"Arrange to Front" w momencie najechania myszą
"Arrange to Front" w momencie najechania myszą
Jak zrobić, aby w momencie najechania myszą na movielcip bądź button przesuwał się do najwyższej warstwy( był na wierzchu)?
Re: "Arrange to Front" w momencie najechania myszą
czasem nie chodzi o :
swapDepths
swapDepths
dołączam sie do zadanego pytania, wiem ze chodzi o swapDepths, ale nie wiem jak to dokładnie użyć
Kod: Zaznacz cały
for(var i=1;i<=3;i++) {
this["mc"+i].onRelease=function() {
this.swapDepths(1);
}
}Re: "Arrange to Front" w momencie najechania myszą
adjaz jak to zadziala gdy MC będą dodawane poprzez duplicate lub attach? 
Marku nie musisz każdemu kto stara się pomóc ucierać nosaMarek_bf pisze:adjaz jak to zadziala gdy MC będą dodawane poprzez duplicate lub attach?
to było raz a dwa to czy ktoś pytał o duplicate czy atach?
coś nerwowo po tych świętach
O nie, nie adjaz. Dobrze wiesz, iż nie chodzi o ucieranie nosa.
Wytknąłem po prostu istotny błąd. Przy dynamicznym nanoszeniu MC do sceny dostają one kolejne poziomy określona przez iteracje. W Twoim skrypcie nadajesz poziom 1 dla zaznaczonego MC, co oznacza, że będzie on wchodził głębiej pod stos a nie wysuwał się naprzód.
Nawet przy ręcznym naniesieniu MC na scenę ustawianie swapDepths na jeden konkretny poziom może nie zadowolić twórcy, powodem tego jest działanie swapDepths, polega ono na zamianie głębokości pomiędzy dwoma MC. Można zapisać to tak: mc1.swapDepths(mc2); Klipy zmienią się głębokością. To samo następuje, gdy głębokość podana w parametrze swapDepths jest już zajęta przez inny MC. Zamienią się one miejscami, co może zaowocować tym ze jeden faktycznie wyjdzie na wierzch, ale kolejność tych pod nim też może ulec zmianie, co nie zawsze jest wskazane dla wyglądu czy działania aplikacji. Lepiej, więc nadawać kolejne głębokości i zacząć to robić od wartości o jeden wyższej niż maksymalna iteracja pętli.
Chyba wytłumaczyłem dlaczego „ucierałem nosa”, jak widzisz nie miało to nic wspólnego z „syndromem poświątecznym” 
Nawet przy ręcznym naniesieniu MC na scenę ustawianie swapDepths na jeden konkretny poziom może nie zadowolić twórcy, powodem tego jest działanie swapDepths, polega ono na zamianie głębokości pomiędzy dwoma MC. Można zapisać to tak: mc1.swapDepths(mc2); Klipy zmienią się głębokością. To samo następuje, gdy głębokość podana w parametrze swapDepths jest już zajęta przez inny MC. Zamienią się one miejscami, co może zaowocować tym ze jeden faktycznie wyjdzie na wierzch, ale kolejność tych pod nim też może ulec zmianie, co nie zawsze jest wskazane dla wyglądu czy działania aplikacji. Lepiej, więc nadawać kolejne głębokości i zacząć to robić od wartości o jeden wyższej niż maksymalna iteracja pętli.
var poziomy = 2;
for (var i = 0; i <= poziomy; i++) {
this.attachMovie("mc" + i, "mc" + i, i);
this["mc" + i].onRollOver = function() {
this.swapDepths(poziomy++);
};
Marek chociaż bym Cię prosił na kolanach to byś tego tak nie wytłumaczył jak w tej sytuacji 
Pewnie masz rację. Podałbym tylko kod:
W tej sytuacji niejako zmusiłeś mnie do tego abym się rozpisał, korygując błąd. 
var poziomy = 2;
for (var i = 0; i <= poziomy; i++) {
this.attachMovie("mc" + i, "mc" + i, i);
this["mc" + i].onRollOver = function() {
this.swapDepths(poziomy++);
};
gdzie to dokładnie wkleić, do grafiki czy do klatki?
A powiedz szczerze gdybyś spróbował i raz tu, raz tu, to byś się napracował? Przecież to tylko dwie możliwości zabierające 20 sekund. Dłużej zajęło pewnie logowanie na forum i pisanie tego pytania. Niech żyje brak lenistwa i odrobina własnej inwencji.
adjaz rozumiesz już dlaczego, nieraz nie chcę się rozpisywać?
Ręce opadają.
adjaz rozumiesz już dlaczego, nieraz nie chcę się rozpisywać?
próbowałem i nie radze sobie dlatego zadaje pytanie, ale Pan Marek jest geniuszem i nie potrafi zrozumieć że ktoś kto nie jest biegły w tym języku programowania może mieć z tym problem, lepiej wyzywać od lenistwa 
kuźwa to ja się zarzynam,nararzam modowi...
a nie gadałem że to POŚWIĄTECZNY SYNDROM
tylko userów pomyliłem
Marku uśmiechnij się
a nie gadałem że to POŚWIĄTECZNY SYNDROM
tylko userów pomyliłem
Marku uśmiechnij się
nie ma co liczyc na pomoc?