html na xhtml? = wyszukiwarka

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Slepy
Kontakt:

html na xhtml? = wyszukiwarka

Post autor: Slepy »

Mam dość proste pytanie – czy można przekonwertować stronę stworzoną w html na xhtml? Jak tak to, w jaki sposób mogę tego dokonać?

Chce to zrobić, ponieważ tworzę stronę www.slownikonline.yoyo.pl i potrzebuje dodać do niej wyszukiwarki słów i nie wiem jak mogę to zrobić. Pomóżcie Mi! Potrzebuje skryptu czy też dobrej informacji jak mogę stworzyć wyszukiwarkę na mojej stronie, a gdzieś wyczytałem, że w xhtml mogę to zrobić.

Pozdrawiam.
Hawk
Przelotem
Przelotem

Re: html na xhtml? = wyszukiwarka

Post autor: Hawk »

Slepy pisze:Mam dość proste pytanie – czy można przekonwertować stronę stworzoną w html na xhtml? Jak tak to, w jaki sposób mogę tego dokonać?
Można - wystarczy oddzielić warstwę semantyki od prezentacji - czyli, pozbyć się elementów formatujących wygląd i napisać porządny arkusz stylów.
Slepy pisze:Pomóżcie Mi! Potrzebuje skryptu czy też dobrej informacji jak mogę stworzyć wyszukiwarkę na mojej stronie, a gdzieś wyczytałem, że w xhtml mogę to zrobić.
Wyszukiwarkę możesz zrobić w PHP, a w XML-u (bo XHTML tu się raczej kiepsko nada) możesz mieć bazę danych.
Slepy
Kontakt:

Re: html na xhtml? = wyszukiwarka

Post autor: Slepy »

A moglby ktos podjac sie zadani zrobienie wyszukiwarki dla mojego slownika?? Mam juz wyszukiwarki ale chcialbym miec wyszukiwarke ktora wyszukuje cale slowa i wyswietla odnalezione slowo oraz te ktora znajduja sie w tej samej lini w bazie danych, aby tylko slowo oraz jego tlumaczenie sie wyswietlalo. Prosze to dla mnie wazne .... !!
ODPOWIEDZ