Paski do przewijania [html] HELP !

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
Lesiu

Paski do przewijania [html] HELP !

Post autor: Lesiu »

Witam, zrobiłem stronę internetową we FronTPage. W paincie zrobiłem tło RAZEM Z LOGIEM, czyli obrazek w tło i teraz jak za dużo zjadę enterem na dół, to obrazek (logo) się powtarza u dołu. I teraz mam pytanie. http://www.sp4.sandomierz.pl Tutaj są takie ssuwaki, np. na menu ze jest dużo opcji, i poprostu się przesuwa na dół, lub w górę. No i z prawej strony ( notka ) również możliwość przesuwania. Prosze o pomoc jak zrobić takie ssuwaki, tylko od podstaw :P Jestem zielony :D
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Paski do przewijania [html] HELP !

Post autor: gorylek »

Kod: Zaznacz cały

<FRAMESET COLS="15%, 85%">
<!name-->
<FRAME SRC="nawigacja.html"name="nawigacja">
<FRAME SRC="strona.html" name="strona">
</FRAMESET>
Lesiu, dobra rada, dla kogoś kto zajmuje się tworzeniem stron internetowych, taka witryna to istne średniowiecze. Lepiej popatrz na nowsze projekty.

Ale jeżeli chcesz wiedzieć to Ci powiem że dla elementu należy nadać właściwość scroll=auto.
Lesiu

gdzie to wkleic :P
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Hmmm... radze zająć się najpierw kursem HTML bo inaczej czeka Cie wiele potu i łez zanim zrobisz tą strone jak należy.
Lesiu

Wiesz, za rade dzieki ale nie prosiłem o nią.
Poprostu juz uczestniczylem w kursie ;P

www.ns.kids.glt.pl - Dam Ci kod html cały, a ty mi go podasz z wstawionymi ramkami, OK ?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Lesiu pisze:Poprostu juz uczestniczylem w kursie
Zapisz się w takim razie na kolejny i nie proś o gotowce.

http://www.kurshtml.boo.pl/
Lesiu

tak super, dzięki za adres. napewno bede uczestniczył.
Mozecie mi jednak powiedziec gdzie mam to wkleic? :/
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

W zeszyt.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Lesiu, nie zrozum nas źle. Stwierdziłeś że zrobiłeś strone w programie FrontPage. Sądząc po pytaniu gdzie to wkleić wnioskuje że nie masz pojęcia o HTML'u. Otworzyłeś kreatora, narysowałeś odręcznie elementy na stronie, FrontPage zrobił do tego kod (który swoją drogą woła zapewne o pomste do nieba) i tyle.
Przeleć jakiś kurs HTML i naucz się pisać strony odręcznie a jeżeli już koniecznie chcesz robić je wszelakiego rodzaju WYSWIGami to przynajmniej będziesz wiedział co oznacza kod który jest pod drugą chyba zakładką w FrontPage.

Podpowiem Ci tyle że gdy np chcesz żeby ramka miała szerokość 300 pixeli to dla znacznika DIV dajesz właściwość określającą odpowiednią szerokość w ten sposób:

<DIV width="300px"> Jakaś zawartość ramki </DIV>
ODPOWIEDZ