Proszę o pomoc przy animacji.
Proszę o pomoc przy animacji.
Witam wszystkich. Jestem początkującym i proszę o poradę: Wykonałem projekt fla na 3 scenach. Teraz chciałbym abym animowany napis przesówał się płynnie i niezależnie od przechodzenia pomiędzy scenami. Nie potrafię sobie poradzić Dziękuję. Czekam na wieści ....
Re: Proszę o pomoc przy animacji.
Zrezygnuj ze scen na rzecz frame label. Klip umieść w MC. Wtedy uzyskasz zamierzony efekt.
Pomoc
Czy mogę prosić o bardzej szczegółowe wskazówki. Albo projekt przedstawiający rozwiązanie na maila? [email protected] dzięki
Teoretycznie tam, ale jest to bardziej pracochłonne, musiałbyś przy wyjściu ze sceny zapisywać klatkę, w której znajduje się animacja odtwarzanego MC i zacząć ja w tym samym miejscu na nowej scenie.
W ostatniej klatce sceny1, lub klatce, w której następuje przeskok do sceny2 kod:
W pierwszej klatce sceny2, lub klatce, do której przeskakujesz ze sceny1 (klatka musi zawierać MC instancjaMC) kod:
Kod: Zaznacz cały
var katkaMC = instancjaMC._currentframe;Kod: Zaznacz cały
instancjaMC.gotoAndPlay(katkaMC) Pomoc
Czy możesz mi wykonać i podesłać projekt zawierający te funkcje. NIe chce mi to wyjść. [email protected] p.s. wysłałem ci maila z moim projektem jak możesz to zobacz na skrzynkę. Dzięki
1
... i jeszcze jedno pytanie: ruch napisów w płaszczyżnie poziomej nie jest płynny. Mam ustawioną prędkość klatek 30, a długość frame ok 1000 klatek aby zwolnić ruch. Czy są jakieś inne PROSTE sposoby na płynny przesów napisów i ograniczenie co do ilośći klatek? Pozdrawiam
Ilość klatek animacji napisu powinna być równa drodze w pikselach, którą napis ma przebyć. Inaczej ustawia się on na współrzędnych z ułamkami i daje efekt szarpania.
Można to załatwić za pomocą AS:
www.bannerflash.pl/tutorial/sceny2.rar
Można to załatwić za pomocą AS:
www.bannerflash.pl/tutorial/sceny2.rar