[www]Mniam.info

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
screw

[www]Mniam.info

Post autor: screw »

Witam tworzę stronę - coś w rodzaju katalogu knajp oraz do tego będzie kilka mniejszych działów. Chciałem postawić na prostotę i przyjemny dla oka design. Jako że jest to moja pierwsza większa witryna i nie wiem czy idę w dobrym kierunku przy jej tworzeniu proszę o ocenę. mniam.info

Z góry stokrotne dzięki za wszelkie uwagi i propozycje rozwoju.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Re: [www]Mniam.info

Post autor: Grzegorz Komsta »

Póki co to jest tu tylko strona główna i to trochę niedbale wykonana (vide: logo). Wokół napisu są paskudne mazaje. Osobiście jestem przeciwny publikowaniu w sieci takich niekompletnych serwisów "W budowie", bo to zniechęca użytkowników, którzy trafią na Twoją stronę. Jak wchodzisz na stronę, a tam wszystko jest w budowie i niedopracowane to bardzo łatwo się uprzedzić do serwisu.

Lepiej nie eksperymentuj "na żywo", tylko na swoim dysku, a na stronie umieść na przykład zachęcający tekst informujący o nadchodzącym projekcie. Jak już ukończysz dzieło wtedy zamieść całość w sieci.
screw

To są eksperymenty "na żywo" bo zdarza się że pracuję nad stroną na różnych komputerach i jest to po prostu wygodniejsze. Nie zamierzam nigdzie zamieszczać tego adresu żeby właśnie jak najmniej osób tu trafiło i się uprzedziło -tzn. tylko przypadkowe osoby. Pytam o ocenę na tym forum i propozycje aby nie zmieniać potem połowy projektu tylko usterki naprawiać na bieżąco. Już wiem że logo jest do poprawki, czy ktoś ma jeszcze jakieś sugestie i ewentualne wnioski? :). Z góry dzięki za wszystkie komentarze...

Co znaczy paskudne mazaje? Należy zrobić logo od podstaw czy i jakich ewentualnie poprawek wymaga obecne?
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

Być może nie widzisz tego na swoim monitorze, ale wokół napisu w logo są takie ciemne smugi. Ponadto umieściłbym w jednym miejscu wybór województwa i miasta np. najpierw wybierasz tylko województwo, a potem z dostępnych na liście miasto. Jak zrobi się za dużo miast to będzie chaos, jeśli nie będą wg. woj.
screw

Ok . dzięki przerobię logo - rzeczywiście nie zauważyłem, to pewnie wina kompresji jpeg. A co do tych miast to właściwe wyszukiwanie jest po prawej, a u góry jest tylko linkowanie do dużych miast z których spodziewam się najwięcej odwiedzających. Ale może masz rację powinienem to jakoś uwidocznić - coś w stylu "szybkie wyszukiwanie" itp.
Pozdrawiam
indus

Post autor: indus »

szata graficzna jest delikatnie mowiac slabiutka,
pomysl fajny ale wykonanie nie takie, słaby top a pozatym jest niewiele do ocenienia.
[/i]
krukacz

jakość grafiki

Post autor: krukacz »

Przy eksporcie grafiki lub zapisywaniu ustawienia quality miales na 80 , a powinny byc na 100 , widać to przez dziwne smugi na obrazku loga. aby to zmienic uzyj skrótu Shift+Ctrl+X , i zwieksz jakosc jpg na 100.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: jakość grafiki

Post autor: Marek_bf »

krukacz pisze:i zwieksz jakosc jpg na 100.
To nie tak. Po to jest kompresja żeby ją stosowac :)
Artefakty widoczne na grafice są wynikiem złego formatu plików wybranego do zapisania grafiki. Grafiki o dużych powierzchniach jednolitych kolorów, powinny być zapisywane jako gif albo png, jpg nadaje się do zapisu foto-realistycznych a nie „posterowych” grafik. Przy użyciu dobrego algorytmu kompresji jpg przy 50% będzie wyglądał pozytywnie.
Marcin Kalisz
Nowy
Nowy

Re: jakość grafiki

Post autor: Marcin Kalisz »

krukacz pisze:Przy eksporcie grafiki lub zapisywaniu ustawienia quality miales na 80 , a powinny byc na 100 , widać to przez dziwne smugi na obrazku loga. aby to zmienic uzyj skrótu Shift+Ctrl+X , i zwieksz jakosc jpg na 100.
Szkoda kilobajtów. Zapis tego pliku w formacie .gif powinien dać absolutny kryształ nawet przy palecie 16 kolorów. Plik jpg przy zerowej kompresji będzie niepotrzebnie dużo zajmował. Niby internet mamy w dzisiejszych czasach szybki, ale po co dorzucać "masę" tam gdzie nie trzeba? :wink:

EDIT: ooo widzę, że mnie Marek wyprzedził o minutę :-D
ODPOWIEDZ