Witam. Mam mały problem
[php]
<?php
$dom = domxml_new_doc('1.0');
$ksiazka = $dom->append_child($dom->create_element('ksiazka'));
$tytul = $ksiazka->append_child($dom->create_element('tytul'));
$tytul->append_child($doc->create_text_node('PHP5 + DOMXML'));
$tytul->set_attribute('rodzaj','dramat');
$dom->formatOutput = true;
echo $dom-saveXML();
/*
OUTPUT:
Warning: domnode::append_child() expects parameter 1 to be object, null given in E:\michal\WebServ\httpd\pgScripts\xmldom.php on line 3
Fatal error: Call to a member function append_child() on a non-object in E:\michal\WebServ\httpd\pgScripts\xmldom.php on line 4
*/
?>[/php]
Jeśli może mi ktoś pomóc w polskim języku to bardzo bym był wdzięczny
Parser DOMDocument w PHP5
-
fan_pascala
- Nowy

- Kontakt:
Re: Parser DOMDocument w PHP5
1. ostrzeżenie - $dom->create_element('ksiazka') nie zwraca nic, a powinien być obiekt
2. $ksiazka->append_child($dom->create_element('tytul')) - $książka nie jest obiektem (konsekwencja linii 3)
2. $ksiazka->append_child($dom->create_element('tytul')) - $książka nie jest obiektem (konsekwencja linii 3)
-
djafterhour
- Nowy

dziękuję
przetłumaczyłeś mi co jest napisane. To akurat rozumiem, ale chodzi o to jak stworzyc poprawnie ten obiekt o ktory sie rozchodzi. Z php.net dowiedziałem się tyle że jest to problem z php5 i jakas biblioteka iconv.dll ale to nic konkretnego biblioteki w moim php nie widze przeszperałem cały dysk i nie ma, ogólnie to nie wiem po co jej niema:) jak w php 4 była. Czy ten php5 jest do wyrzucenia? bo pdf'a tez się w nim nie da stworzyc, jest tylko mnóstwo nieprzydadnych mi do niczego komunikatow ktorych nie zabardzo rozumiem. Wg ksiazki powyzszy kod jest rewelacyjnie poprawny. Bezsens:(
-
fan_pascala
- Nowy

- Kontakt:
O DOM w PHP mam raczej nikłe pojęcie. Jednak jak dla mnie, źródłem problemów może być fragment:
[php]<?php
$dom->append_child
?>[/php]
Z tego do przeglądałem dokumentacje w php.net bezpośrednio w obiekcie domxml_new_doc nie ma metody append_child. Spróbuj utworzyć najpierw node'a i dopiero do niego wrzucić obiekt $ksiazka.
[php]<?php
$dom->append_child
?>[/php]
Z tego do przeglądałem dokumentacje w php.net bezpośrednio w obiekcie domxml_new_doc nie ma metody append_child. Spróbuj utworzyć najpierw node'a i dopiero do niego wrzucić obiekt $ksiazka.