Nietypowy problem z Flash'em pod IE...

Forum przeznaczone dla wszystkich webmasterów, chcących tworzyć strony www zgodnie ze standardami World Wide Web Consortium.
jessica.alvaro
Kontakt:

Nietypowy problem z Flash'em pod IE...

Post autor: jessica.alvaro »

Nie wiem, czy to odpowiedni dział na ten wątek, ale mowa jest o standardach internetowych, więc mam nadzieję, że dobrze trafiłam.

Jak to możliwe, że strona wykonana w CAŁOŚCI w technologii Flash jest źle wyświetlana na niektórych przeglądarkach IE? Jest to o tyle nietypowe, że... FireFox i Opera wyświetlają wszystko poprawnie. Najdziwniejsze jest jednak to, że i Internet Explorer (mowa jest cały czas o wersji 6.0) na niektórych komputerach wyświetla witrynę jak trzeba. Na innych jednak pojawia się tylko 'część elementów', ale nie wszystko. Gdy klika się 'na oślep' można przypadkiem trafić na link i wówczas prawidłowo jest wczytywany zewnętrzny SWF. 'Na oślep' jednak nie sposób :/...

Czy ktoś miał już kiedyś podobny problem? Mnie zdarza się to pierwszy raz... bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam stałych bywalców,
J.
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Re: Nietypowy problem z Flash'em pod IE...

Post autor: Salfunglandyare »

Chyba bardziej pasuje do działu o flash, ale co do meritum... Moim zdaniem niektóre elementy nie zdążą się załadować (zewn. swf'y), a animacja idzie dalej, zanim poszczególne swf'y zostaną wczytane. Jeśli tak jest (czyli te elementy, które maja się pojawić są w zewnętrznych plikach) i nie używasz preloaderów, zainteresuj się koniecznie tym. Pozwalają one odczekać na załadowanie się całości a jednocześnie informują użytkownika, że coś się dzieje.

Jeśli jednak jesteś pewna, że wszystko się ładuje, może to być wina starego playera (gdy tworzysz stronę z osadzonym obiektem określasz też wersję playera, może określiłaś za niską).

Musiałabyś podać linka do strony, żeby można było dokładniej określić przyczynę problemu.

pzdr.
jessica.alvaro
Kontakt:

Nie... zewnętrzne SWFy nie mają tu raczej nic do rzeczy :(. Strona jest tutaj: http://kuan-art.eu . Całość to jeden plik SWF, a zewnętrzne to tylko galerie i one się podobno ładują, gdy klika się tak 'na oślep' i przypadkiem trafi się na link danej kategorii :/. Mówię 'podobno', bo u mnie samej nie ma problemów z wyświetlaniem. A wersja playera to 8.

Nie mam pojęcia co może być powodem...
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

A wersja Flasha? Pewnie 8. Zauważ, że w HTMLu masz:

Kod: Zaznacz cały

codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0"
Jeśli w IE jest starszy player a użyłaś Flasha8, IE czytając HTML zrozumie, że nie musi aktualizować flash playera. Spróbuj z 7 zmienić na 8 albo na 9 (dla IE już jest, FF i Opera wydają się z tego nie korzystać).

Jeśli po zmianie okaże się, że to nie to, będziemy dalej szukać.

pzdr.
jessica.alvaro
Kontakt:

Dzięki :) poprawiłam. Zobaczymy czy to zadziała... dam znać...
jessica.alvaro
Kontakt:

Problem dalej się pojawia, a na dodatek na Linuxie strona działa tylko w Operze :?
Salfunglandyare
Nowy
Nowy

Rozumiem, że przywróciłaś html do poprzedniej wersji, bo w źródle cały czas widnieje 7.

Jeśli tak jest w istocie spróbuj w przeglądarkach na tych komputerach odpalić bezpośrednio plik swf: http://kuan-art.eu/index.swf - jeśli nie działa, to oznacza, że jeśli nie błąd z playerem, to w grę wchodzi tylko błąd w samym flashu.

pzdr.

PS. Sprawdź jeszcze raz wersję playera na komputerach, na których strona działa wadliwie - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na animacje i ostatnia opcja to "About..."
ODPOWIEDZ