www.hucznewesele.pl

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
Adriana Kowalska
Kontakt:

www.hucznewesele.pl

Post autor: Adriana Kowalska »

Witajcie
Jestem kompletnie nową osóbką w świecie tego serwisu jak i porad dotyczących wszystkiego co dotyczy projektowania stron i pozycjonowania itd.
Moja firma już jakiś czas istnieje na rynku natomiast ta strona nie.
Zleciłam firmie aby wykonali mi projekt i z niego jestem zadowolona natomiast chciałabym dowiezieć sie od was- fachowców co myślicie na temat jej wizerunku, merytoryki i wszystkiego tego co wam przychodzi do głowy.
Oczywiście czekam na krytykę..
Aha.. strona tekstowa stronki to moja produkcja.
Bardzo wam dziękuję za ewentualne podpowiedzi i opinie.
tominnen
Nowy
Nowy

Re: www.hucznewesele.pl

Post autor: tominnen »

Z punktu widzenia zwykłego użytkownika płci męskiej, który co nieco "liznął" :wink: HTML z PHP, zauważyłem parę niedociągnięć. Postaram się je wymienić:
1) Grafika w topie jest za duża (wysokość aż 297px!!), proszę zwrócić uwagę na to, że użytkownik mający na swoim monitorku rozdzielczość 800x600px grafika ta zabierze mu połowę strony powitalnej.

2) Menu pisane w kapitalikach, natomiast składnik "Kontakt" już nie... sprawia to wrażenie mało pożądanego elementu w menu.

3) Na stronie głównej tekst przylega prawie ściśle do obrazka, odstęp chyba 1px, to stanowczo za mało i wygląda to mało estetycznie, a pod spodem tekst z niepotrzebnym akapitem. Nie trzyma to ogólnej koncepcji wyglądu całego materiału pisanego.

4) "O MNIE" - zbędny akapit, brak marginesu tekstu od fotografii.

5) Na podstronie "oferta" nieelegancko wygląda tekst "KOORDYNOWANIE DNIA ŚLUBU I WESELA" - za mała wysokość linii tekstu. Osobiście nie lubię pisać i czytać wyrazów w kapitalikach, "krzyczenie" budzi raczej niechęć niż zwraca uwagę na tekst. Ostatni składnik rozwiniętego podmenu w "OFERCIE" ma mało interesujące wcięcie...

6) "PORADY" - kolejny brak odstępu od obrazka...

7) "POLECAMY" -> "WYDARZENIA - wywiad" - fatalny tekst (nie treść), Minimalna wysokość linii sprawiła, że wygląda jak jeden zlepek wyrazów.. dziadostwo!

8 ) "Kontakt" - i właśnie - brak spójności w stylach fontów - Kontakt pisany w Time'sie nie trzyma się reszty... Niżej: czyżby zabrakło odpowiedniej ikonki do adresu e-mail?

Droga Pani Adrianno. Strona sprawia wrażenie mało profesjonalnej, a z tego co wynika z Pani postu zleciła jej wykonanie pewnej firmie, która powinna sprostać zadaniu, bo wnioskuje, że jest firmą tworzącą witryny internetowe. Proszę trzymać się ogólnego wyglądu tekstu - styl czcionki - jej wielkość - wysokość linii - odstępy od obrazków itd.

Walidacja kodu strony głównej wykazała 11 błędów. Proszę zwrócić na to uwagę.
Pozdrawiam.
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Zając »

Pomyślałem, że dziś nie będę mówił o grafice, czy innych technicznych rzeczach :)

Dziś spojrzę na stronę oczyma copywritera... a więc tak:

Strona główna...
"Dlaczego warto nas wybrać?"

to z pewnością nie jest dobry nagłówek na początek strony - ani z punktu widzenia copywritingu, ani z punktu widzenia SEO copywritingu - proponuję go zmienić na coś bardziej "hałaśliwego" :)

- "...bo wesela nie możesz powtórzyć "
- "Nie daj się zaskoczyć w dniu własnego wesela"
- Huczne Wesele... i nie zaprzątaj sobie głowy...
- My pracujemy, żebyście Wy mogli się weselić
lub po prostu:
- Kompleksowa organizacja ślubów oraz przyjęć weselnych

"przeszukiwaniem odpowiednich dostawców weselnych"

z całym szacunkiem, ale PRZESZUKIWAĆ może tylko Policja i/lub uprawnione do tego służby mundurowe - chodziło chyba o POSZUKIWANIE... lub jeszcze lepiej WYSZUKIWANIE.

W ogóle tekst wymaga przeredagowania - pod względem merytorycznym i technicznym. Np. zwracanie się per Państwo - trochę to bez sensu, gdyż nawet jeżeli chodzi o Państwo Młodych, to oni wspólnie nie przeglądają tej strony (a tym bardziej nie czytają na głos). Zdecydowanie lepsze są zwroty bezpośrednie... jeżeli nie TY, to przynajmniej WY....

"Z pewnością niejeden raz zadawaliście Państwo pytania" ---> na
"Z pewnością niejeden raz zadawaliście sobie pytania..."

Najlepiej zatrudnić copywritera, który natchnie teksty odpowiednim polotem i nada przez to samej stronie jakiś cel.

