwa może popsuć efekt.Można to zrobić tak:
<div id="main">
<div id="content">tu treść</div>
<div id="pasek">pasek</div>
<div class="clearfixCss1"></div>
</div>
\\\css:
#content{
width: 760px;
float: left;
overflow: hidden; /*lub auto ale to zależy od ilości treści prezentowanej*/
}
#pasek{
width: 38px;
height: 780px;
float: left;
}
/*nadaje elementowi z dziećmi floatowanymi wysokość - wersja css1 wymaga zmian w kodzie html*/
.clearfixCss1{
width: 100%;
overflow: hidden;
font-size: 1px;
height: 1px;
clear: both;
}
hmm to ja może pokażę jak ja to zrobiłem. Suwak to ja sam mogę sobie dostosować zależnie od potrzeb, np go przedłużyc na danej podstronie, nie chcę tego robić za pomocą suwaka systemowego.
ja zrobiłem tak... ale to jest do du** :?
btw: chodzi mi mniej więcej o to aby dwie części tego okienka, ta górna i pasek po prawej stronie przylegały do siebie, bo w tej chwili wszytsko się rozjeżdza :[
pozdrawiam.
ja zrobiłem tak... ale to jest do du** :?
btw: chodzi mi mniej więcej o to aby dwie części tego okienka, ta górna i pasek po prawej stronie przylegały do siebie, bo w tej chwili wszytsko się rozjeżdza :[
pozdrawiam.