zabezpieczenie strony, login, hasło itd.

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
sid

zabezpieczenie strony, login, hasło itd.

Post autor: sid »

witam po raz pierwszy

całą swoją stronę zaprojektowałem sam, wystarczyło tylko poczytać forum, wszystko jest tak jak chciałem. z zamiłowanie jestem fotografem więc publikuję większość swoich prac w necie. używam porty i simpleviewera. po ostatnim spotkaniu w pracy ktoś zwrócił mi uwagę, ze publikując zdjęcia osób, powinienem mieć ich zgodę lub zabezpieczyć galerię hasłem, jakimś loginem itp. szukałem i nic nie znalazłem. jeżeli ma ktoś jakiś pomysł będę wdzięczny. nie jestem zbytnio zaawansowany więc im prostszy sposób tym dla mnie lepszy. ja widzę to tak, że klikając na link do galerii wyskakuje zapytanie o hasło. czy takie coś jest w ogóle możliwe?
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: zabezpieczenie strony, login, hasło itd.

Post autor: koziolek »

Login i hasło nie pomogą w tym przypadku za dużo. Zdjęcie raz ściągnięte z internetu i wyświetlone w przeglądarce już jest na komputerze. Nawet najbardziej wymyślne metody zabezpieczenia po stronę użytkownika nie pomogą za wiele.

Lepszą metodą jest ładowanie zdjęć przez np. film flash lub aplet w Javie. Jeszcze inną metodą jest dodawanie znaku wodnego do zdjęć. Jest to średnio trudne, ale można wygooglować odpowiednie skrypty w php, .net czy javie. W przeglądarce będzie wyświetlane zdjęcie ze znakiem wodnym który jest w praktyce nieusuwalny( tak wiem ze się da, ale to bardzo dużo pracy). Czyli jak ktoś zapisze sobie takie zdjęcie na dysku to będzie miał fotę z napisem np "zdjęcia Sida". Napis nie będzie zbytnio psuł fotografii, ale uniemożliwi jej wykorzystanie.
sid

Post autor: sid »

z galerii zrobionej za pomocą porty i simpleviewera zdjęcia nie można ściągnąć. jedynie chodzi mi o to żeby dla nie znających hasła nie było możliwe wejście do galerii, to wszystko
koziolek
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: koziolek »

Da się :) i jest to dość proste. poszukaj na tym forum haseł typu logowanie urzytkownika
ODPOWIEDZ