Nie wiem, czy to odpowiedni dział na ten wątek, ale mowa jest o standardach internetowych, więc mam nadzieję, że dobrze trafiłam.
Jak to możliwe, że strona wykonana w CAŁOŚCI w technologii Flash jest źle wyświetlana na niektórych przeglądarkach IE? Jest to o tyle nietypowe, że... FireFox i Opera wyświetlają wszystko poprawnie. Najdziwniejsze jest jednak to, że i Internet Explorer (mowa jest cały czas o wersji 6.0) na niektórych komputerach wyświetla witrynę jak trzeba. Na innych jednak pojawia się tylko 'część elementów', ale nie wszystko. Gdy klika się 'na oślep' można przypadkiem trafić na link i wówczas prawidłowo jest wczytywany zewnętrzny SWF. 'Na oślep' jednak nie sposób :/...
Czy ktoś miał już kiedyś podobny problem? Mnie zdarza się to pierwszy raz... bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam stałych bywalców,
J.
Nietypowy problem z Flash'em pod IE...
-
jessica.alvaro
- Kontakt:
-
Salfunglandyare
- Nowy

Re: Nietypowy problem z Flash'em pod IE...
Chyba bardziej pasuje do działu o flash, ale co do meritum... Moim zdaniem niektóre elementy nie zdążą się załadować (zewn. swf'y), a animacja idzie dalej, zanim poszczególne swf'y zostaną wczytane. Jeśli tak jest (czyli te elementy, które maja się pojawić są w zewnętrznych plikach) i nie używasz preloaderów, zainteresuj się koniecznie tym. Pozwalają one odczekać na załadowanie się całości a jednocześnie informują użytkownika, że coś się dzieje.
Jeśli jednak jesteś pewna, że wszystko się ładuje, może to być wina starego playera (gdy tworzysz stronę z osadzonym obiektem określasz też wersję playera, może określiłaś za niską).
Musiałabyś podać linka do strony, żeby można było dokładniej określić przyczynę problemu.
pzdr.
Jeśli jednak jesteś pewna, że wszystko się ładuje, może to być wina starego playera (gdy tworzysz stronę z osadzonym obiektem określasz też wersję playera, może określiłaś za niską).
Musiałabyś podać linka do strony, żeby można było dokładniej określić przyczynę problemu.
pzdr.
-
jessica.alvaro
- Kontakt:
Nie... zewnętrzne SWFy nie mają tu raczej nic do rzeczy
. Strona jest tutaj: http://kuan-art.eu . Całość to jeden plik SWF, a zewnętrzne to tylko galerie i one się podobno ładują, gdy klika się tak 'na oślep' i przypadkiem trafi się na link danej kategorii :/. Mówię 'podobno', bo u mnie samej nie ma problemów z wyświetlaniem. A wersja playera to 8.
Nie mam pojęcia co może być powodem...
Nie mam pojęcia co może być powodem...
-
Salfunglandyare
- Nowy

A wersja Flasha? Pewnie 8. Zauważ, że w HTMLu masz:
Jeśli w IE jest starszy player a użyłaś Flasha8, IE czytając HTML zrozumie, że nie musi aktualizować flash playera. Spróbuj z 7 zmienić na 8 albo na 9 (dla IE już jest, FF i Opera wydają się z tego nie korzystać).
Jeśli po zmianie okaże się, że to nie to, będziemy dalej szukać.
pzdr.
Kod: Zaznacz cały
codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0"
Jeśli po zmianie okaże się, że to nie to, będziemy dalej szukać.
pzdr.
-
jessica.alvaro
- Kontakt:
Dzięki
poprawiłam. Zobaczymy czy to zadziała... dam znać...
-
jessica.alvaro
- Kontakt:
Problem dalej się pojawia, a na dodatek na Linuxie strona działa tylko w Operze 
-
Salfunglandyare
- Nowy

Rozumiem, że przywróciłaś html do poprzedniej wersji, bo w źródle cały czas widnieje 7.
Jeśli tak jest w istocie spróbuj w przeglądarkach na tych komputerach odpalić bezpośrednio plik swf: http://kuan-art.eu/index.swf - jeśli nie działa, to oznacza, że jeśli nie błąd z playerem, to w grę wchodzi tylko błąd w samym flashu.
pzdr.
PS. Sprawdź jeszcze raz wersję playera na komputerach, na których strona działa wadliwie - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na animacje i ostatnia opcja to "About..."
Jeśli tak jest w istocie spróbuj w przeglądarkach na tych komputerach odpalić bezpośrednio plik swf: http://kuan-art.eu/index.swf - jeśli nie działa, to oznacza, że jeśli nie błąd z playerem, to w grę wchodzi tylko błąd w samym flashu.
pzdr.
PS. Sprawdź jeszcze raz wersję playera na komputerach, na których strona działa wadliwie - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na animacje i ostatnia opcja to "About..."