To kolejna sprawa - właściwie strona nie ma określonego celu - czego oczekujesz od czytającego? nie pozwól mu się domyślać. Jeżeli chcesz, żeby kliknął w link - napisz to... jeżeli chcesz, żeby skontaktował się z Tobą - napisz to.
Strona powinna (a nawet musi) zawierać WEZWANIE DO PODJĘCIA AKCJI...

Jeżeli chcesz, to napisz do mnie - pomogę przeredagować te teksty...
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Piotr Zając pisze:z całym szacunkiem, ale PRZESZUKIWAĆ może tylko Policja i/lub uprawnione do tego służby mundurowe - chodziło chyba o POSZUKIWANIE... lub jeszcze lepiej WYSZUKIWANIE.
http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=przeszukiwa%E6
Tworzymy nowomowę? :wink:

O stronie

Kolorystyka ładna.
Grafika w topie zbyt mocno skompresowana.
Zbyt małe odstępy pomiędzy wierszami w akapicie.
Brak hover po najechaniu na link w menu.
Menu po rozwinięciu mało czytelne, usunąłbym bold z dzieci menu głównego.
Brzydko wycięta i zbyt skompresowana ikonka listu (po prawej pod topem)
Stopka strony nie pasuje, brak jej równowagi graficznej z topem.
Nieestetycznie wykończone ikonki w dziale KONTAKT, i zupełnie niepasująca tam ikona koperty.
Niepasujący zielony button formularza.

Ogólnie strona nie wygląda źle, ale zbyt słabo jak na komercyjna ofertę. Oglądając ją odnosi się wrażenie, iż ktoś ładnie zaczął, ale nie miał pomysłu na zakończenie, albo robiły ją przynajmniej dwie różne osoby.
Adriana Kowalska
Kontakt:

Wielkie dzięki za opinie.
Tak projekt mojej stronki-wizytówki wykonała firma.
Natomiast wszystko co dotyczy treści oraz jej kolorystyka,czcionka itp. to ja sama tworzę (dlatego może nie ma ona takiego polotu, jaki wykonałby profesjonalista).
Wiem, że to jest wizytówka mojej firmy, dlatego bardzo chcę aby przez moje dokonania polepszyć to co zepsułam.
Jeszcze raz dzięki i oczywiście czekam na opinie.
Pozdrawiam
Adriana Kowalska
[/code]
Adriana Kowalska
Kontakt:

P. Piotr Zając napisał:
"W ogóle tekst wymaga przeredagowania - pod względem merytorycznym i technicznym. Np. zwracanie się per Państwo - trochę to bez sensu, gdyż nawet jeżeli chodzi o Państwo Młodych, to oni wspólnie nie przeglądają tej strony (a tym bardziej nie czytają na głos). Zdecydowanie lepsze są zwroty bezpośrednie... jeżeli nie TY, to przynajmniej WY.... "

Wszystkie strony, takich firm jak moja czyli zajmująca się klientem (który jest bardzo wymagający, zamożny,lubiący przestrzegać zasad savoir vivre) nie wiem czy spodoba mu się przejście na Ty lub Wy.
Jest to taka dziedzina , że osoby te są bardzo wrażliwe na takie zwroty.
To tego bym nie zmieniała.
Mam pytanie trzcionka to verdana,czy inna jest lepsza?
Adriana Kowalska
Piotr Zając
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Piotr Zając »

Wszystkie strony, takich firm jak moja czyli zajmująca się klientem (który jest bardzo wymagający, zamożny,lubiący przestrzegać zasad savoir vivre) nie wiem czy spodoba mu się przejście na Ty lub Wy.
No cóż... jeżeli wszystkie firmy tak robią.... to tym bardziej zrobiłbym na odwrót - pierwsza zasada skutecznej reklamy - ZROBIĆ COŚ, CO CIĘ ODRÓŻNI OD KONKURENCJI...

Ja również mam do czynienia ze światkiem biznesu, rozmowy, spotkania, zasady savoir vivre, itp...

Ale WESELE nie jest przedsięwzięciem biznesowym! To podobnie jak usługa masażu - ma bardzo personalny charakter - przecież to jeden z niepowtarzalnych dni w żuciu, a nie koktail biznesowy...

Każdy biznesmen (Kulczyk czy Jan Kowalski) jest też TYLKO i przede wszystkim CZŁOWIEKIEM...

Często ludzie są już znudzenie pewnymi zasadami savoir vivre bo mają z nimi do czynienia na co dzień i przez cały czas... Dlatego taką "furrorę" wśród tego typu klientów robią wszystkie gesty personalne...
Do formalnego listy z podziękowaniami współpracy dołączając PS pisane ręcznie możemy zrobić duże wrażenie...

Dlatego nie wydaję mi się, żeby ktoś miał za złe lub źle odebrał tego typu zwroty - no, chyba że wesela organizowane przez Pani firmę są tylko pokazówką dla światka biznesu, wszystko jest sztuczne (nawet ksiądz), a prawdziwe wesele odbywa się w innym terminie :)
Adriana Kowalska
Kontakt:

No właśnie chyba się z Panem zgodzę.
Zaraz zmienię tym bardziej, że właśnie jestem w trakcie korekty na stronie.Już widać zapewne różnice.
Adriana Kowalska
ODPOWIEDZ