Proszę o pomoc przy animacji.

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
qq102rudy

Proszę o pomoc przy animacji.

Post autor: qq102rudy »

Witam wszystkich. Jestem początkującym i proszę o poradę: Wykonałem projekt fla na 3 scenach. Teraz chciałbym abym animowany napis przesówał się płynnie i niezależnie od przechodzenia pomiędzy scenami. Nie potrafię sobie poradzić Dziękuję. Czekam na wieści ....
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc przy animacji.

Post autor: Marek_bf »

Zrezygnuj ze scen na rzecz frame label. Klip umieść w MC. Wtedy uzyskasz zamierzony efekt.
qq102rudy

Pomoc

Czy mogę prosić o bardzej szczegółowe wskazówki. Albo projekt przedstawiający rozwiązanie na maila? [email protected] dzięki
qq102rudy

Pomocy

O ile udało się zamienić na frame label to nie mogę pojąć "MC" ? O co dokładnie chodzi ?
qq102rudy

Dzięki

OK dzięki za podpowiedź - załapałem i zrobiłem. Przepraszam za zamieszanie. Czy da się zrobić to samo na SCENACH ?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Teoretycznie tam, ale jest to bardziej pracochłonne, musiałbyś przy wyjściu ze sceny zapisywać klatkę, w której znajduje się animacja odtwarzanego MC i zacząć ja w tym samym miejscu na nowej scenie.
qq102rudy

1

Jak to zdrobić - dokładniej ?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

W ostatniej klatce sceny1, lub klatce, w której następuje przeskok do sceny2 kod:

Kod: Zaznacz cały

var katkaMC = instancjaMC._currentframe;
W pierwszej klatce sceny2, lub klatce, do której przeskakujesz ze sceny1 (klatka musi zawierać MC instancjaMC) kod:

Kod: Zaznacz cały

instancjaMC.gotoAndPlay(katkaMC) 
qq102rudy

Pomoc

Czy możesz mi wykonać i podesłać projekt zawierający te funkcje. NIe chce mi to wyjść. [email protected] p.s. wysłałem ci maila z moim projektem jak możesz to zobacz na skrzynkę. Dzięki
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

qq102rudy

1

Czy możesz mi to ustawić na moim projekcie bo mi to za nic nie chce wyjść. Mam tych scen klika i się miotam. Sprawa dla mnie za trudna jak na początek.... wyśle projekt
qq102rudy

1

... i jeszcze jedno pytanie: ruch napisów w płaszczyżnie poziomej nie jest płynny. Mam ustawioną prędkość klatek 30, a długość frame ok 1000 klatek aby zwolnić ruch. Czy są jakieś inne PROSTE sposoby na płynny przesów napisów i ograniczenie co do ilośći klatek? Pozdrawiam
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Ilość klatek animacji napisu powinna być równa drodze w pikselach, którą napis ma przebyć. Inaczej ustawia się on na współrzędnych z ułamkami i daje efekt szarpania.
Można to załatwić za pomocą AS:
www.bannerflash.pl/tutorial/sceny2.rar
ODPOWIEDZ