Animacja na button
Animacja na button
jak zrobic animacje na menu? na przykład, zeby po najechaniu myszka na obiekt zmienil sie płynnie kolor, albo zeby jakis efekt nastąpił np rozjaśniania. tak jak to jest na przykład na www.netcart.pl
Re: Animacja na button
przyciski robbisz jako mc, z przyciskami przeźroczyystymi ragujace na rollOver i rollOut
Nie jest to żadna płynna zmiana koloru tylko przesuwanie obiektu cos w tym stylu:comar pisze:jak zrobic animacje na menu? na przykład, zeby po najechaniu myszka na obiekt zmienil sie płynnie kolor, albo zeby jakis efekt nastąpił np rozjaśniania. tak jak to jest na przykład na www.netcart.pl
Kod: Zaznacz cały
mc.onEnterFrame=function(){
this._x=this._x-(this._x-_xmouse)/5;
}Re: Animacja na button
tak dla słabszych można jaśniej 
roumiem ze menu robie jako movie clipa, ale gdzie wpisac to "rollover" i "rolout" ?wiem co to za komendy ale gubie sie troche w tym flashu, od niedawna sie nim zajmuje. prosze o pomoc!
roumiem ze menu robie jako movie clipa, ale gdzie wpisac to "rollover" i "rolout" ?wiem co to za komendy ale gubie sie troche w tym flashu, od niedawna sie nim zajmuje. prosze o pomoc!
na scenie zrób kwadracik przkształć go w movie clipa w instance wpisz mc do klatki wpisz as który jest wyzejcomar pisze:tak dla słabszych można jaśniej
i nie kombinuj z zadnymi "rollover"...
reszty sam się domyślisz
powodzenia
ktory as wyżej? nie kumam
Zajrzyj do Helpa (F1) albo poszukaj na forum wpisując w wyszukiwarkę rollover itp. Nie bądź leń. To jeden z najczęściej opisywanych skryptów interakcji. Zwróć uwagę na możliwości opcji Color w panelu Properties dla MovieClipu. Masz tam coś takiego jak: Brightness, Tint, Alpha, Advanced co jest wystarczające do uzyskania przejść kolorów i odcieni za pomocą zwykłej animacji bez pomocy ActionScriptu.
adjaz nie mąć człowiekowi w głowie, nie pyta on o zmianę położenia MC tylko o zmianę wartości kolorów.
adjaz nie mąć człowiekowi w głowie, nie pyta on o zmianę położenia MC tylko o zmianę wartości kolorów.
Ostatnio zmieniony pt gru 22, 2006 11:30 pm przez Marek_bf, łącznie zmieniany 1 raz.
a widziałes strone którą podał @comarMarek_bf pisze:...
www.netcart.pl
i jakie sa tam zmiany wartości kolorów?
Nie, nie widziałem, sugerowałem się pytaniem nie przykładem, teraz dopiero spojrzałem, jeżeli już to może by to zrobić ładniej, zależnie od położenia przycisków menu?
http://forum.webinside.pl/viewtopic.php ... light=menu

http://forum.webinside.pl/viewtopic.php ... light=menu
-
S.Kacperski
- Kontakt:
Panowie rozwieje wasze wątpliwości
Menu robiłem w SWiSH Max'ie a wygląda ono bardzo prosto.
Jest sobie sprite, który biega od brzegu do brzegu za myszką a w nim jest taki kod:
Pozostałe animacje są bezpośrednio na przyciskach 
Nie wiem jak to rozwiązać na Macromedi ale dużo się nie powinno różnić.
Życzę miłej zabawy
Jest sobie sprite, który biega od brzegu do brzegu za myszką a w nim jest taki kod:
onEnterFrame() {
mx= _root._xmouse;
if (mx < _x) {
dx = _x - mx;
} else {
dx = mx - _x;
}
Speed_x = dx / 5;
if (mx < _x) {
_x = _x - Speed_x;
} else {
_x = _x + Speed_x;
}
}
Nie wiem jak to rozwiązać na Macromedi ale dużo się nie powinno różnić.
Życzę miłej zabawy
Może nie tyle nasze wątpliwości, co wątpliwości comara.
Po co użyłeś tyle kodu? Nie wystarczy w onEnterFrame wsadzić:
Zamiast tego:
?
Jednak oba te rozwiązania maja pewna wadę, sterowany MC podąża za myszką; ale nie ustawia się na współrzędnych równych współrzędnym buttona, który ruch wywołuje. Nie wygląda to zbyt atrakcyjnie, bo chyba nie chodzi o to żeby cos latało za muszka tylko żeby wskazywało dokładnie dany button. Wyżej zresztą jest podane poprawne rozwiązanie, dla Flasha oczywiście.
Po co użyłeś tyle kodu? Nie wystarczy w onEnterFrame wsadzić:
this._x -= (this._x - _xmouse) / 10;Kod: Zaznacz cały
mx= _root._xmouse;
if (mx < _x) {
dx = _x - mx;
} else {
dx = mx - _x;
}
Speed_x = dx / 5;
if (mx < _x) {
_x = _x - Speed_x;
} else {
_x = _x + Speed_x;
}Jednak oba te rozwiązania maja pewna wadę, sterowany MC podąża za myszką; ale nie ustawia się na współrzędnych równych współrzędnym buttona, który ruch wywołuje. Nie wygląda to zbyt atrakcyjnie, bo chyba nie chodzi o to żeby cos latało za muszka tylko żeby wskazywało dokładnie dany button. Wyżej zresztą jest podane poprawne rozwiązanie, dla Flasha oczywiście.